Η επικείμενη κατάθεση στη Βουλή, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, πρότασης για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής κατά των πρώην υπουργών Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη για την υπόθεση των παράνομων επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ, θα σηματοδοτήσει αυτομάτως και έναν αγώνα ταχύτητας με τον χρόνο, προκειμένου να μην παραγραφούν τυχόν αδικήματα. Ήδη στο Κοινοβούλιο έχουν βάλει κάτω τις ημερομηνίες και εξετάζουν το χρονικό πλαίσιο και τις προθεσμίες, καθώς το τέλος Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται η τρέχουσα Κοινοβουλευτική Σύνοδος (σ.σ. η Κοινοβουλευτική Σύνοδος είθισται να ξεκινά την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου κάθε έτους και να ολοκληρώνεται τέλη Σεπτεμβρίου).
Με την ολοκλήρωσή της όμως, παραγράφονται και τυχόν ποινικές ευθύνες για τους δύο πρώην υπουργούς, οπότε οι διαδικασίες πρέπει να κινηθούν γρήγορα. Ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, δεν θα ήθελε να βρεθεί προ τετελεσμένων και να χρεωθεί πολιτικά το ενδεχόμενο παραγραφής, οπότε ζητά από όλους τους αρμόδιους φορείς να βρίσκονται σε εγρήγορση.
Το μεγάλο ερώτημα παραμένει πότε ακριβώς θα αποφασίσει το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ να καταθέσει επίσημα την πρότασή του. Αρχικά, η Χαριλάου Τρικούπη σκόπευε να το πράξει στο τέλος αυτής της εβδομάδας, αλλά πλέον είναι πολύ πιθανόν οι διαδικασίες να επισπευσθούν, οπότε η κατάθεση του αιτήματος για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής να πραγματοποιηθεί σήμερα ή αύριο.
Η κατάθεση της πρότασης, ωστόσο, δεν είναι το μόνο βήμα που θα πρέπει να γίνει αφού από εκεί και πέρα, ακολουθεί υποχρεωτικά ένα διάστημα επτά ημερών, καθώς υπάρχει η δυνατότητα να υποβληθεί προσφυγή στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, το οποίο θα αποφανθεί για τη συνταγματικότητα ή τη νομική αρτιότητα της πρότασης. Μόνο αφού παρέλθει το επταήμερο, τότε μπορεί να τεθεί το θέμα προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, ώστε να αποφασιστεί αν πράγματι θα συγκροτηθεί η Προανακριτική.
Βρισκόμαστε όμως σχεδόν μεσούντος του καλοκαιριού, οπότε ο κ. Κακλαμάνης εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης της κοινοβουλευτικής λειτουργίας μέσα στο θέρος. Αν η πρόταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθυστερήσει και κατατεθεί π.χ. την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, τότε η Βουλή δεν πρόκειται να κλείσει τον Αύγουστο για τις καθιερωμένες θερινές διακοπές (με εξαίρεση την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου), καθώς δεν θα επαρκεί ο χρόνος για να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Αντίθετα, εάν η κατάθεση γίνει νωρίτερα, όπως όλα δείχνουν, τότε μπορεί να υπάρξει μια ολιγοήμερη διακοπή 15 έως 20 ημερών τον Αύγουστο, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων βημάτων μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Μέσα σ’ αυτό το πιεστικό πλαίσιο, οι δύο πρώην υπουργοί, Βορίδης και Αυγενάκης, διαμηνύουν με έμφαση ότι δεν επιθυμούν να εφαρμοστεί για τον εαυτό τους το λεγόμενο «μοντέλο Τριαντόπουλου», ήτοι μια διαδικασία απευθείας παραπομπής στο Δικαστικό Συμβούλιο που θα τους στερούσε τη δυνατότητα να υπερασπιστούν αποτελεσματικά τον εαυτό τους στην Προανακριτική Επιτροπή και να αποδείξουν την αθωότητά τους.