Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, η πάγια θέση της Αριστεράς ήταν πως «το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του», κάτι που είχε υιοθετήσει ακόμη παλαιότερα και το ΠΑΣΟΚ. Ακολούθως στην πολιτική ζωή του τόπου εισήλθε η πολυσυζητημένη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, που ως πρωθυπουργός διερωτάτο εάν «έχει σύνορα η θάλασσα και δεν το ξέραμε».

Τον Μάρτιο του 2019, με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται για πρώτη φορά στην κυβέρνηση, είχαμε επίσης τη δήλωση του συντονιστή διεθνών σχέσεων του κόμματος, Πάνου Τριγάζη, πως «εάν θέλουμε να υπάρχει ζωή στη θάλασσα του Αιγαίου, πρέπει να βρούμε δρόμους συνεργασίας με την Τουρκία. Τα ψάρια στο Αιγαίο δεν έχουν ούτε ελληνική σημαία, ούτε τουρκική». Μάλιστα η αναφορά του αυτή είχε γίνει σε τουρκικό μέσο μαζικής ενημέρωσης.

Σήμερα, ο νυν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης, διατύπωσε μια διαφορετική θέση. Παραχωρώντας συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», αφού διευκρίνισε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ιδεολογικά συμπαγές, πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει πλέον κανένας στο κόμμα που να λέει ότι το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του».

Ο κ. Κασσελάκης θέλησε με αυτόν τον τρόπο να δείξει την αλλαγή ιδεολογικής κατεύθυνσης που υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ ως προς το συγκεκριμένο θέμα. Θυμίζουμε ότι η θέση της Αριστεράς πως «το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του» αφορούσε εμμέσως πλην σαφώς το ζήτημα των αμυντικών δαπανών και το ζήτημα ότι δεν θα έπρεπε να ξοδεύονται τόσα δισεκατομμύρια ευρώ για την αγορά οπλικών συστημάτων που ενδεχομένως να μην τα χρειαζόμαστε κιόλας σε τόσο μεγάλο βαθμό.