Με τα ελληνοτουρκικά και τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής ξεκίνησε η συνέντευξη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΣΚΑΪ.

«Ως προς τα ελληνοτουρκικά τα θέματα δεν είναι τωρινά. Η Κύπρος τελεί υπό κατάληψη από το 74. Ζητήματα αμφισβητήσεων θαλασσίων ζωνών έχουμε πολλά χρόνια. Η Τουρκία άλλαξε δραματικά στάση. Απέναντι στο αφήγημα αυτό η Ελλάδα αντέδρασε. Εγώ προσδοκώ πάντα σε ήρεμα νερά και ειρηνικές σχέσεις με την Τουρκία. Σε πλαίσιο καλής θέλησης μπορούμε να αποφύγουμε τις ακραίες εντάσεις.

Αν η Τουρκία δεν αποστεί από κεντρικούς άξονες της γαλάζιας πατρίδας είναι πολύ δύσκολο να βρούμε άκρη στα σημαντικά, όπως είναι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο.

Το Ανώτατο Συμβούλιο θα γίνει εν ευθέτω χρόνω. Θα συναντηθούμε στον ΟΗΕ με τον Ερντογάν και έχω τη διάθεση και βούληση να θα θέσω τα ζητήματα του τουρκικού αναθεωρητισμού που δημιουργούν αδικαιολόγητο αγκάθι στις σχέσεις μας. Δείτε την πρωτοβουλία των θαλασσίων πάρκων που είναι αμιγώς περιβαλλοντική. Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες πρέπει να χαιρετίζονται. Ζητήματα κυριαρχίας η Ελλάδα δεν συζητά με την Τουρκία. Δεν θα αποδεχθούμε ποτέ θεωρία γκρίζων ζωνών. Και τι θα κάνουμε εντός ελληνικής κυριαρχίας.

Ζήτημα αμφισβήτησης ελληνικών νησιών δεν υφίσταται. Σε αντίθεση με παθητική πολιτική άλλων κυβερνήσεων αυτή κυβέρνηση ενεργεί» τόνισε ο πρωθυπουργός και απαρίθμησε τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης:

  • Επέκταση χωρικών υδάτων
  • Συμφωνία ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία
  • Θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός,
  • απόκρουση της εισβολής στον Έβρο.

«Εγώ στο σκάκι παίζω με τα λευκά, θέλω να έχω την πρωτοβουλία των κινήσεων. Εγώ αντιπαρέρχομαι τη λογική της ακινησίας» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Δείτε τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ και στη δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη.

Posted by Kyriakos Mitsotakis on Wednesday, July 23, 2025

Η Λιβύη πρέπει να διαλέξει ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία

«Δεν θυμάμαι σημαντική πρωτοβουλία στα ελληνοτουρκικά την περίοδο 2004 με 2009. Η κυβέρνηση προσπάθησε με καλή διάθεση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με τη Λιβύη και δεν τα κατάφεραν.  Είναι εύκολη η διπλωματία του Twitter.  Να είναι πιο προσεκτικοί.

Αν εξαιρέσετε το προβληματικό και παράνομο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης αυτό έγινε τρεις μήνες αφότου είχαμε αναλάβει.

Να εξηγήσουμε τι συμβαίνει στο Λιβύη. Είναι μια χώρα μοιρασμένη στη μέση. Υπάρχει μια κυβέρνηση και μια ανεπίσημη οντότητα. Είναι πρακτικά σε εμφύλιο και η συνεννόηση δεν είναι απλή υπόθεση. Εμείς επιλέξαμε να μιλάμε και με τις δυο πλευρές. Από τους πρώτους είχαμε παρουσία και σε Τρίπολη και Βεγγάζη.

Εμείς προσκαλούμε -και θα δείτε σύντομα πρόοδο- την κυβέρνηση της Τρίπολης να συζητήσουμε για την οριοθέτηση ΑΟΖ και σύντομα μπορεί να έχουμε αποτελέσματα. Δεν παράγει δικαιώματα το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο. Και είναι και παράλογο. Είναι ζωντανό για την Τουρκία και ένα μέρος της Λιβύης. Η Chevron συνομιλεί με την Ελλάδα και όχι την Λιβύη. Η Τουρκία εκβίασε την Λιβύη να το υπογράψει. Η ίδια η ΕΕ το θεωρεί παράνομο με πρωτοβουλία δική μου.

Εγώ δεν βλέπω ενδοκυβερνητικό θέμα και η κυβέρνησή μας είχε πάντα επαφές και με τις δυο πλευρές. Η πολιτική που ακολουθήθηκε δεν έχει φέρει την Ελλάδα σε δυσμενή θέση. Η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα και τα περιθώρια άσκησης εξωτερικής πολιτικής είναι περιορισμένα. Η χώρα μας έχει σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής και η Λιβύη πρέπει να διαλέξει ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία» είπε ακόμα ο πρωθυπουργός.

