Μεγάλη δόση εξωτερικής πολιτικής με σαφή μηνύματα σε Τουρκία και Λιβύη, αιχμές κατά των επικριτών του, δριμύ κατηγορώ εναντίον του πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και αποστάσεις από τον Αντώνη Σαμαρά περιλάμβανε η τηλεοπτική συνέντευξη του πρωθυπουργού στον ΣΚΑΙ λίγες ημέρες πριν από το κλείσιμο της Βουλής και τις διαδοχικές συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2027 επαναβεβαιώνοντας τον θεσμικό του χαρακτήρα, ενώ πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αλλαγή στον εκλογικό νόμο παρά το κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό. Παράλληλα στηλίτευσε τη στάση ειδικά του ΠΑΣΟΚ αλλά και εν γένει της αντιπολίτευσης για το επίπεδο της φρασεολογίας που χρησιμοποιείται ειδικά το τελευταίο διάστημα με φόντο τον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου κυριαρχούν οι λέξεις: «συμμορία, καμόρα, χούντα και μαφία». «Αυτά δεν ταιριάζουν σε μια ώριμη δημοκρατία», σημείωσε, καλώντας τους πολιτικούς αρχηγούς να διατηρήσουν ένα επίπεδο διαλόγου αντάξιο με αυτό που προσδοκούν οι πολίτες.

«Κωδικός» μεσαία τάξη

Με το βλέμμα στη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός μπορεί να μην άνοιξε τα χαρτιά του για το περιεχόμενο των εξαγγελιών, άλλωστε το οικονομικό επιτελείο δεν έχει ακόμη καταλήξει, ωστόσο επέμεινε ότι στο επίκεντρο των κυβερνητικών παρεμβάσεων θα βρεθεί η ελάφρυνση της μεσαίας τάξης, ειδικά των μισθωτών. «Θέλουμε να τους απαλύνουμε, να τους ελαφρύνουμε», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Έχουμε έναν δημοσιονομικό χώρο ο οποίος δεν είναι ευκαταφρόνητος», εξήγησε, χαρακτηρίζοντας θετικό το γεγονός ότι σε μια εποχή όπου πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν υπερβολικά ελλείμματα και αναγκάζονται να κόψουν δαπάνες και να αυξήσουν φόρους, στην Ελλάδα ισχύει η αντίστροφη πορεία. 

Διακομματικό το πρόβλημα του ΟΠΕΚΕΠΕ

«Το πάρτι αυτό τελειώνει», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη επιχειρώντας να καταδείξει ότι η κυβέρνηση μπορεί να μην κατάφερε να εξυγιάνει τον ΟΠΕΚΕΠΕ εν κινήσει, ωστόσο είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε βαθιές τομές με στόχο τη διασφάλιση των αγροτικών επιδοτήσεων για τους πραγματικούς δικαιούχους. Ο πρωθυπουργός κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης αν θέλουν στα αλήθεια να γίνει απόδοση ευθυνών να αποσύρουν το αίτημα για Προανακριτική Επιτροπή. «Εμείς αυτή τη στιγμή το λέμε ξεκάθαρα. Δεν βλέπουμε ποινικές ευθύνες. Καλούμε τα κόμματα να συμμετέχουν στην Εξεταστική και να αφήσουμε ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο. Δεν θα συμμετέχουμε σε μια τέτοια διαδικασία απόδοσης ευθυνών για Προανακριτική. Γιατί ποινικές ευθύνες των υπουργών μας δεν βλέπουμε», σημείωσε, ενώ άφησε αιχμές κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη λέγοντας: «Δεν πιστεύω να υπάρχει ένας Έλληνας πολίτης ο οποίος να πιστεύει, ειδικά για το ΠΑΣΟΚ και για τον ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά στην Κρήτη, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει στελέχη τα οποία είναι μπλεγμένα σε αυτή την ιστορία. Ο μόνος που το πιστεύει είναι ο κ. Ανδρουλάκης. Αυτό υποτιμά και λίγο τη νοημοσύνη».

«Καρφιά» κατά Τσίπρα

«Φαρμακερά» βέλη εξαπέλυσε κατά του τέως πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζοντάς τον έναν απλό βουλευτή που δεν έχει τοποθετηθεί στη Βουλή εδώ και δύο χρόνια. «Δεν θα ξεχάσω τι έγινε το 2015, ούτε ξαφνικά να εμφανιστούν κάποιοι οι οποίοι έπαιξαν την τύχη της χώρας στα ζάρια, ως οι σωτήρες, ως οι πυροσβέστες, οι οποίες έσβησαν τη φωτιά την οποία έβαλαν οι ίδιοι», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι δεν θα επιτρέψει την παραχάραξη της ιστορίας. Για αυτό και τον χαρακτήρισε κακό πρωθυπουργό, ο οποίος –όπως είπε– προκάλεσε ένα τρίτο μνημόνιο αχρείαστο παντελώς και οδήγησε τη χώρα στον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη. Και κατέληξε: «Πιστεύω ότι ήταν ένας κακός αρχηγός της αντιπολίτευσης από το 2019 και μετά, διότι αν ήταν καλύτερος, προφανώς και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πήγαινε από το 32% στο 17%».

Επιδίωξη η αυτοδυναμία

Εκτός πολιτικού κάδρου ο Αντώνης Σαμαράς για τον πρωθυπουργό, μετά και τη διαγραφή του από τη ΝΔ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αφήνει μεν αιχμές για τους επικριτές του συμπεριλαμβάνοντας σε αυτές και τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, καθώς μίλησε για διπλωματία του πληκτρολογίου, ενώ απαντώντας στα σενάρια για δημιουργία κόμματος Σαμαρά απάντησε ότι «ο καθένας είναι ελεύθερος να εκφραστεί με όποιον τρόπο νομίζει και όποιον τρόπο αισθάνεται», επιμένοντας στην επιδίωξη για αυτοδυναμία της ΝΔ στις επόμενες κάλπες, καθώς επανέλαβε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη θητεία.