Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, μιλώντας σήμερα στον «Αθήνα 9.84» για τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό είπε:

«Θα ακούσω τον πρωθυπουργό. Ήδη έχω πει πριν από αρκετό καιρό, όταν πρότεινα τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ότι ανεξάρτητα από τις διαφορές, αντιθέσεις, διαφορετικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση των ζητημάτων της κρίσης, τούτη την ώρα, εκείνο που χρειάζεται, είναι ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδας να στείλει ένα μήνυμα προς τους ευρωπαίους εταίρους μας, ότι η χώρα δεν αντέχει άλλο, μέχρι εδώ. Και ότι, βεβαίως, η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο βαθμό που θέλει και διεκδικεί να εκφράζεται πολιτικά ενοποιημένη, έχει την υποχρέωση ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει όλα εκείνα τα ζητήματα, που συγκροτούν μια συστηματική προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων της οικονομικής κρίσης. Διότι, ναι μεν το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης έχει την ιδιαίτερη διάσταση και το ιδιαίτερο περιεχόμενό του για την Ελλάδα και για κάποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κατ’ αναλογίαν, αλλά, εν τέλει, είναι ευρωπαϊκό ζήτημα».

Ερωτηθείς για το αν εκτιμά ότι οι αποφάσεις που θα παρθούν θα οδηγήσουν σε έκρηξη του ελληνικού προβλήματος ή αν θα είναι αποφάσεις που θα μας στήσουν στη γωνία ο κ. Κουβέλης είπε:

«Πιστεύω, ότι θα υπάρξουν δυσκολίες. Ενδεχομένως, να προκύψει ως κοινή απόφαση η επιμήκυνση αποπληρωμής των οφειλομένων, όχι βέβαια για πάρα πολλά χρόνια, ίσως η επιμήκυνση αφορά τη δεκαετία. Ίδωμεν. Έχω υποστηρίξει από την πρώτη στιγμή, ότι η επιμήκυνση είναι αναγκαία για να υπάρξει μια περίοδος ανάσας, όπως και η έκδοση ευρωομολόγων και η μείωση των επιτοκίων. Αλλά χρειάζεται, πέραν αυτού, αφενός μεν μια συνολική αναδιάρθρωση ή έστω μια αναδιάρθρωση σε πτυχές των οφειλομένων ποσών εκ μέρους της χώρας και, κυρίως, εκείνο το οποίο επιβάλλεται, είναι η προβολή των πραγμάτων στην εσωτερική οικονομική πολιτική. Εκεί είναι το μεγάλο ζήτημα. Όταν η παραοικονομία κατέχει το 30% -διαφορά 12% περίπου του ΑΕΠ-, όταν τα βάρη είναι σωρευμένα στις πλάτες των οικονομικά ανίσχυρων αυτού του τύπου και όταν τα έσοδα έχουν ως μόνιμο, δυστυχώς, στόχο την περικοπή συντάξεων, αποδοχών και δαπανών του κοινωνικού κράτους, τότε τα πράγματα είναι εξαιρετικά δυσοίωνα».

Σ’ ό, τι αφορά την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s δήλωσε τα εξής: «Δεν κάνουν τίποτε άλλο, παρά αφενός μεν να αξιοποιούν κάποια στοιχεία, αφετέρου να διαμορφώνουν την κατηγορία, ανάλογα με τις επιδιώξεις τους. Θεωρώ, ότι τούτη την ώρα και λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση των εκπροσώπων των κρατών – μελών, η Moody’s δεν είχε κανέναν άλλο λόγο, παρά μόνο λόγους σκοπιμότητας, να σπεύσει να αλλάξει την κατηγορία για τη χώρα».