«Η επενδυτική βαθμίδα τα λέει όλα γιατί σφραγίζει το τέλος της ξένης εποπτείας. Πέρασε οριστικά η εποχή της εθνικής αναξιοπιστίας”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του για τον προϋπολογισμό του 2024.

Όπως είπε ακόμα αξίζει να αντιμετωπιστεί (σ.σ. η επενδυτική βαθμίδα) από όλους μας ως ένα ορόσημο εθνικής αυτογνωσίας. Η επενδυτική βαθμίδα είναι η ευκαιρία να αναδείξουμε την καλύτερη πλευρά του εαυτού μας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ως προτεραιότητα την βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και σημείωσε ότι θέλουμε κάθε μέρα να είναι καλύτερη από την προηγούμενη.

«Η χώρα μας έχει στη διάθεση της εκτός από τους πόρους που είχαμε υπολογίσει το 2019 και το «υπερόπλο» των 33 εκατ ευρώ του ταμείου ανάκαμψης», τόνισε επίσης.

Και συνέχισε: «Στόχος μας η συλλογική πρόοδος να μετατρέπεται σε κοινωνική ευημερία. Η επενδυτική βαθμίδα μας επιτρέπει να δανειζόμαστε πιο φθηνά».

Εδειξε μάλιστα διάγραμμα με την πορεία του ελληνικού χρέους. Ευχαρίστησε τα στελέχη του ΟΔΔΗΧ και τον επικεφαλής, Δημήτρη Τσάκωνα για την εξαιρετική δουλειά που έχουν κάνει. Οι ρυθμοί ανάπτυξης μεταφράζονται σε καλύτερους μισθούς και δουλειές είπε και πρόσθεσε: η πολιτική αυτή είναι στον πυρήνα της αντίληψης μας για την οικονομία. «Όταν λέμε ότι το 2024 θα εισρεύσουν χρήματα αυτό σημαίνει ότι ένα είναι το μήνυμα: η Ελλάδα ανέκτησε και πάλι οριστικά την αξιοπιστία της, έκλεισε ένας κύκλος – με Ανδρουλάκη δεν άνοιξε το 2019 αλλά το 2009 επι Γιώργου Παπανδρέου- όταν λέγατε λεφτά υπάρχουν για να αποκαταστήσουμε λίγο την ιστορική αλήθεια».

Και συνέχισε: « επιδίωξη μου ήταν να περιγράψω την ανάταξη της οικονομίας μας και το πέρασμα από την κρίση στην πρόοδο. Τη νέα τετραετία ο στόχος μας δεν μπορεί να είναι άλλος από την ευρωπαϊκή σύγκλιση».

Για την εισαγόμενη ακρίβεια:

«Δεν ωραιοποιήσαμε ποτέ καταστάσεις, έχουμε σχέδιο συγκροτημένο για να την αντιμετωπίσουμε. Πυρήνας μας η σταθερή αύξηση των μισθών», είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην ακρίβεια ο πρωθυπουργός είπε ότι ως προς τον πληθωρισμό έχουμε δει τα χειρότερα και οι πρόσφατες ανακοινώσεις της FED για αποκλιμάκωση των επιτοκίων μάλλον θα ωθήσουν και την ΕΚΤ να πράξει το ίδιο.

Και απαντώντας σε όσους μιλούν για αναλγησία εκ μέρους της κυβέρνησης θύμισε ότι

«Ο πληθωρισμός το Νοέμβριο μπορεί να έπεσε κάτω από το 3% αλλά αναμφίβολα ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα. Ο κύριος σκοπός της γρήγορης αύξησης των επιτοκίων είναι η αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Μόνο μέσα στο μήνα Δεκέμβριο εκταμιεύονται πάνω από 700 εκατ ευρώ για τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Επίσης, μέχρι το τέλος Μαρτίου θα επιδοτούνται για πρώτη φορά τα φτωχά νοικοκυριά που θερμαίνονται με ρεύμα».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι συνολικά έχουν δοθεί πάνω από 2,5 δις τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπιση της εισαγόμενης ακρίβειας.

