Καίριο χτύπημα στα παιχνίδια διαφθοράς εταιρειών και τις «μίζες» που νοθεύουν τους κανόνες ανταγωνισμού αναμένεται από τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη.

Η αναμόρφωση του νομικού πλαισίου που ισχύει σήμερα έχει το βλέμμα της στις ευρωπαϊκές χώρες αλλά και την Αμερική όπου οι εταιρείες που λειτουργούν παρασκηνιακά χρηματίζοντας «κάτω από το τραπέζι» προκειμένου να βρεθούν πρώτες στις λίστες για την ανάληψη μεγάλων έργων τιμωρούνται με την επιβολή τεράστιων χρηματικών προστίμων.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης φέρεται αποφασισμένος να πρωταγωνιστήσει στην πάταξη της διαφθοράς που διαχρονικά έχει «πληγώσει» τη χώρα, ενισχύοντας το αίσθημα της ατιμωρησίας λόγω και της ελαστικότητας της ποινικής μας νομοθεσίας.

Η σχετική διάταξη, η οποία αναμένεται να ενταχθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, φαίνεται να στέλνει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως δεν θα γίνονται, πλέον, στη χώρα μας ανεκτές σκανδαλώδεις συμπεριφορές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η νέα διάταξη εκτός από εξοντωτικά πρόστιμα προβλέπει ακόμη και «λουκέτο» για τις εταιρίες που αποδεικνύεται ότι χρηματίζουν προκειμένου να αναλάβουν κατασκευαστικά έργα ή εμπλέκονται σε «μίζες» εκατομμυρίων για αγορές εξοπλιστικών ή ιατρικού εξοπλισμού.

Στόχος του υπουργού Δικαιοσύνης είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς που τελείται από νομικά πρόσωπα που φαίνεται να παραμένουν στο απυρόβλητο.

Έτσι, σύμφωνα με την νέα ρύθμιση, θα αποδίδεται αυτοτελής ευθύνη στην εταιρεία η οποία ανάλογα με το ύψος της ζημιάς, που η δικαιοσύνη διαπιστώνει, και τα εμπλεκόμενα πρόσωπα στο «παιχνίδι διαφθοράς» θα είναι αντιμέτωπη με πρόστιμα που θα ξεκινούν από 10.000 ευρώ θα φτάνουν σε επίπεδα εκατομμυρίων. Μάλιστα, οι εταιρείες απειλούνται ακόμη και με «σφράγισμα» σε περίπτωση υποτροπής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπεται ακόμη και δέσμευση τραπεζικών καταθέσεων της εταιρείας ή εκποίηση των περιουσιακών της στοιχείων προκειμένου να διασφαλιστεί η είσπραξη του προστίμου στην περίπτωση που δεν υπάρχουν εισοδήματα.