«Πρώτη φορά ζω μια κυβέρνηση της Αριστεράς και χαίρομαι που υπάρχει, αλλά δεν πίστευα ποτέ ότι μπορεί να έχει αυλή. Ότι έχει κλόουν και τροβαδούρους. Ότι έχει κυρίες της αυλής. Το δικό της στρατό, να το πω έτσι», δήλωσε την Πέμπτη στον Βήμα FM ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης. Ο ίδιος εξέφρασε επίσης την άποψη ότι «ο Τσίπρας πρέπει να πάρει κεφάλια» γιατί μπορεί να αμφισβητηθεί η κυριαρχία του.

Ειδικότερα, σε ερώτηση αν έχει μιλήσει με τον πρωθυπουργό και τι σκέπτεται για τον ίδιο και το περιβάλλον του, απάντησε: «Δεν με έχει δει. Όχι (δεν είχα επικοινωνία). Έστειλα ένα μήνυμα, αλλά δεν είχα ανταπόκριση. Δεν μπορώ να κατηγορήσω τον πρωθυπουργό, διότι έχει άλλα βάσανα από εμένα. Παρόλο που πρέπει να προσέξει λίγο την ενδεχόμενη διάβρωση δημοκρατικών διαδικασιών, όχι μόνο για την υπόθεσή μου. Ας το προσέξει λιγάκι. Προφανώς από ένα σύστημα… Πρώτη φορά ζω μια κυβέρνηση της Αριστεράς και χαίρομαι που υπάρχει, αλλά δεν πίστευα ποτέ ότι μπορεί να έχει αυλή. Ότι έχει κλόουν και τροβαδούρους.

Ότι έχει κυρίες της αυλής. Το δικό της στρατό, να το πω έτσι. Αισθάνομαι ότι η βασική αρχή της Αριστεράς που είναι η διαφάνεια και η προσωπική πολιτική ευθύνη και η λογοδοσία δεν τηρούνται, σε σχέση με ένα ιδεατό μοντέλο που είχα στο μυαλό μου. Δεν είναι ακριβώς αυτό. Σε σχέση με τις κινήσεις που κάνουν, αντιλαμβάνομαι την προσαρμοστικότητα και το ρεαλισμό. Ήμουν από αυτούς που πάντα πίστευαν ότι πρέπει να υπάρχει συμφωνία και δεν αλλάζω την άποψή μου. Το θέμα είναι ότι πρέπει να επιχειρηματολογείς όταν υπάρχει μια γραμμή καθαρά. Δεν μου αρέσουν τα θολά πράγματα, να τα ρίχνεις στην αντιπολίτευση, σε κάποιους κακούς. Να λες ότι άλλαξες γραμμή για έναν, δυο, τρεις λόγους. Αυτό τώρα ότι είμαστε ασυμβίβαστοι, αλλά έγινε συμβιβασμός… Γιατί χρειάζονται αυτά;

Δεν θα χρησιμοποιήσω το ρήμα “κοροϊδεύει” (ο πρωθυπουργός). Δημιουργεί συγχύσεις. Δεν έχει ανάγκη αυτός ή τα μέλη που είναι γύρω του να δημιουργούν δίκοπα και δίγλωσσα πράγματα, ένας πολιτικός Ιανός με δύο πρόσωπα. Ένα που λέει για τη σοσιαλδημοκρατία και ένα που λέει για την ταξική ψήφο. Ένα που λέει για τους δικούς μας και ένα για τους άλλους ή όλους. Δεν είναι καλό αυτό το πράγμα. Είναι κυβερνώσα Αριστερά και θα καταγραφεί στην ιστορία το φαινόμενο, είτε καθίσει τρία είτε 13 χρόνια. Έγραψα ένα άρθρο που λέει ότι το ηθικό πλεονέκτημα δεν κληρονομείται, από αυτούς π.χ. που εκτελέστηκαν για τις ιδέες τους. Δεν αποδεικνύεται αυτό, εσύ πρέπει να αποδείξεις με τα λόγια και τη ζωή σου… Αν ζεις σε κότερο και μαζεύεις λεφτά στους εννέα μήνες και ζεις περίεργα, δεν μπορείς να μου κάνεις μαθήματα περί του ηθικού πλεονεκτήματος εμένα! Άρα λοιπόν, το κομμάτι της δημοκρατικής και πολιτικής νομιμοποίησης το έχει πλήρως η κυβέρνηση. Το κομμάτι της ηθικής και της δημοκρατικής λειτουργίας να καθίσει να το ψάξει λίγο».

