Επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατέθεσε ο πρόεδρος του κόμματος Νίκη, Δημήτρης Νατσιός, για τη νέα σειρά του Netflix που αφορά τη ζωή και το έργο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η σειρά διερευνά μεταξύ άλλων τη σεξουαλικότητα του στρατηλάτη, με τη Δρ Salima Ikram από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου να δηλώνει πως «ο Ηφαιστίων δεν ήταν απλώς ένας αγαπημένος σύντροφος, αλλά ίσως η μεγαλύτερη αγάπη (σ.σ. του Αλέξανδρου)».

Η σκηνή που συγκεντρώνει μάλιστα τα περισσότερα αρνητικά σχόλια είναι στα πρώτα 10 λεπτά του πρώτου επεισοδίου της σειράς, όπου ο Μακεδόνας βασιλιάς, μετά από καβγά με τον Ηφαιστίωνα, φιλά τον φίλο του στο στόμα και το σώμα και ακολούθως ανταλλάσσουν τρυφερά χάδια, με τον Πτολεμαίο να τους κοιτάζει. Επίσης, στα social media δεν είναι λίγοι εκείνοι που κατηγορούν το Netflix για προπαγάνδα και εμπορευματοποίηση της ομοφυλοφιλίας.

«Κατέθεσα επίκαιρη ερώτηση στην Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη και την καλώ να προστατεύσει την πολιτιστική μας κληρονομιά και να προβεί στις δέουσες ενέργειες κατά των ιδιοκτητών της εταιρίας NETFLIX για την σκόπιμη παραποίηση ιστορικών στοιχείων της προσωπικότητας του Μεγάλου Αλεξάνδρου» αναφέρει ο κ. Νατσιός. Και συνεχίζει: «Στη σειρά – ντοκιμαντέρ «Αλέξανδρος, η δημιουργία ενός θεού» (Alexander, The Making of a God) η οποία άρχισε να προβάλλεται από τη συνδρομητική υπηρεσία NETFLIX, από το πρώτο επεισόδιο παρουσιάζεται ο Μέγας Αλέξανδρος σε ομοφυλοφιλικές περιπτύξεις με τον επιστήθιο φίλο του Ηφαιστίωνα.

Το γεγονός αυτό δεν έχει καμία ιστορική βάση, αφού στην αρχαιότητα οι αρσενοκοίτες (ομοφυλόφιλοι) στερούνταν ακόμη και τα πολιτικά τους δικαιώματα, λόγω της ατιμωτικής τους συμπεριφοράς. Συνεπώς δεν είναι δυνατόν ένας Βασιλιάς – Στρατηγός που τον θαύμαζαν και οι στρατιώτες του και οι αντίπαλοί του, να ήταν ομοφυλόφιλος. Όταν η ανυπέρβλητη μορφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου προσβάλλεται δημόσια και παραποιείται η ιστορική αλήθεια, η αντίδραση του Ελληνικού Κράτους πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική. Εκτός εάν περιμένουμε τους Βόρειους γείτονες μας να διαμαρτυρηθούν… Είναι ντροπή να προσβάλλεται με τέτοιο άθλιο τρόπο η εμβληματικότερη μορφή της ελληνικής ιστορίας».