Την ανάγκη πλήρους διαλεύκανσης της υπόθεσης του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και τη στάση που καλείται να τηρήσει το ΠΑΣΟΚ στη σημερινή κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ.

Ο ίδιος υπογράμμισε την ενίσχυση των μέτρων αποτροπής στη μεταναστευτική πολιτική και τα νέα δεδομένα στην οικονομική ενίσχυση των πολιτών, ενώ όπως τόνισε, η κυβέρνηση επιμένει στην επιλογή της «νόμιμης αποτροπής» με νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για τους παράτυπους μετανάστες, ενώ προανήγγειλε επιπλέον ελαφρύνσεις και στήριξη προς τη μεσαία τάξη, ενόψει των αυξημένων δημοσιονομικών εσόδων.

Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Στην αναγκαιότητα σύστασης εξεταστικής επιτροπής αναφέρθηκε ο Παύλος Μαρινάκης, κάνοντας λόγο για μια από τις μεγαλύτερες και πιο διαχρονικές πληγές του ελληνικού κράτους.

Όπως είπε, το ποσό των 2,7 δισ. ευρώ που έχει δαπανηθεί τα τελευταία περίπου 30 χρόνια «τα λέει όλα»: «Από μόνο του δείχνει πόσο αδύναμο είναι το ελληνικό κράτος στον τομέα αυτό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Η εξεταστική είναι ο μόνος τρόπος – εφόσον μετά από πάρα πολλές κακές λειτουργίες – να φωτιστούν πάρα πολλά σημεία. Αν δεν φωτιστούν, τότε έχουμε απλώς κάνει μια τρύπα στο νερό», τόνισε.

Για τη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή: «Σήμερα στη Βουλή γίνεται κάτι πρωτοφανές. Ζητείται η δίωξη βουλευτών για την ψήφο τους και την άσκηση των κοινοβουλευτικών τους καθηκόντων» ανέφερε ο Παύλος Μαρινάκης αναφορικά με τη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή για την άρση βουλευτών για την υπόθεση των Τεμπών, ενώ υπογράμμισε πως «σήμερα το ΠΑΣΟΚ έχει μία τελευταία ευκαιρία να μη γραφτεί στον μαύρο κατάλογο των λαϊκιστών και των τυχοδιωκτών των τελευταίων ετών, να αλλάξει τη στάση του και να έρθει στη λογική και στην προστασία του κοινοβουλευτισμού», κάνοντας παράλληλα έκκληση προσωπικά και στους βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

«Το ΠΑΣΟΚ με τη σημερινή του στάση θα απαντήσει για το αν θα περάσει στην απέναντι όχθη των ακραίων λαϊκιστών. Εκείνων που και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και η Νέα Δημοκρατία και πολλούς πολίτες πριν από 10 χρόνια χαρακτήριζαν ως προδότες και γερμανοτσολιάδες τη στιγμή που εκείνοι κράτησαν την Ελλάδα στην Ευρώπη και δεν την άφησαν να χρεοκοπήσει και να γίνει μια τριτοκοσμική χώρα», υπογραμμίζοντας πως «δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για διώξεις βουλευτών για την ψήφο τους» θέτοντας ζήτημα Δημοκρατίας.

Μάλιστα σε σχετική ερώτηση γιατί βάζει στο κάδρο το ΠΑΣΟΚ και όχι άλλα κόμματα που επίσης συμμετείχαν στην επιτροπή ο κύριος Μαρινάκης απάντησε πως «από τα κόμματα που βρέθηκαν στην πάνω και την κάτω πλατεία, κόμματα που παραλίγο μας οδήγησαν στη δραχμή, ο ΣΥΡΙΖΑ – ή ό,τι έμεινε από αυτόν – που έκανε τη μία κωλοτούμπα μετά την άλλη και στο τέλος με τις ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ η χώρα έμεινε στην Ευρώπη, κάποιοι άλλοι που επέμεναν να πάμε στη δραχμή, δεν περιμέναμε κάτι άλλο. Έχουν δώσει αφορμές ακραίας λογικής. Όμως από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν περιμέναμε ποτέ ένα παρόν, δηλαδή μία όχι καθαρή στάση, σε ένα αίτημα να παραπεμφθούν βουλευτές για εσχάτη προδοσία, επειδή ψήφισαν κάτι».

Αιχμές για αντιπολίτευση: «Κατηγορούν Βορίδη για πράξεις που έγιναν όταν δεν ήταν υπουργός»

Απαντώντας σε επικρίσεις για τον πρώην υπουργό Μάκη Βορίδη, ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε πως «οι κατηγορίες αφορούν πράξεις μετά τη θητεία του», ενώ σημείωσε ότι η πληρωμή του 2019 έγινε με βάση αποφάσεις που είχαν ληφθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και είχαν τεθεί σε ισχύ με ΦΕΚ.

Κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι «προβάλλει κατηγορητήρια βασισμένα σε δικές της προηγούμενες αποφάσεις», ενώ επανέλαβε πως η κυβέρνηση δεν κουκουλώνει τίποτα και ζητά διαφάνεια για όλες τις περιόδους και όλους τους εμπλεκόμενους.

Κριτική στις Εξεταστικές του παρελθόντος: «Δεν λειτούργησαν ποτέ όπως θα έπρεπε»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχθηκε πως «οι περισσότερες εξεταστικές επιτροπές μεταπολιτευτικά απέτυχαν», αλλά απέδωσε την ευθύνη κυρίως στην αντιπολίτευση, που επιλέγει να τις εργαλειοποιεί».

«Το πρόβλημα δεν είναι ο θεσμός, αλλά πώς χρησιμοποιείται», δήλωσε και εξέφρασε την ευχή «για πρώτη φορά να λειτουργήσει σωστά μια εξεταστική επιτροπή και να διαψευστεί η αποτυχία του παρελθόντος».

Μεταναστευτικό: Ενίσχυση αποτροπής και νέο νομοθετικό πλαίσιο

Η κυβέρνηση, όπως τόνισε ο κ. Μαρινάκης, εφαρμόζει ήδη μέτρα αποσυμφόρησης με μετακινήσεις μεταναστών από περιοχές όπως η Κρήτη προς την ενδοχώρα.

Παράλληλα, προχωρά στην αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου για συγκεκριμένο διάστημα και στη μεταφορά όσων εισέρχονται παράνομα σε κλειστά κέντρα κράτησης, εφόσον δεν επιστρέψουν οικειοθελώς.

«Όποιος έρχεται παράνομα, θα ξέρει ότι θα κρατείται. Εκτός αν επιστρέψει», υπογράμμισε, εξηγώντας ότι στόχος είναι να σταλεί αποτρεπτικό μήνυμα προς τα δίκτυα λαθροδιακίνησης.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο περιλαμβάνει επίσης την κατάργηση της επταετούς παραμονής ως προϋπόθεσης νομιμοποίησης και αυστηροποίηση ποινών για παράνομη είσοδο και παραμονή.

Παράλληλα, επισήμανε πως η Ελλάδα βρίσκεται συνολικά σε καλύτερη κατάσταση από πέρσι ως προς τις αφίξεις, ενώ το πρόβλημα εντοπίζεται πλέον κυρίως στα νότια της Κρήτης, με αυξημένες ροές από τη Βόρεια Αφρική.

Κριτική στην αντιπολίτευση για το μεταναστευτικό

Ο κ. Μαρινάκης κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κυρίως το ΠΑΣΟΚ, ότι δεν στήριξαν την πρόσφατη τροπολογία, ενώ καυτηρίασε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και των παραφυάδων του (Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας).

Ειδικά για το ΠΑΣΟΚ, επισήμανε ότι ψήφισε «παρών» σε κρίσιμη τροπολογία για την αποτροπή των ροών και χαρακτήρισε «μείζον ατόπημα» την αναφορά βουλευτού του κόμματος που παρομοίασε την κυβέρνηση με χούντα: «Να αποκαλείς χούντα μία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση συνιστά σοβαρή εκτροπή», είπε χαρακτηριστικά.

Δημοσιονομικός χώρος 1,5 δισ. ευρώ και νέες ελαφρύνσεις: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι τα φορολογικά έσοδα ξεπέρασαν τον στόχο κατά περίπου 700 εκατ. ευρώ, χωρίς αύξηση φόρων, αλλά ως αποτέλεσμα της οικονομικής ανάπτυξης και της μείωσης της ανεργίας.

Το δημοσιονομικό περιθώριο υπολογίζεται σε 1,5 δισ. ευρώ και θα διατεθεί –όπως είπε– για φοροελαφρύνσεις και στήριξη της μεσαίας τάξης. Προτεραιότητα θα δοθεί:

  • σε μονογονεϊκές οικογένειες,
  • οικογένειες με ένα ή περισσότερα παιδιά και
  • στους συνεπείς φορολογούμενους της μεσαίας τάξης.

Τόνισε ότι πρόκειται για μόνιμα μέτρα, όπως η «επιστροφή ενοικίου» και η στήριξη συνταξιούχων που ενσωματώθηκαν στον αναθεωρημένο προϋπολογισμό.