Το προεκλογικό ντιμπέιτ που επιθυμούσαν διακαώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης μπορεί να μην έγινε, καθώς αρνούνταν η Νέα Δημοκρατία τη διεξαγωγή του, ωστόσο εν μέρει πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Βουλή.

Κι αυτό γιατί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Ολομέλεια μπορεί να διεξήχθη για την ακρίβεια που μαστίζει την αγορά, ωστόσο όπως ήταν αναμενόμενο, η θεματολογία άνοιξε πολύ γρήγορα και σε μια σειρά από άλλα θέματα. Τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και οι επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ήθελαν να κλέψουν τις εντυπώσεις και κινήθηκαν επικοινωνιακά, καθώς απώτερος στόχος ήταν να πείσουν όσο γίνεται περισσότερους ψηφοφόρους απ’ αυτούς που θα προσέλθουν στις κάλπες την 9η Ιουνίου.  

Τα μηνύματα που έστειλε ο Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός ανέφερε αρχικά πως το ζήτημα της ακρίβειας είναι το πρώτο πρόβλημα που απασχολεί τα ελληνικά νοικοκυριά, «είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο» όπως είπε. Πρόσθεσε δε ότι στις μετρήσεις της κοινής γνώμης κυριαρχεί αυτό το θέμα, αφήνοντας πίσω άλλα ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητας. Διαβεβαίωσε δε πως το πρόβλημα της ακρίβειας αποτελεί απόλυτη πολιτική προτεραιότητα.

Εστιάζοντας στα προβλήματα που κλήθηκε να διαχειριστεί η κυβέρνηση, υπενθύμισε πως η εισβολή στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, οι ανατιμήσεις στο ρεύμα σφράγισαν τη θητεία της. «Μπορέσαμε και αναχαιτίσαμε τις ανατιμήσεις στο ρεύμα. Οι τιμές ρεύματος έχουν επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα. Όμως το πρόβλημα επιμένει» σύμφωνα με τα λεγόμενά του.

Ασκώντας κριτική στην αντιπολίτευση, έκανε λόγο για ανεδαφικές προτάσεις. «Σε μία συζήτηση για τον πληθωρισμό δεν έχουν θέση πληθωριστικές υποσχέσεις. Συντάξεις 4.000 ευρώ ε; Σε όλους; 13ος, 14ος μισθός, ανεδαφικά συνθήματα για ανεδαφικές φορολογήσεις. Ας αντιληφθούμε επιτέλους ότι μπορούμε να επιμείνουμε μόνο σε ρεαλιστικές λύσεις» είπε.

Απορρίπτοντας την κριτική των κομμάτων ότι «τα μέτρα της κυβέρνησης είναι αποσπασματικά» αντέτεινε πως «τα αναχώματα της Πολιτείας ήταν και συντονισμένα και είχαν συγκεκριμένο αποτύπωμα». Παράλληλα ο πρωθυπουργός απέρριψε το αίτημα της αντιπολίτευσης για μειωμένο ή μηδενικό ΦΠΑ, επισημαίνοντας το κόστος ενός τέτοιου μέτρου.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να στείλει και τα μηνύματά του ενόψει των ευρωεκλογών, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη να διασφαλιστεί η σταθερότητα. «Τα στοιχήματα της νέας ευρωπαϊκής πενταετίας συνδέονται και με τις δικές μας εθνικές προτεραιότητες», υπογράμμισε και μίλησε αναλυτικά στα θέματα που αφορούν την Ελλάδα όπως μεταξύ άλλων το κοινό ζητούμενο ενιαίας ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής. «Ενώ έχουμε ευρωεκλογές σε δύο εβδομάδες μου κάνει εντύπωση ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης και πρωτίστως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχουν πει κουβέντα για την Ευρώπη της επόμενης ημέρας. Επιλέγετε να μετατρέψετε τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης. Αν θα πετύχει ή όχι θα το δούμε. Το γεγονός ότι το μέλλον της Ευρώπης απουσιάζουν από τον πολιτικό σας λόγο δεν σας καθιστά δύναμη αξιόπιστη να διεκδικήσει αυτά που αξίζουν στους Έλληνες. Η παράταξη μας έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη όταν συντονισμένα οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης τότε φώναζαν ‘ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο’. Το βάρος της ψήφου της 9ης Ιουνίου θα είναι μεγάλο. Οι πολίτες ξέρουν πόσο σημαντική είναι η σταθερότητα στον τόπο ώστε αυτός να παραμείνει σε τροχιά ανάπτυξης, μακριά από πειραματισμούς, μακριά από αψήφιστα δήθεν μηνύματα διαμαρτυρίας. Ο λαός μας κρίνει και διακρίνει. Όλοι μας γνωρίζουμε τις δυσκολίες, την αγωνία του νοικοκυριού. Σήμερα σας απάντησα εγώ. Σε δύο εβδομάδες θα σας απαντήσουν εκείνοι», κατέληξε.

