Για τα απογευματινά χειρουργεία μίλησε το πρωί της Τρίτης (19/3) ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, όλο και περισσότερα νοσοκομείο εισέρχονται στον θεσμό.

«Μέχρι στιγμής βλέπουμε την πλειοψηφία των νοσοκομείων να δηλώνει πρόθεση και, όσο περνάνε οι μέρες, όλο και περισσότερα νοσοκομεία ξεκινούν απογευματινά χειρουργεία», δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, στην εκπομπή «NEWSROOM» της ΕΡΤ.

«Τα απογευματινά χειρουργεία ξεκίνησαν πριν μια εβδομάδα. Τα πρώτα είχαν μπει την προηγούμενη Τρίτη στη Θεσσαλονίκη. Όλο και περισσότερα νοσοκομεία εισέρχονται στον θεσμό. Ο σχεδιασμός που έγινε περιλάμβανε τα νοσοκομεία και να μην το αποπροσωποποιούμε, είναι οι γιατροί και οι νοσηλευτές, οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων να αποφασίσουν εάν μπορούν να συμμετάσχουν στον θεσμό», δήλωσε.

«Σε 6 εβδομάδες θα ξέρουμε ακριβώς τον αριθμό των νοσοκομείων και των αιθουσών που μπορούν να ανοίξουν τις απογευματινές ώρες»

«Και μέχρι στιγμής βλέπουμε την πλειοψηφία των νοσοκομείων να δηλώνει πρόθεση και, όσο περνάνε οι μέρες, όλο και περισσότερα νοσοκομεία ξεκινούν απογευματινά χειρουργεία.

Κάποιοι εργαζόμενοι αντιδρούν, ευτυχώς είναι η μειοψηφία. Οι κυριότερες αντιδράσεις των εργαζομένων είναι συνδικαλιστικές. Αντιδρούν οι συνδικαλιστικές παρατάξεις κυρίως για ιδεολογικούς λόγους, αλλά η πλειοψηφία των εργαζομένων στα νοσοκομεία έχει ξεκινήσει τον θεσμό των απογευματινών χειρουργείων», πρόσθεσε.

Σχετικά με τις ελλείψεις προσωπικού δήλωσε ότι «κάνουμε προσλήψεις. Ήδη τις προηγούμενες μέρες είχαν εξαγγελθεί 2.000 προσλήψεις νοσηλευτών και προκηρύχθηκαν 780 θέσεις γιατρών.

Όμως γι’ αυτό αφήσαμε να αποφασίσουν εάν κάποιος μπορεί να μπει στον θεσμό των απογευματινών χειρουργείων, στο ίδιο το προσωπικό, στους γιατρούς και στους νοσηλευτές.

Και έχει φανεί ότι στα νοσοκομεία που ξεκινούν που είναι η συντριπτική πλειοψηφία, δεν είναι αυτός που θα χειρουργήσει το απόγευμα.

Δηλαδή μια κλινική έχει 6, 7 χειρουργούς. Στο πρωινό ωράριο της κλινικής αυτής μπορεί να συμμετέχουν δύο, οι υπόλοιποι τέσσερις δεν συμμετέχουν και είναι αυτοί που θα μπορούν να συμμετάσχουν το απόγευμα.

Γι’ αυτό και ο σχεδιασμός περιλαμβάνει όλα αυτά να αποφασίζονται από το προσωπικό, το οποίο γνωρίζει τους κανόνες, γνωρίζει πού μπορεί να χειρουργήσει, πώς μπορεί να το οργανώσει και γι’ αυτό είναι και επιτυχία, αν θέλετε, των απογευματινών χειρουργείων».

Για το πότε θα μπορεί να μπει σε αυτή τη διαδικασία το σύνολο των νοσοκομείων ο υφυπουργός ανέφερε ότι «υπολογίζουμε στους δύο μήνες. Σε 6 εβδομάδες θα ξέρουμε ακριβώς τον αριθμό των νοσοκομείων και των αιθουσών που μπορούν να ανοίξουν τις απογευματινές ώρες».