Εντός του Μαρτίου αναμένονται να ξεκινήσουν τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία, δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

«Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διευκρίνισε ότι τα πρωινά χειρουργεία δεν θα επηρεαστούν καθόλου, θα λειτουργούν στο ακέραιο όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, αλλά πλέον με περισσότερη διαφάνεια και κεντρικό αυστηρό έλεγχο χάρη στην ενιαία ψηφιακή λίστα χειρουργείων. Θα αξιοποιηθούν πόροι, 60 εκατ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες με το κόστος των επεμβάσεων», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Μιλώντας στο MEGA ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανέφερε πως τουλάχιστον 55.000 περιστατικά βρίσκονται σε λίστα αναμονής χειρουργείων πάνω από 4 μήνες, στα οποία θα δοθεί προτεραιότητα μόλις ξεκινήσουν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία.

«Η χώρα μας έχει λίστα αναμονής, η οποία είναι ένας δείκτης που μετράμε στο σύστημα πόσο οι πολίτες περιμένουν να χειρουργηθούν. Αυτό που κάναμε τους τελευταίους μήνες είναι ότι καταγράψαμε πόσο περιμένουν οι πολίτες σε διάφορα νοσοκομεία ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή. Έχουμε περισσότερη αναμονή στη Θεσσαλονίκη από ό,τι στην Αθήνα. Έχουμε 102.000 άτομα να βρίσκονται σε λίστα αναμονής, τα 45.000 είναι από 0 έως 4 μήνες αναμονής και τα 55.000 που έχουν αναμονή μεγαλύτερη των 4 μηνών», είπε.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, δεν υπάρχει αναμονή για χειρουργεία που αφορούν καρκινοπαθείς.

«Τα χρήματα που είναι από το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι για τα 55.000 περιστατικά που περιμένουν πάνω από 4 μήνες. Ως προς τη σειρά προτεραιότητας, αρχίζει από το παλαιότερο προς το νεότερο. Όποιος περιμένει περισσότερο χρόνο έχει σειρά προτεραιότητας.

Τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία αναμένονται να τεθούν σε λειτουργία εντός του Μαρτίου, ενώ μετά την ομαλοποίηση της λίστας αναμονής θα ακολουθήσουν τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή.

Το υψηλότερο ποσό που μπορεί να δώσει κανείς για μία σοβαρή χειρουργική επέμβαση είναι γύρω στα 2.000 ευρώ. Για αυτά τα περιστατικά έχουμε έξι διαφορετικές κατηγορίες ανάλογα την επέμβαση και το ποσό αυτό πηγαίνει για τη χειρουργική ομάδα», δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας.

«Ο θεσμός των απογευματινών ιατρείων δεν είναι ελληνική πατέντα, είναι κάτι που τα δημόσια συστήματα υγείας εφαρμόζουν εδώ και δεκαετίες. Είναι τρόπος ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας. Δεν καταργείται η δωρεάν υγεία, είναι τρόπος να ενισχυθεί η δωρεάν υγεία».