Επίθεση Φάμελλου στον Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, εξαπέλυσε όπως αναμενόταν σφοδρή επίθεση προς την κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, επιμένοντας ιδιαίτερα στην επιστολή του πρωθυπουργού προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Χαρακτήρισε την επιστολή «υποκριτική», ενώ παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν εφαρμόζει τα ευρωπαϊκά μέτρα και τους κανόνες της Κομισιόν. «Η επιστολή προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δείχνει ότι δεν είστε επαρκείς εδώ και 5 χρόνια και ζητάτε λύσεις από την Κομισιόν», σημείωσε ο κ. Φάμελλος. «Ο μηχανισμός των πολυεθνικών σάς ήταν γνωστός από την έκθεση Επιτροπής Ανταγωνισμού», προσέθεσε.

Και πρόσθεσε: «Ζητάει μέτρα με επιστολή ο κ. Μητσοτάκης, όχι όταν την φιλοξένησε στην Ελλάδα αλλά τώρα που λήγει η θητεία της και δεν έχει περιθώριο σχεδιασμού. Τα υπερκέρδη τα αναγνωρίζετε μόνο όταν σας πιέζει κάποιος. Ποια είναι η αλήθεια για την ακρίβεια; Ότι στα βασικά είδη διατροφής η ακρίβεια είναι τριπλάσια από ότι στην Ευρώπη». Είπε επίσης ότι ο κ. Μητσοτάκης «χανόταν από τη Βουλή για το θέμα της ακρίβειας. Δεν θα σας αφήσουμε όμως να κρυφτείτε. Κρύβονται εδώ και τρία χρόνια, μας είπαν ότι είναι εξωγενές πρόβλημα και ότι θα περάσει, μας έλεγαν ότι θα το λύσουμε με το “καλάθι του νοικοκυριού”, το “καλάθι των νόνων”, μετά με τις πινακίδες στο σουπερμάρκετ, μετά με τις περιοδείες του κ. Μητσοτάκη που πήγαινε και δεν έβλεπε ακρίβεια στα σουπερμάρκετ και με την επινόηση του κυρίου Σκρέκα ότι έρχεται μηδενικός πληθωρισμός. Ξέρετε ότι οι πολίτες ξέρουν από πρώτο χέρι την πληρώνουν στα σουπερμάρκετ στα πρατήρια καυσίμων».

Χαρακτήρισε δε «αποκαλυπτική» την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή κάνοντας λόγο για απογοητευτική παρουσία του κ. Μητσοτάκη. Τον κατηγόρησε στη δευτερολογία του, ότι δεν απάντησε στα ερωτήματα που τέθηκαν, αλλά και ότι ήταν άστοχος ο σχολιασμός του για την ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη για το ελαιόλαδο. «Για να καταλάβετε τι επιπέδου πρωθυπουργό έχουμε, σχολίασε ότι η ανάρτηση του κ. Κασσελάκη αφορά ανόμοια είδη λαδιού. Το ψάξαμε μήπως έχει γίνει κάποιο λάθος και διαπιστώσαμε ότι η σύγκριση στην Ελλάδα και τη Γερμανία έχει γίνει σε βιολογικό ελαιόλαδο» ανέφερε. Και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Δεν περίμενα ότι ένας ελαιοπαραγωγός με τόσες ρίζες ελιές και με επιδοτήσεις για τις ελιές δεν καταλαβαίνει ποιο είναι το βιολογικό λάδι» είπε αναφερόμενος στον πρωθυπουργό.

Τέλος ο κ. Φάμελλος επέμεινε στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για κύρωση των πρωτοκόλλων με τη Βόρεια Μακεδονία και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αφήνει κενά στην υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων», ενώ ενόψει των ευρωεκλογών, κάλεσε τους πολίτες να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση για μία καλύτερη ζωή, που είναι και το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ανδρουλάκης: Η χώρα με την ασκούμενη πολιτική αποκλίνει σταθερά από τον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε πως η Ελλάδα με την πολιτική της και τις δημόσιες συμπεριφορές αποκλίνει σταθερά από τον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Μάλιστα ανέφερε ότι το σύνθημα της Ν.Δ. «σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη» είναι «μια γαργαλιστική πρόκληση». Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: Η Ελλάδα είναι Ευρώπη. Το σύνθημα θυμίζει συντηρητικό κόμμα υπό ένταξη χώρας. Όσο πιο χαμηλά ρίχνετε τον πήχη, τόσο πιο εύκολα τον ξεπερνάτε».

Χαρακτήρισε μάλιστα αδύναμο πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη και τόνισε ότι «θα είστε όλοι υπόλογοι» εάν δεν εφαρμόσει η ΕΥΠ την απόφαση του ΣτΕ για την παρακολούθησή του. Αναφέρθηκε μάλιστα και στην σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, ενώ τόνισε ότι «η ελληνική Δεξιά της εποχής μας λειτουργεί όπως οι συντηρητικές παρατάξεις της ανατολικής Ευρώπης». Τέλος για την ακρίβεια είπε πως «το κόστος ζωής έχει εκτοξευθεί. Ο λαός έλεγε θα φύγουν τα μνημόνια, θα έρθουν τα καλύτερα και βλέπει να καταρρέει η αγοραστική δύναμη του νοικοκυριού του» ανέφερε και διερωτήθηκε: «Τι κάνετε πέντε χρόνια; Πώς σπάτε τα ολιγοπώλια; Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που πήρατε;».