Δεν θα ανεχτούμε μαζική είσοδο παράνομων μεταναστών

Στη συνέχεια, μιλώντας για το μεταναστευτικό, με αφορμή τις αυξημένες ροές των τελευταίων ημερών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε: «Η Ελλάδα έχει διαχειριστεί και άλλες φορές μεταναστευτική κρίση και εμποδίσαμε μια οργανωμένη εισβολή μεταναστών. Τώρα η πολιτική της Τουρκίας έχει αλλάξει.

Θέλουμε να στείλουμε μήνυμα στους διακινητές ότι δεν θα είναι εύκολη υπόθεση η είσοδος στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Θα εξηγήσουμε ότι αυτή η πρακτική δεν είναι προς όφελος της ανατολικής Λιβύης. Υπάρχει κάποιος να προτείνει κάτι άλλο; Να βουλιάξουμε τις βάρκες; Υπάρχει απόσταση από το ασκείς εξωτερική πολιτική στο πεδίο και να παίρνεις δύσκολες αποφάσεις.

Σε κάθε ευρωπαϊκό συμβούλιο και στο πεδίο, δίνω μάχη για τη χώρα. Είμαι ανοικτός στην κριτική αλλά όλοι έχουμε την ιστορία μας. Η χώρα δεν ωφελήθηκε από μια πολιτική μακάριας ακινησίας.

Η χώρα μας χρησιμοποίησε μια νομική ορολογία για να είναι ασφαλής. Η χώρα δεν μπορεί να ανεχτεί μια μαζική εισβολή μεταναστών και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να την αποτρέψουμε.

Αν κάποιοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει σε πολιτική ανοικτών συνόρων με χορούς και τραγούδια εγώ δεν ανήκω σε αυτούς».

Σε ερώτηση για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως «το καλώδιο με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο θα γίνει»..

«Το καλώδιο θα προχωρήσει όταν οι γεωπολιτικές συνθήκες είναι κατάλληλες. Θα κλείσουν σύντομα. Το καλώδιο με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα γίνει. Κι αυτό γιατί η όδευση ενός καλωδίου ενεργειακού δεν απαιτεί έγκριση κανενός παράκτιου κράτους. Αυτή τη στιγμή η Τουρκία εγείρει αδικαιολόγητα ερωτήματα. Θα γίνει το καλώδιο την κατάλληλη στιγμή και θα ολοκληρωθεί. Το καλώδιο αυτό θα το πληρώσει και η Ελλάδα και η Κύπρος. Θα πρέπει να επιμεριστεί με τρόπο δίκαιο και θα λύσουμε το ζήτημα με την Κύπρο.

Η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι από μια δεν μπορεί να μιλά για καλές σχέσεις με την Ευρώπη και από την άλλη στα λόγια να μπλοκάρει ή να βάζει θέμα για ένα ευρωπαϊκό έργο» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Όσο η Τουρκία όσο επιμένει σε casus belli, δεν πρόκειται να μπει στο SAFE»

«Για να μπορέσει η Τουρκία να μπει στο πρόγραμμα Safe απαιτείται ομοφωνία. Η Τουρκία όσο επιμένει σε casus belli και εγείρει ζητήματα γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει να μπει στο Safe. Δεν θα το επιτρέψουμε» επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

«Στις διακρατικές συμφωνίες αυτό δεν ισχύει, αλλά η Ελλάδα μπορεί να πετύχει και να εξασφαλίσει ότι στις διμερείς πωλήσεις όπλων θα υπάρχουν ρήτρες αιρεσιμότητας ότι δεν θα επιτεθεί σε μέλη της ΕΕ.

Η Τουρκία γνωρίζει καλά ότι αν θέλει καινούργια F16 θα γνωρίζει καλά ότι οι όροι που θα μπουν θα είναι αντίστοιχοι.

Δείτε που ήταν η Ελλάδα το 2019 και που το 2025. Το 2019 η Τουρκία ήταν έτοιμη να αγοράσει 100 f35. Σήμερα η Ελλάδα έχει αποκτήσει 24 Rafale και έχει μπει στο πρόγραμμα F35 και έχει αλλάξει η αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας μας.

Έχουμε ανάγκη να μην φοβόμαστε και να μην μεγαλοποιούμε την όποια κίνηση του αντιπάλου. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι να υπάρχουν αιρεσιμότητες και όροι για να παραδοθούν τα Eurofighter» ανέφερε.

