Με επετειακή αναφορά στην «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος» από τον προεδρεύοντα, Γ΄ Αντιπρόεδρο της Βουλής, Αθανάσιο Μπούρα, ξεκίνησε σήμερα η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής. Με το τέλος της αναφοράς τηρήθηκε από το Σώμα ενός λεπτού σιγή.

Στην αναφορά του ο κ. Μπούρας τόνισε: «Η 27η Ιανουαρίου έχει καθιερωθεί ως διεθνής ημέρα μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Η συγκεκριμένη ημέρα επιλέχθηκε, καθώς στις 27 Ιανουαρίου του 1945 τα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το Άουσβιτς-Μπίρκεναου, το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης του ναζιστικού καθεστώτος.

Σήμερα, λοιπόν, τιμούμε τη μνήμη έξι εκατομμυρίων εβραίων και πολλών ακόμη θυμάτων της άνευ προηγουμένου σκληρότητας και φρίκης του ναζιστικού καθεστώτος. Τιμούμε όμως και όλους αυτούς που κατάφεραν να επιβιώσουν, ζωντανούς μάρτυρες της κόλασης των στρατοπέδων εξόντωσης. Ως Ολοκαύτωμα περιγράφεται ο συστηματικός διωγμός και η γενοκτονία διαφόρων εθνικών, θρησκευτικών, κοινωνικών και πολιτικών ομάδων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που ήταν αποδεδειγμένα υποκινούμενος από τη ναζιστική Γερμανία και τους συμμάχους της. Στη λέξη «Ολοκαύτωμα» αποτυπώνεται η μοίρα εκατομμυρίων ανθρώπων, σφραγισμένη με βασανιστήρια, εγκλεισμούς, ξεριζωμούς, στερήσεις και θάνατο.

Την ημέρα αυτή όλη η ανθρωπότητα οφείλει να θυμάται όσα απάνθρωπα γεγονότα συνέβησαν κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. Όσο απομακρυνόμαστε χρονικά από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και όσο ο αριθμός των επιζώντων του Ολοκαυτώματος λιγοστεύει, βαραίνει εμάς η ευθύνη να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στον ναζισμό και να συνεχίσουμε να θυμόμαστε τους ήρωες του ολοκαυτώματος».