Επιταχύνονται οι εξελίξεις στις τάξεις της Νέας Αριστεράς, καθώς μετά τη δημιουργία Κοινοβουλευτικής Ομάδας από τους 11 βουλευτές, που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ετοιμάζονται τώρα να συγκροτήσουν και κόμμα, προκειμένου αυτό να κατέλθει στις ευρωεκλογές του ερχόμενου Ιουνίου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νέος πολιτικός φορέας θα δημιουργηθεί τον Φεβρουάριο και θα φροντίσει να είναι εξαρχής εξωστρεφής, καθώς η Νέα Αριστερά υπολείπεται σημαντικά στις δημοσκοπήσεις από τον στόχο που έχει θέσει, ήτοι να μπορέσει να αποσπάσει τουλάχιστον μια έδρα στις εκλογές για την ανάδειξη των νέων ευρωβουλευτών, αλλά και να κινείται γενικότερα εκεί κοντά στο 3%, προκειμένου να έχει ελπίδες να εισέλθει και στην επόμενη Βουλή μετά τις εθνικές εκλογές, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για το καλοκαίρι του 2027 – χρόνος ιδιαίτερα μακρινός ακόμη, όπως αντιλαμβάνεται κανείς.

Πρώτος σταθμός στη δημιουργία του νέου κόμματος θα είναι η Συνδιάσκεψη, που θα γίνει στην Αθήνα την ερχόμενη Παρασκευή και Σάββατο, 12 και 13 Ιανουαρίου, η οποία θα προετοιμάσει την ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος, στα τέλη Φεβρουαρίου. Αυτή την περίοδο συγκροτούνται οργανώσεις πανελλαδικά κατόπιν του κύκλου των 80 εκδηλώσεων, που πραγματοποιήθηκαν σε όλους τους νομούς και είναι ζήτημα ημερών να ανακοινωθεί και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος. Προσωρινά, πάντως, υπεύθυνος επικοινωνίας της Νέας Αριστεράς είναι ο ιστορικός Κωστής Καρπόζηλος, που έχει διατελέσει διευθυντής στα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας.

Διεργασίες γίνονται παρασκηνιακά επίσης και για τα πρόσωπα που θα φιγουράρουν στο ευρωψηφοδέλτιο, ενώ ειλημμένη θεωρείται η απόφαση συνεργασίας με τον ευρωβουλευτή Πέτρο Κόκκαλη, που αποχώρησε, επίσης, από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό

Από τον πολιτικό φορέα διαμηνύεται πως η επίσκεψη του Αλέξη Χαρίτση και της Πέτης Πέρκα στις 2 Ιανουαρίου στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας εμπεριείχε και έναν ισχυρό συμβολισμό: η Νέα Αριστερά ξεκινά την πορεία της από εκεί, που η κλιματική κρίση και οι κυβερνητικές ευθύνες οδήγησαν σε μια πρωτοφανή καταστροφή.

Εκεί όπου οι κάτοικοι μετά την καταστροφή αντιμετωπίζουν σήμερα την εγκατάλειψη και την κυβερνητική αδιαφορία. Μάλιστα, η Νέα Αριστερά θα καταθέσει τις επόμενες μέρες επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό πάνω σε δύο άξονες: την αποκατάσταση των ανθρώπων, που νιώθουν ότι δεν έχουν μέλλον στον τόπο τους και το στρατηγικό σχέδιο, ώστε η Θεσσαλία να μην ερημώσει, αλλά να αποτελέσει υπόδειγμα ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου.

Ανάλογες περιοδείες έχουν προγραμματιστεί για την Εύβοια και τη Θράκη με επικεφαλής τον Αλέξη Χαρίτση, ενώ εντείνεται η ζύμωση με τον χώρο της πολιτικής οικολογίας με ορίζοντα τις Ευρωεκλογές.