Με την διήμερη επίσκεψή του στο Άγιο Όρος να κλείνει και με το βλέμμα στραμμένο στις πολιτικές εξελίξεις ο πρωθυπουργός, θα επιστρέψει στην καθημερινότητα αποφασισμένος να μην εισέλθει και πάλι η κυβέρνηση στη μονοθεματική ατζέντα με αφορμή την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Η επίσκεψή του στην Αθωνική Πολιτεία εκτός από την εξαγγελία του για την οικονομική στήριξη των Μονών του Αγίου Όρους με 100 εκατομμύρια ευρώ έως το 2030, περιείχε και μηνύματα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο γεωπολιτικό περιβάλλον όπως έχει διαμορφωθεί και σημείωσε ότι «ο λόγος της αλήθειας και της νηφαλιότητας της Αθωνικής Πολιτείας μπορεί να ακουστεί τώρα πιο ισχυρός, σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον σύγχυσης και αβεβαιότητας».
Αξιοσημείωτη ήταν και η αναφορά του στη χριστιανική κοινότητα της Μέσης Ανατολής που δοκιμάζεται μέσα από απανωτές συγκρούσεις.
Η τακτική στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ
Επιστρέφοντας στην Αθήνα ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει συσκέψεις με στενούς του συνεργάτες οι οποίοι όλο αυτό το διάστημα χαράσσουν την τακτική που θα ακολουθήσουν στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Πρώτιστο μέλημα όπως έχει πει και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι να επιστραφούν όλα τα «κλεμμένα» από όσους καταχράστηκαν παράνομα τις αγροτικές επιδοτήσεις αλλά και να γίνουν οι αλλαγές που θα σβήσουν μια και καλή τις παθογένειες δεκαετιών.
Αυτό που ξεκαθαρίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη στο μέτρο που του αναλογεί, ότι δεν θα προχωρήσουν σε πολιτικούς συμψηφισμούς και πως στη ΝΔ δεν ταιριάζουν παλαιοκομματικές πρακτικές.
Οι μηχανές δουλεύουν στο φουλ για τους ελέγχους και τις διασταυρώσεις έχει ήδη τεθεί το χρονοδιάγραμμα και η ειδική επιτροπή ελέγχου θα περάσει από κόσκινο όλες τις επιδοτήσεις ξεκινώντας από τις μεγαλύτερες.
Επίσης, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ψηφιστεί στη βουλή διάταξη που θα δίνει τη δυνατότητα στην ΑΑΔΕ να έχει πρόσβαση στα αρχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ σε βάθος τουλάχιστον 10ετίας.
Παρά το γεγονός ότι στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν επιθυμούν συμψηφισμούς, δεν αφήνουν αναπάντητα όσα τους καταλογίζει η αντιπολίτευση ξεχνώντας το πρόσφατο παρελθόν.
Αξιοσημείωτα ήταν τα όσα είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης αναφορικά με τις βολές από το ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρό του. «Εμφανίζεται ο κ. Ανδρουλάκης, εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ, να λέει γίνονταν τέτοια πράγματα;», είπε με την Χαριλάου Τρικούπη να τον κατηγορεί για λάσπη.
Στο Μαξίμου περιμένουν και την κατάθεση της πρότασης για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τους δύο πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη από το ΠΑΣΟΚ.