Σχέσεις με ΗΠΑ

«Η ασφάλειά μας είναι η αποτρεπτική μας δυνατότητα. Η άμυνά μας, οι συμμαχίες μας αλλά πρέπει να πατάμε μόνοι μας στα πόδια μας. Στα ζητήματα με την Τουρκία δεν ψάχνουμε διαμεσολαβητές. Είχαμε κρίσεις στο παρελθόν και τις εκτονώσαμε. Η Τουρκία επιμένει στη θεωρία της γαλάζιας πατρίδας αλλά σήμερα υπάρχουν κανάλια επικοινωνίας. Προφανώς, αν χρειαζόταν να επικοινωνήσουμε με οποιονδήποτε σε μια ενδεχόμενη κρίση θα το κάνουμε» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Διαχρονικό το πρόβλημα στον ΟΠΕΚΕΠΕ – Θα ξεκινήσουμε από αυτούς που χόρευαν στο κέντρο της πίστας»

«Ότι υπήρχαν προβλήματα ήταν γνωστό. Το ζήτημα αυτό δεν αφορά μόνο αυτή την κυβέρνηση. Δεν είναι απλά διαχρονικό αλλά είναι διακομματικό και είναι κοινωνικό. Επί 40 χρόνια μια ολόκληρη γενιά έμαθαν σε λογική εξάρτησης από τις κοινοτικές επιδοτήσεις» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, μιλώντας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

«Σήμερα αποφάσεις που εκδικάστηκαν ήδη δεν είναι τυχαίο. Σήμερα που μιλάμε υπάρχουν ήδη αποφάσεις που εκδικάστηκαν. Δεν περίμενα την ευρωπαϊκή εισαγγελία να μάθω ότι ήταν προβληματικό κάτι στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Η απόφαση για τη διάλυση του ΟΕΠΕΚΕΠΕ ήρθε πριν την απόφαση της εισαγγελίας. Τον ενσωματώσαμε στην ΑΑΔΕ γιατί είναι ένα σύστημα διασταυρώσεων και ελέγχων. Έχει επιληφθεί η οικονομική εισαγγελία. Το πάρτι αυτό τελειώνει. Θα μας κρίνετε στην πορεία. Θα ξεκινήσουμε από αυτούς που χόρευαν στο κέντρο της πίστας, από αυτούς που ελέγχονται αυτούς που πήραν τα πολλά λεφτά. Η υποψία μου είναι ότι το πρόβλημα είναι πιο εκτεταμένο από αυτό που κάποιοι νομίζουν. Το πρόβλημα δεν είναι κομματικό είναι κοινωνικό. Πιστεύει κάποιος ότι μόνο νεοδημοκράτες τα έκαναν αυτά; Ας είμαστε σοβαροί. Αφορά όλη την Ελλάδα» υπογράμμισε.

«Η Εξεταστική πρέπει να γίνει για να έρθουν κάποιοι άνθρωποι να μιλήσουν, ανοικτά και να πουν τι ήταν η τεχνική λύση και γιατί διαιωνίστηκε. Για τα κέντρα υποδοχής δηλώσεων. Θα μάθουμε πράγματα. Θα κάνουμε ένα καινούργιο κοινωνικό συμβόλαιο με τον αγροτικό κόσμο και τον πρωτογενή τομέα συνολικά. Η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι. Οι αγροτικές ενισχύσεις θα συνδυάζονται με αύξηση παραγωγής του πρωτογενούς τομέα. Το νέο πολιτικό κοινωνικό συμβόλαιο θα πρέπει να το υπογράψουν όλα τα κόμματα» πρόσθεσε.

Για τις ποινικές ευθύνες

«Κατ’ αρχάς, τους πολίτες τους ενδιαφέρει να πάρουμε πίσω τα κλεμμένα και να αποδοθούν ευθύνες. Στο ζήτημα αυτό εγώ ανέλαβα τις ευθύνες μου. Είναι μια μάχη που δεν την κερδίσαμε ακόμα. Τον πόλεμο πρέπει να τον κερδίσουμε. Σε αντίστιξη με την αποτυχία εξυγίανσης του ΟΠΕΚΕΠΕ υπάρχουν άλλες νίκες.

Όταν εξυγιάνουμε το σύστημα υποδοχής σε ένα νοσοκομείο το κράτος θα λειτουργεί απρόσωπα και θα αντιμετωπίζει τους πολίτες το ίδιο. Έχω κερδίσει και έχω χάσει μάχες.

