Στην Αθήνα βρίσκεται ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ο οποίος συναντά αυτή την ώρα τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Το αεροσκάφος του Αλ Σίσι προσγειώθηκε στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 10:15 το πρωί. Τον πρόεδρο της Αιγύπτου υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.


Πριν από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, προηγήθηκε η συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα. Κατά τη συνάντηση ο κ. Τασούλας είπε ότι «η μακραίωνη σχέση μας, που έχει περάσει τη δοκιμασία αιώνων, χαρακτηρίζεται κατ’ εξοχήν από τις σχέσεις φιλίας και συνεργασίας. Αυτές οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι τελικά όλη η ουσία των αρχών και των προβλέψεων του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, στον οποία εδώ και δεκαετίες, αλλά και σήμερα, η ανθρωπότητα έχει επενδύσει πάρα πολλές ελπίδες. Αυτή ωστόσο η υποδειγματική σχέση, κύριε πρόεδρε, έχει ακόμη περιθώρια βελτιώσεως».
«Βλέποντας τους εκπροσώπους των κυβερνήσεων των δύο χωρών και αντιλαμβανόμενος τις επόμενες συναντήσεις που θα έχετε στο πρωθυπουργικό γραφείο, σκέφτομαι πως αυτό το περιθώριο βελτίωσης πιάνει μεγάλη γκάμα, μεγάλη θεματική όπως η ασφάλεια, όπως η ενέργεια, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός και αξίζει τον κόπο όλα αυτά να ενταθούν και να κάνουν τη σχέση μας ακόμη πιο ενδιαφέρουσα, ακόμη πιο γόνιμη» σημείωσε ο κ. Τασούλας και προσέθεσε: «Ένα άλλο θέμα που αξίζει να αναφερθούμε, κύριε Πρόεδρε, είναι η κατάσταση στην ευρύτερη περιφέρειά μας, στη γειτονιά μας, η οποία εμπνέει πολλές ανησυχίες και που ξέρω πως το ενδιαφέρον της χώρας σας, η οποία ασκεί μεγάλη επιρροή στην περιοχή αυτή της Μεσογείου, στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική, ενδιαφέρεται για την επικράτηση της ειρήνης, ενδιαφέρεται για την επιστροφή των ομήρων, όπως και η δική μας χώρα. Ενδιαφέρεται για την κατάπαυση του πυρός και όλες αυτές οι παραδοχές, όλες αυτές οι παράμετροι αξίζει να συμπεριληφθούν σε μια ανταλλαγή απόψεων για να δούμε πώς οι χώρες μας, που είναι αφοσιωμένες στις αρχές του ειρηνικού διαλόγου και της ειρηνικής συνύπαρξης, θα μπορέσουν να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση στην ευρύτερη περιοχή μας».

Από την πλευρά του ο κ. Αλ Σίσι ευχαρίστησε τον Έλληνα ομόλογό του για την υποδοχή και υπενθύμισε ότι επισκέπτεται την Ελλάδα για 5η φορά, απόδειξη της καλής σχέσης των δύο χωρών.
«Θέλω να μου επιτρέψετε να απευθύνω θερμό χαιρετισμό στον φίλο ελληνικό λαό», είπε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος και στη συνέχεια ανάφερε ότι η Αίγυπτος τάσσεται υπέρ της ειρήνης και ο συντονισμός των Αιγύπτου- Ελλάδας αποβλέπει στη σταθερότητα της περιοχής, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης των σχέσεων των δύο χωρών.

Ακόμα αναφέρθηκε στο θέμα της Γάζας λέγοντας ότι γίνονται προσπάθειες για την κατάπαυση του πυρός και την επιστροφή των ομήρων, ενώ για το μεταναστευτικό είπε ότι υπάρχουν 9 εκατ. άνθρωποι που θέλουν να φύγουν από τη Γάζα και να πάνε στην Αίγυπτο. «Εμείς θέλουμε οι Παλαιστίνιοι να μείνουν στη Λωρίδα της Γάζας» τόνισε στο πλαίσιο αυτό.
Από το 2016 η Αίγυπτος δεν ήταν μια γέφυρα για να φύγουν οι μετανάστες προς την Ευρώπη, σημείωσε ακόμα ο κ. Αλ-Σίσι συμπληρώνοντας «αυτό για εμάς είναι ένα ηθικό και ανθρωπιστικό θέμα. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα στους Ευρωπαίους εταίρους μας»
«Εμείς λέμε να αντιμετωπίσουμε τη λαθρομετανάστευση αλλά συντονισμό χρειάζεται και η νόμιμη μετανάστευση» συνέχισε ο Αιγύπτιος πρόεδρος.
«Και εμάς και την Ελλάδα μας ενδιαφέρει η σταθερότητα» κατέληξε ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι.


Το πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δυο χωρών διεξάγεται σήμερα με την ελληνοαιγυπτιακή συνεργασία να έχει αποκτήσει πλέον στέρεα θεμέλια.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται η περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης Αθήνας – Καΐρου με τα θέματα που κυριαρχούν να είναι αυτά της οικονομίας, της ενέργειας, της μετανάστευσης, της παιδείας και του πολιτισμού.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου με το GREGY, το έργο που προωθείται από τον Όμιλο Κοπελούζου, την υποθαλάσσια διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου που θωρακίζει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Το έργο αυτό θεωρείται πολύ σημαντικό και για την ΕΕ καθώς η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου- Ελλάδας, στην ομιλία της στη Σύνοδο για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας πριν από λίγες ημέρες στο Λονδίνο.
Σημαντική συγκυρία
Η περίοδος στην οποία λαμβάνει χώρα το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς οι γεωπολιτικές εξελίξεις είναι ραγδαίες τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Ευρώπη και Ελλάδα και Αίγυπτος λειτουργούν κατά γενική ομολογία ως πυλώνες σταθερότητας στην. Ανατολική Μεσόγειο και έχουν κοινή γραμμή πλεύσης σε θέματα που άπτονται του Διεθνούς Δικαίου.
Η κλιμάκωση εκ μέρους της Τουρκίας ειδικά όσον αφορά στο Κυπριακό με το πρόσφατο κρεσέντο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθιστά ακόμα πιο σημαντική την ύπαρξη ενός κοινού μετώπου Αθήνας και Καΐρου. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιανουάριο πραγματοποιήθηκε στο Κάϊρο τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.
Ορόσημο για τις ελληνο-αιγυπτιακές σχέσεις αποτελεί η Συμφωνία για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) , η οποία υπεγράφη στις 6 Αυγούστου 2020 στο Κάιρο. Για την ελληνική κυβέρνηση αποτελεί μια ιστορική διπλωματική επιτυχία καθώς θεωρήθηκε σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και δημοσιεύθηκε στην Υπηρεσία Ωκεανικών Υποθέσεων του ΟΗΕ τον Δεκέμβριο του 2020.
Σημειώνεται μάλιστα με έμφαση ότι η συμφωνία αυτή εντάσσεται στον ευρύτερο θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό της Ελλάδας, ο οποίος υπεβλήθη στην ΕΕ τον Απρίλιο του 2025 και προκάλεσε την αντίδραση της Άγκυρας.