«Η κυβέρνηση θα πάρει κάθε πρωτοβουλία ώστε για τυχόν ζημιές του Δημοσίου από τις υποθέσεις των ομολόγων, των υποβρυχίων, της Siemens και του Βατοπεδίου και εφ’ όσον διαγνωστούν αξιώσεις, να κατατεθούν αγωγές κατά πάντων», ξεκαθάρισε σήμερα στη Βουλή ο Φίλιππος Σαχινίδης.

Αφορμή στάθηκε επίκαιρη ερώτηση του Μάκη Βορίδη, που κάλεσε το οικονομικό επιτελείο να απαντήσει ποια είναι η ζημιά από τις τέσσερις υποθέσεις.

Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ μάλιστα ρωτούσε συγκεκριμένα αν το οικονομικό επιτελείο θα διεκδικήσει αποζημίωση, και δη από πολιτικά πρόσωπα που «πολύ συχνά προστατεύονται από πλέγμα διατάξεων, συνταγματικών και νομοθετικών».

Αναφορικά με την υπόθεση Βατοπεδίου, ο υφυπουργός Οικονομικών δήλωσε πως έχει συγκροτηθεί ομάδα εργασίας, υπό τον Πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία έχει προβεί στην κατάθεση επτά αγωγών αναγνώρισης της ακυρότητας των συμβολαίων ανταλλαγής ακινήτων και απόδοση στο Δημόσιο των εννέα ακινήτων που παραμένουν στην κατοχή της Μονής.

Πέντε από αυτές τις αγωγές, θα συζητηθούν το 2012 και οι υπόλοιπες έχουν δικάσιμο το 2011, ενώ για τα ακίνητα που έχουν μεταβιβαστεί σε τρίτους, η ομάδα εργασίας βρίσκεται στο στάδιο συλλογής και επεξεργασίας αποδεικτικού υλικού, ώστε να προβεί το συντομότερο δυνατό, στην άσκηση αγωγών διεκδίκησης και αυτών.

Άμεσα θα κατατεθεί αγωγή διεκδίκησης και του ολυμπιακού ακινήτου στους Θρακομακεδόνες, ενώ το Δημόσιο έχει καταθέσει και δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής, κατά παντός ενεχόμενου προσώπου. Πλήρης και ακριβής υπολογισμός της ζημιάς δεν έχει γίνει, καθώς υπάρχουν ακόμη ΔΟΥ που δεν έχουν ανταποκριθεί στο αίτημα να υποβάλλουν εκθέσεις εκτίμησης των ακινήτων που παραχωρήθηκαν στην Μονή.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Σαχινίδη, για τη Siemens το Δημόσιο έχει ασκήσει πολιτική αγωγή στις πέντε δικογραφίες που αφορούν την διερεύνηση της υπόθεσης, διεκδικώντας συνολική αποζημίωση 500 εκατ. ευρώ για ηθική βλάβη και επιφυλασσόμενο να επιδιώξει με ιδιαίτερο δικόγραφο και μεγαλύτερη ηθική βλάβη, παράλληλα με αποκατάσταση της υλικής ζημιάς.

Όπως έγινε άλλωστε γνωστό πριν από μερικές ημέρες, η υπόθεση έχει ανατεθεί και σε διεθνές δικηγορικό γραφείο. Στο μεταξύ, διεκδικούνται και 440.000 μάρκα από τον Τάσο Μαντέλη για την δωροληψία στην οποία προέβη από την εταιρεία.

Στην υπόθεση των ομολόγων, η «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ Χρηματιστηριακή» έχει καταδικαστεί οριστικά στην καταβολή 6.610.909 ευρώ με νόμιμο τόκο, ενώ το Δημόσιο έχει απαλλαγεί από την εις βάρος του αγωγή του Ταμείου Συντάξεων Προσωπικού Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης (ΤΣΠΕΑΘ) και της Ένωσης Συντακτών Αθηναϊκού Τύπου (ΕΣΑΤ), που διεκδικούσαν από το Δημόσιο την «αχρεωστήτως» επιστροφή 130 εκατ. ευρώ για την αγορά του δομημένου εκείνου Ομολόγου.

Για τα δε υποβρύχια, δεν υπάρχουν ακόμα αρκετά στοιχεία που να βοηθούν στον προσδιορισμό της ζημίας για το Δημόσιο.