Με τον τίτλο «η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υποστηρίξει τις προσπάθειες της Ελλάδας» και υπότιτλο «ο κ. Παπανδρέου ελπίζει σε μια χαλάρωση των όρων του δανείου προς την χώρα του», η εφημερίδα «Λε Μοντ» δημοσιεύει σήμερα συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος έφθασε στο Παρίσι για τη συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο.

«Δεν υπάρχει περίπτωση αναδιάρθρωσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός κρατάει γερά», προλογίζει ο δημοσιογράφος Αλέν Σαλ (Alain Salles), υπογραμμίζοντας ότι παραμονή της συνάντησης κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητηθεί το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» που προτείνουν Γαλλία και Γερμανία, «ο κ. Παπανδρέου θα επιμείνει στην αναγκαιότητα υποστήριξης από την ευρωζώνη».

Κληθείς να αντιδράσει κατ’ αρχάς, στην τελευταία υποτίμηση της Ελλάδας από τον οίκο Moody’s, o πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι πολύ αρνητικό το γεγονός ότι ο οίκος αυτός ουδόλως λαμβάνει υπ’ όψιν την πραγματικότητα, με τις θυσίες και τις σημαντικές αλλαγές που έχουν επιτευχθεί. Είναι μια ακόμα τρανή απόδειξη, είπε, ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αποφασίσει την υιοθέτηση κανόνων για τους οίκους εκτίμησης.

Στο ερώτημα για το «τι ακριβώς περιμένει από το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας», ο κ. Παπανδρέου απήντησε ότι «δεν πρέπει να αποτύχουμε», προσθέτοντας ότι «είμαι πεπεισμένος ότι η πολιτική βούληση, όπως άλλωστε και τα τεχνικά εργαλεία βρίσκονται στη διάθεσή μας ώστε να μας προσφέρουν μια βιώσιμη λύση».

Υπογραμμίζει επίσης ότι «η Ευρώπη οφείλει να χρησιμοποιήσει το σύνολο των εργαλείων που διαθέτει: Θα πρέπει να καταστήσει πιο ευέλικτο το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, να εξετάσει την ιδέα των ευρωομολόγων και τη φορολογία των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών».

Σε ερώτημα σχετικά με τις πιθανότητες αναδιάρθρωσης του χρέους ο κ. Παπανδρέου ήταν ξεκάθαρος λέγοντας ότι «η αναδιάρθρωση δεν βρίσκεται στην ατζέντα της Ευρώπης».

Και εξήγησε ότι «μία αναδιάρθρωση θα επιβάρυνε την υγεία του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, θα οδηγούσε στην κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών και θα προκαλούσε μια χιονοστιβάδα κερδοσκοπικών επιθέσεων σε ένα μεγάλο αριθμό αγορών ομολόγων άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Επιπλέον, μια αναδιάρθρωση θα σήμαινε την άμεση και ουσιαστική οικονομική ζημία των συνταξιοδοτικών ταμείων στην Ελλάδα, τα οποία έχουν επενδύσει τις οικονομίες των συμπολιτών μας σε κρατικά ομόλογα. Πρόκειται για ένα πολύ βαρύ τίμημα, εφόσον υπάρχει μια άλλη εναλλακτική λύση. Ένα τέτοιο σενάριο δεν είναι προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας, των ελληνικών τραπεζών, των Ελλήνων πολιτών, αλλά ούτε και της ευρωπαϊκής οικονομίας».

Σχετικά με το θέμα των αποκρατικοποιήσεων που πρότεινε η τρόικα τελευταία, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε: «Βρισκόμαστε στη διαδικασία εφαρμογής ενός άνευ προηγουμένου αριθμού μεταρρυθμίσεων μέσα σε πολύ σύντομο διάστημα».