Αυτό που θα διευκόλυνε την απόδοση θα ήταν να αποσυρθεί τι αίτημα προανακριτικής. Εμείς ποινικές ευθύνες των υπουργών μας δεν βλέπουμε. Δεν υπάρχει ένας Έλληνας πολίτης που να πιστεύει ειδικά για το ΠΑΣΟΚ ότι δεν έχει στελέχη μπλεγμένα. Μόνο ο Ανδρουλάκης το πιστεύει. Υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παραπομπή Κώστα Αχ. Καραμανλή

Ερωτηθείς αν ο Κ. Αχ. Καραμανλής θα έχει θέση στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ εφόσον καταδικαστεί, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Ο κ. Καραμανλής είχε το θάρρος να ζητήσει ο ίδιος αυτή τη λύση. Για το αν θα μείνει βουλευτής αν καταδικαστεί, ξέρετε την απάντηση μου αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να προεξοφλήσω μια τέτοια διαδικασία. Δυο υπουργοί ζήτησαν να πάνε οι ίδιοι στη δικαιοσύνη και εμείς αλλάξαμε το άρθρο 86».

Οικονομία και μέτρα στη ΔΕΘ

«Για την οικονομία δεν πανηγυρίζουμε. Και δε νομίζω ότι μπορούμε σε συγκυρία που δοκιμάζονται οι πολίτες από την ακρίβεια και ξέρουμε ότι υπάρχουν πολίτες που δεν τα βγάζουν πέρα. Εγώ δεν θα μιλήσω για την συνολική οικονομική μας πολιτική αλλά το πρόβλημα είναι η συσσωρευμένη ακρίβεια. Εμείς έχουμε σαφή πολιτική. Βάζω σε τάξη τα δημόσια οικονομικά, μειώνω την ανεργία και από τα πλεονάσματα επιστρέφω στην κοινωνία. Θα δώσουμε 1 δισ. πίσω στους πολίτες. Ο δικός μας σκοπός είναι να απαλύνουμε τη μεσαία τάξη και τους μισθωτούς. Έχουμε χώρο αλλά η προτεραιοποίηση είναι δύσκολη υπόθεση. Δεν έχουμε καταλήξει στα τελικά μας μέτρα. Σε εποχή που πολλές ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να κόψουν γιατί έχουν ελλείμματα, εμείς κάνουμε το αντίθετο» ανέφερε στη συνέχεια για τα μέτρα που θα ανακοινώσει στη ΔΕΘ και την πορεία της οικονομίας στη χώρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2027 με τον παρόντα εκλογικό νόμο ενώ, μιλώντας για την αντιπολίτευση είπε: «είμαι 27 χρόνια βουλευτής και την εικόνα του του Κοινοβουλίου αυτή δεν την έχω ξαναδεί. Συμμορία, μαφία, Καμόρα, χούντα, αυτή δεν είναι φρασεολογία που ταιριάζει σε ώριμη δημοκρατία. Δυστυχώς το κάνουν και κόμματα που θα έπρεπε να έχουν πιο θεσμική στάση διότι κυβέρνησαν».

Τι είπε για ενδεχόμενο δημιουργίας κόμματος από Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα

«Ο κ. Σαμαράς δεν ανήκει πια στη ΝΔ. Λυπάμαι γι αυτή την εξέλιξη δεν την προκάλεσα εγώ. Καθένας είναι ελεύθερος να κάνει ότι θέλει. Έχουμε δύο χρόνια ακόμα για τις εκλογές και έχουμε δυο επιλογές ή να πατήσουμε φρένο ή γκάζι. Η χώρα αντιμετωπίζει έναν κόκκινο συναγερμό με το νερό και μπορούμε να πούμε “δεν βαριέσαι” αλλά δεν το κάνουμε. Πάμε επίσης σε ριζική αλλαγή στις πολεοδομίες. Θα γίνουν σύντομα ανακοινώσεις» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το ενδεχόμενο δημιουργίας κόμματος από Αντώνη Σαμαρά.

Στη συνέχεια, μιλώντας για τα σενάρια επιστροφής του Αλέξη Τσίπρα, είπε: «Είναι δύσκολο να επιλέξω αντίπαλο έναν πολιτικό, είναι βουλευτής και που δεν έχει μιλήσει καν στη Βουλή δύο χρόνια. Πρέπει δηλαδή να μιλήσει. Ο κ. Τσίπρας έχει παρελθόν. Το αν έχει μέλλον θα το κρίνουν οι πολίτες αλλά δεν θα ξεχάσουμε τι έγινε το ’15, δεν θα επιτρέψω παραχάραξη της ιστορίας. Εξαπάτησε τον ελληνικό λαό και ήταν ένας κακός πρωθυπουργός και ένας κακός αρχηγός αντιπολίτευσης από το 2019 και μετά και αν ήταν καλύτερος θα είχε καλύτερο αποτέλεσμα το 2023».

Στο τέλος της συνέντευξης (που ήταν μαγνητοσκοπημένη) η Σία Κοσιώνη επισήμανε ότι η εθνική πόλο γυναικών ήταν κοντά στη νίκη, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Κάθε αθλητική επιτυχία μας κάνει υπερήφανους και υποχρέωσή μας είναι να φτιάχνουμε υποδομές για να αγαπήσουν τα παιδιά τον αθλητισμό».