Τις δράσεις της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό και την κατάσταση που επικρατεί στη Μυτιλήνη απαρίθμησε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, τονίζοντας ότι η κατάσταση είναι οριακή, «ένα βήμα πριν από την έκρηξη, όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Βγήκανε ήδη πολλά καράβια, στείλαμε προσωπικό και μηχανήματα για την ταυτοποίηση και την καταγραφή. Κατά πάσα πιθανότητα, άμεσα, δηλαδή τις επόμενες μέρες, θα λειτουργήσει δεύτερο λιμάνι, ώστε να μην κατεβαίνουν όλοι οι πρόσφυγες στη Μυτιλήνη, να πηγαίνουν και προς αλλού. Στο Σίγρι. Λειτουργούσε παλιά και ετοιμάζεται σε λίγες μέρες. Να μπορεί να δέσει καράβι και να πάρει πρόσφυγες. Δημιουργούνται χώροι πρώτης φιλοξενίας, στοιχειώδη πράγματα, ώστε οι καταγραφές να γίνονται πιο γρήγορα και να φεύγουν», ανέφερε ο κ. Μουζάλας στον «ΒΗΜΑ FM».

Και συμπλήρωσε: «Η Μυτιλήνη έχει τώρα 15.000 με 17.000 πρόσφυγες και αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία από όλες τις υπηρεσίες, γνωστές και μη γνωστές. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια σταθερή βάση, όπου οτιδήποτε προστίθεται, να είμαστε σε θέση πια, ήρεμα, να το διώξουμε από το νησί και να είναι και οι κάτοικοι ήρεμοι και σίγουροι ότι δεν θα ξαναδημιουργηθεί αυτή η κατάσταση στο νησί. Ελπίζουμε ότι μέσα στο ερχόμενο πενθήμερο οι Μυτιληνιοί, αλλά και οι πρόσφυγες, θα έχουν σαφή σημάδια ότι η κατάσταση βελτιώνεται. Αυτή τη στιγμή, δίνουμε το βάρος στη Μυτιλήνη, γιατί πραγματικά εκεί πέρα, είναι λίγο πριν την έκρηξη».

«Στη Λέρο φτιάχτηκε χώρος. Ξεκινάει μια αντιμετώπιση. Εμείς προσπαθούμε να διαχειριστούμε το πρόβλημα, ώστε οποιαδήποτε κυβέρνηση έρθει, να έχει μια ήρεμη βάση, να δει τι θα κάνει. Θα φιλοξενεί (σ.σ.: ένα ακόμη πλοίο) αυτούς τους ανθρώπους μέχρι να γεμίσει και μετά θα φεύγει. Ήδη από χθες ξεκίνησε αυτή η διαδικασία με το μεγάλο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», με 2.500 πρόσφυγες», σημείωσε ο κ. Μουζάλας.