Τη «μαύρη βίβλο» της κυβερνητικής πολιτικής στον έναν χρόνο εφαρμογής του Μνημονίου παρουσίασε σε σημερινή συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι την κρίση και το χρέος το δημιούργησε η ντόπια και ξένη οικονομική ολιγαρχία, και κατά συνέπεια, αυτή πρέπει να πληρώσει και το λογαριασμό και όχι οι εργαζόμενοι.

Αναπτύσσοντας την θέση του για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στη χώρα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι καταβλήθηκε συστηματική προσπάθεια να μας πείσουν ότι στα υψηλά δημόσια ελλείμματα φτάσαμε εξαιτίας των πολλών και υψηλών μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, εξ αιτίας δηλαδή του διογκωμένου δημόσιου τομέα και των υψηλών μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, εξαιτίας των συντάξεων και των κοινωνικών επιδομάτων.

Πρόκειται περί ενός μεγάλου μύθου, είπε ο κ. Τσίπρας και παρουσίασε συγκριτικούς πίνακες για το κόστος στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες της ΕΕ , συμπεραίνοντας ότι οι δημόσιες δαπάνες είναι χαμηλότερες από το μέσο όρο της ΕΕ ή της Ευρωζώνης, σχεδόν σε όλη την περίοδο από το 1995 έως το 2008στην Ελλάδα.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις αμυντικές δαπάνες, έκανε λόγο για «λεηλασία του δημόσιου χρήματος από κάθε λογής εργολάβους, προμηθευτές και μεσάζοντες, με την τεράστια σπατάλη, που έγινε με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες , για εκτεταμένη φορολογική ασυλία του κεφαλαίου και του μεγάλου πλούτου που οδήγησαν σε σημαντικότατη υστέρησε τα δημόσια έσοδα».

Με βάση τα στοιχεία της «Μαύρης Βίβλου», εκτίμησε ότι «τεκμηριώνεται το γεγονός ότι το Μνημόνιο οδηγεί στη βίαιη αναδιανομή του κοινωνικού πλούτου υπέρ των ισχυρών μερίδων του κεφαλαίου και σε βάρος των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικά στρωμάτων. Όχι ότι είναι μονάχα αναποτελεσματικό, αλλά ότι είναι και κοινωνικά άδικο».