Η κυβέρνηση επικαλείται κρίσιμο εθνικό θέμα, τόνισε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης απαντώντας επί της ένστασης αντισυνταγματικότητας που υπέβαλε το ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας πως η ένσταση δεν στέκει. Χαρακτήρισε προπαγανδιστικό το λόγο του Ευάγγελου Βενιζέλου και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί ο «υπότροπος με τις ΠΝΠ να κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ για αντισυνταγματικότητα».

Στο επιχείρημα του κ. Βενιζέλου πως περί σύντομου χρόνου για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος με την έννοια πως παραβιάζεται δημοκρατική αρχή, ο κ. Φίλης απάντησε: «Πέντε χρόνια δεν συζητάμε αλλά βιώνουμε όσα περιλαμβάνονται στο τελεσίγραφο, πέντε μήνες συζητούμε όλα όσα έρχονται με εκβιαστικό τρόπο να επιβληθούν».

«Δεν πρόκειται για υφαρπαγή αλλά για σεβασμό της πολιτικής βούλησης», σημείωσε ο κ. Φίλης, λέγοντας πως με το δημοψήφισμα η κυβέρνηση θέλει με πολιτική ευθύνη να στείλει μήνυμα πως στη διαπραγμάτευση έχει τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού μαζί της.

Το δημοψήφισμα, πρόσθεσε, δίνει τη δυνατότητα να εκφραστεί ενωτικά η εθνική αξίωση να μην υπάρξει περαιτέρω καταστροφή της οικονομίας και της κοινωνίας.

Κατηγόρησε δε το ΠΑΣΟΚ πως προσπαθεί να εμπλέξει στη διαδικασία τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση του έχει εμπιστοσύνη πως θα σεβαστεί τη γνώμη της Βουλής και δεν θα δημιουργήσει προβλήματα και προσκόμματα στην διενέργεια του δημοψηφίσματος.

Απαντώντας τέλος στις αιτιάσεις περί «ανύπαρκτου ερωτήματος» ο κ. Φίλης τόνισε πως υπάρχει υπαρκτό τελεσίγραφο των πιστωτών. «Ακόμη και αν το τελεσίγραφο το πάρουν από το τραπέζι, πρόκειται για κόλπο, το περιεχόμενο παραμένει. Καλούμε τη Βουλή και το λαό να δώσει τη δέσμευση να απορρίψει τα μέτρα που περιέχει με όποιο τρόπο κι αν έρθουν στο προσκήνιο«, κατέληξε ζητώντας η ένσταση  αντισυνταγματικότητας να απορριφθεί.