Αναφερόμενος στο πολιτικό μέλλον του Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Πανούσης σημείωσε πως «ο κ. Τσίπρας είναι 41 ετών και έχει μπροστά του 20-25 ή 30 χρόνια πολιτικής ζωής. Άρα, και να περιμένει ένα, δύο ή τρία χρόνια, δεν έγινε τίποτα σε σχέση με άλλους, μεγάλους σε ηλικία. Τώρα, ποια κίνηση πρέπει να κάνει για να καταγραφεί θετικά στην ιστορία και να ξαναφτιάξει ένα άλλο κόμμα, διότι κατά τη γνώμη μου δεν το ελέγχει τώρα… Ο κ. Τσίπρας δηλαδή έχει βασικούς αντιπάλους – δεν θα πω εχθρούς, διότι θεωρεί εχθρούς το κατεστημένο, το πνευματικό μιντιακό, ακαδημαϊκό και είναι λάθος, διότι κυβερνά όλη τη χώρα, όχι το κόμμα του μόνο. Δεύτερος εχθρός είναι το περιβάλλον του και εκεί φαίνεται να υπάρχουν προβλήματα που επηρεάζουν».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που θα πάει, ο Τσίπρας μπορεί να έχει και αμφισβητίες. Δεν είναι Παπανδρέου που όλοι μάλωναν ποιος είναι νούμερο δύο, τρία ή τέσσερα. Εδώ μπορεί να μαλώνουν και για το ποιος είναι νούμερο ένα, στον ΣΥΡΙΖΑ. Λόγω της δομής και της λειτουργίας του, δεν εννοώ κάτι κακό. Άρα, ο Τσίπρας πρέπει να πάρει κεφάλια. Δεν είναι δυνατόν να είσαι αρχηγός χωρίς να πάρεις κεφάλια».

«Είδα χυδαιότητες»

Αναφερόμενος στην ακρόασή του από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής σχετικά με τις καταγγελίες του, σημείωσε: «Η Βουλή με κάλεσε, η αρμόδια Επιτροπή, και όφειλα να είμαι εκεί και να συζητήσω. Είδα χυδαιότητες. Είδα μια επιθετική στάση που δεν χρειαζόταν, δεν ήταν εξεταστική επιτροπή. Από ορισμένους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως από την πλευρά της προέδρου (σ.σ.: της Τασίας Χριστοδουλοπούλου) που δεν έπαιζε την πρόεδρο, αλλά μου τα χρωστάει, φαίνεται, από την εποχή της συνύπαρξής μας στο μεταναστευτικό και τη δημόσια τάξη. Φανερά (μου την είχε στημένη). Και στον κ. Παρασκευόπουλο πήγε μετά, ο οποίος ήταν πολύ ευπρεπής στην τοποθέτησή του, απ’ ό,τι διάβασα. Θέλω να δω πώς ακριβώς για το δικό μου θέμα ποιοι ακριβώς και πώς με στοχοποίησαν. Εκεί, κατά την εκτίμησή μου, υπήρξαν κάποιες διαδικασίες πάλι αφανείς. Και ανοίγω μια παρένθεση εδώ, διότι ο κ. Παρασκευόπουλος είπε ότι γίνονταν και στο παρελθόν αυτές οι διαδικασίες. Γίνονταν, αλλά ήταν διαφανείς. Ένας υπουργός όριζε έναν καθηγητή και δύο-τρεις ανθρώπους, οι οποίοι πήγαιναν στη φυλακή για να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Αυτό είναι άλλο πράγμα και άλλο αυτό που γινόταν. Πώς αξιολογείται, θα το κρίνει η εισαγγελία και όχι εγώ. Αλλά είναι άλλο πράγμα. Δεν έχω τίποτε εναντίον του κ. Λάμπρου, γιατί βγήκαν καθηγητές και βουλευτές και εκθείαζαν τον κ. Λάμπρου και κατηγορούσαν ταυτόχρονα εμένα, επί 35 χρόνια καθηγητής Εγκληματολογίας και Σωφρονιστικής,… Το βάζεις τόσο εύκολα στη ζυγαριά; Αλλά ας επανέλθω στη Βουλή. Από την πρώτη στιγμή θα έπρεπε, νομίζω, να σταθεί το πολιτικό σύστημα στο πλάι μου για να ελέγξουμε αυτά που κατήγγειλα. Και αν έχω κάνει λάθος, το πολιτικό σύστημα θα έλεγε ότι το παρέσυρα…».

«Ο μοιραίος άνθρωπος της Μεταπολίτευσης είναι ο Κουβέλης»

Ο κ. Πανούσης μίλησε και για την απόφασή του να μην ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Δεκέμβριο του 2014. «Θα σας πω μία λέξη: κατά τη γνώμη μου, με όλη τη συμπάθεια και εκτίμηση, ο μοιραίος άνθρωπος της Μεταπολίτευσης είναι ο Φώτης Κουβέλης. Ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε το Μάιο και Ιούνιο του ’12 και τον Αύγουστο και Δεκέμβριο του ’14 τα πράγματα, ήταν καταλυτικός για την πορεία τους», ανέφερε.