Αρνητική ψήφο έδωσε πριν από λίγο η Βάσω Παπανδρέου σε τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η δόμηση σε οικόπεδα νησιωτικών περιοχών με κλίση πάνω από 40%. Την ίδια στάση τήρησε και ο βουλευτής Κυκλάδων Γιώργος Παπαμανώλης.

Για τη συγκεκριμένη διάταξη, όπως και για δύο άρθρα του νομοσχεδίου για τη βιοποικιλότητα, διεξάγεται αυτή την ώρα ονομαστική ψηφοφορία στην ολομέλεια της Βουλής.

Κοινοβουλευτικοί κύκλοι απέδιδαν τη στάση της Βάσως Παπανδρέου σε κόντρα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Νίκο Σηφουνάκη που μετρά πολλά χρόνια ιστορίας.

Ειδικότερα, υπενθύμιζαν ότι το 2002 με σχετικό προεδρικό διάταγμα ο Νίκος Σηφουνάκης απαγόρευε τη δόμηση σε οικόπεδα με κλίση άνω του 35% (τότε).

Η κα Παπανδρέου επί υπουργίας της κατήργησε αυτό το Προεδρικό Διάταγμα και σήμερα εκ νέου ο Νίκος Σηφουνάκης επαναφέρει τη ρύθμιση αυξάνοντας μάλιστα την κλίση κατά 5%, καθώς ενώ η τροπολογία αρχικά προέβλεπε απαγόρευση δόμησης σε οικόπεδα με κλίση άνω του 35% μετά από πιέσεις βουλευτών, χθες το βράδυ ο υφυπουργός αύξησε το ποσοστό κάνοντάς το 40%. Την τροπολογία καταψήφισαν Ν.Δ., ΚΚΕ και ΛΑΟΣ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών».

Ονομαστική ψηφοφορία ζήτησαν επίσης Ν.Δ. και ΛΑΟΣ για το επίμαχο άρθρο 9 που αφορά τη δόμηση σε περιοχές ΝΑΤΟΥΡΑ αλλά και στο άρθρο 29 που αφορά στην αλλαγή του τρόπου εκδίκασης των ενστάσεων για δασικές εκτάσεις, τα οποία τελικά συγκέντρωσαν τις θετικές ψήφους μόνο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.