Νέες δηλώσεις για τη «Γαλάζια Πατρίδα» έκανε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας την ώρα που το τουρκικό ΥΠΕΞ επισημαίνει σε ανακοίνωσή του πως «τονίστηκε στην ελληνική πλευρά ότι πρέπει να αποφεύγονται δηλώσεις και ενέργειες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένταση».

Ειδικότερα ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε πως «υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα της Γαλάζιας Πατρίδας και στην πατρίδα των αιθέρων» λέγοντας ότι «με το μαχητικό ΚΑΑΝ ανοίγει ο δρόμος για να προχωρήσουμε σε νέους στόχους», σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης.

«Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις που έχουν εξοπλιστεί με εγχώρια και εθνικά οπλικά συστήματα, εκτελούν με επιτυχία τα καθήκοντα στην υπεράσπιση των συνόρων μέχρι και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, από την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων της στην Γαλάζια Πατρίδα και την πατρίδα των Αιθέρων, μέχρι και την εκτέλεση ασκήσεων» επεσήμανε ο Γιασάρ Γκιουλέρ.

«Το εθνικό και εγχώριο μαχητικό της ΚΑΑΝ το οποίο είναι η κόρη του ματιού της, της 21 Φεβρουαρίου πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση. Η χώρα μας ανέβηκε κατηγορία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Έτσι έχει ανοίξει ο δρόμος για να προχωρήσουμε σε νέους στόχους» πρόσθεσε.

Υπουργείο Εξωτερικών Τουρκίας: Με την Ελλάδα συζητήθηκαν θέματα Αιγαίου

Σε ανακοίνωση την οποία εξέδωσε την Τετάρτη 13/3 το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας και ο εκπρόσωπός του Οντζού Κετσελί αναφέρθηκε τόσο στην επίσκεψη της υφυπουργού Εξωτερικών πρέσβης, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου όσο και στο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα. Παράλληλα, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «με την Ελλάδα συζητήθηκαν θέματα Αιγαίου» χωρίς ωστόσο να δίνονται παραπάνω εξηγήσεις, όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη.

«Συζητήθηκαν θέματα όπως ο προγραμματισμός επαφών και επισκέψεων υψηλού επιπέδου, θέματα Αιγαίου, η κατάσταση των μειονοτήτων, οι προξενικές σχέσεις, η παράτυπη μετανάστευση και η συνεργασία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η αμοιβαία προστασία πολιτισμικής κληρονομιάς και η συνεργασία στις διεθνείς υποψηφιότητες των δύο χωρών.

Τονίστηκε στην ελληνική πλευρά ότι πρέπει να αποφεύγονται δηλώσεις και ενέργειες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένταση, σε συμφωνία με τη “Διακήρυξη των Αθηνών για τις Φιλικές Σχέσεις και την Καλή Γειτονία” που υπέγραψαν οι ηγέτες των δύο χωρών κατά τη διάρκεια του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο» δήλωσε ο Οντζού Κετσελί.