«Αποδείξαμε ότι η πολιτεία δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, μιλώντας στον Real Fm.

Ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι η εξέλιξη με τους 300 απεργούς πείνας κατέδειξε ότι η πολιτεία δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς, αφού όπως είπε, μέχρι την τελευταία στιγμή οι μετανάστες είχαν ένα και μοναδικό αίτημα: Τη νομιμοποίησή τους.

Ο κ. Ραγκούσης μάλιστα άφησε αιχμές για τη στάση των μεταναστών μετά τη συμφωνία κάνοντας λόγο για «προκλητική και ψεύτικη συμπεριφορά» αναφερόμενος στους πανηγυρισμούς. Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι και σε αυτήν την περίπτωση οι μετανάστες καθοδηγήθηκαν από κάποιους προκειμένου να έχουν αυτή τη στάση κάτι «που ενοχλεί τον ελληνικό λαό» όπως σημείωσε.

«Διασφαλίσαμε την κοινωνική ειρήνη, προστατεύσαμε την ανθρώπινη ζωή, σταμάτησε η φάμπρικα της ανομίας που ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια» είπε ο κ. Ραγκούσης επισημαίνοντας ότι το καθεστώς της ανομίας είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Ελληνικής Αστυνομίας που θα κρίνει ανά περίπτωση και εάν συντρέχουν οι λόγοι για να υπαχθούν σε αυτό οι μετανάστες.

Παράλληλα ο κ. Ραγκούσης άφησε να εννοηθεί ότι εάν η έρευνα της δικαιοσύνης καταλήξει στο ότι τελέστηκαν αδικήματα με την κατάληψη της νομικής τότε θα ισχύσει απόλυτα ο νόμος και για τους συγκεκριμένους μετανάστες. «Θα έχουν πρόβλημα. Είτε βρεθεί κάτι από το παρελθόν είτε συμβεί κάποιο αδίκημα στο μέλλον αφού πλέον θα είναι καταγεγραμμένοι» σημείωσε.

Ο υπουργός Εσωτερικών αποκάλυψε, μάλιστα, ότι οι απεργοί πείνας ζητούσαν να μειωθεί στα 5 χρόνια ο χρόνος παραμονής στην Ελλάδα προκειμένου να έχουν το δικαίωμα να καταθέσεων αίτηση για νομιμοποίηση.

«Δεκαέξι μήνες στην κυβέρνηση δεν δώσαμε ούτε μία άδεια παραμονής για εξαιρετικούς λόγους. Είναι τελείως διαφορετική πολιτική από αυτή που ακολουθήθηκε το 2005 και το 2007 όταν νομιμοποιήθηκαν περίπου 150 χιλιάδες μετανάστες», είπε ο κ. Ραγκούσης.