«Εσείς που μας κατηγορείτε ότι κλείνουμε το μάτι στο μεγάλο κεφάλαιο δεν διστάσαμε να βάλουμε πρόστιμα στους μεγάλους κολοσσούς», τόνισε.

Για τους ελέγχους είπε ότι «μια συλλογική δοκιμασία δεν μπορεί να γίνεται ευκαιρία για ανεύθυνη απληστία».

Από τις αρχές του έτους αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση των εφημεριών στο ΕΣΥ 

Οι αναφορές του πρωθυπουργού στις αυξήσεις που θα δοθούν από την 1η Ιανουαρίου προκάλεσαν σχόλια από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ με τον ίδιο να σχολιάζει ότι «φαίνεται οι διασπαστικές τάσεις στο κόμμα σας δημιουργούν εκνευρισμό».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις αυξήσεις μισθών στο δημόσιο που θα ισχύσουν από 01/01/2024 αλλά και στους συνταξιούχους.

Ξεπαγώνουν είπε ακόμα οι τριετίες από 01/01/2024 αλλά και ότι θα αυξηθεί τον Απρίλιο ο κατώτατος μισθός.

Και σε αυτό το σημείο ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέβη σε μια νέα εξαγγελία λέγοντας: από τις αρχές του έτους αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση όλων των εφημεριών στο ΕΣΥ.

Πρόσθεσε ότι όταν η οικονομία πηγαίνει καλά αντέχουμε να κάνουμε τέτοιες αυξήσεις. «Οι αποφάσεις αυτές παραπέμπουν στο κοινωνικό πρόσωπο του προϋπολογισμού», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τι σημαίνει η αύξηση κατά 20% στην αποζημίωση των εφημεριών όλων των γιατρών του ΕΣΥ

Κάτι που συνεπάγεται ότι ετησίως οι αμοιβές τους ενισχύονται με ακόμη 2.000 ευρώ.

Ένας Επιμελητής Β΄ με 5 χρόνια υπηρεσίας, θα έχει να λαμβάνει καθαρό μισθό αυξημένο σωρευτικά κατά 450 ευρώ τον μήνα ή 5.400 ετησίως συγκριτικά με το 2019. Αύξηση, δηλαδή 23%. 

Την ίδια ώρα, ένας Συντονιστής Προϊστάμενος σε νοσοκομείο ο οποίος λάμβανε 2.747 ευρώ καθαρά, από τον Ιανουάριο θα εισπράττει 3.045 καθαρά. Μία μηνιαία ενίσχυση των αποδοχών του κατά 300 ευρώ ή μία αύξηση 3.600 ευρώ τον χρόνο.

Μητσοτάκης: Το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ στην Ελλάδα θα παρουσιαστεί στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις συμπράξεις των ελληνικών πανεπιστημίων με άλλα του εξωτερικού αλλά να εισάγουμε στην Ελλάδα και μη κρατικών Ανώτατων Ιδρυμάτων. Το νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας και θα έχει ψηφιστεί μέσα στον Ιανουάριο του 2024.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην υλοποίηση του έργου του φράχτη του Έβρου τόνισε ότι δόθηκε μεγάλη μάχη σε ευρωπαϊκό επίπεδο να εξαιρεθούν οι αμυντικές δαπάνες και δήλωσε αισιόδοξος ότι η μάχη αυτή θα κερδηθεί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρέτισε την προσχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ στο διαχρονικά αρραγές μέτωπο όπου τα περισσότερα κόμματα ψήφιζαν τις αμυντικές δαπάνες.

Αναφερόμενος σε μύθους που υπάρχουν όπως είπε τόνισε ότι τα έσοδα αυξάνονται όχι γιατί αυξάνονται οι φόροι αλλά γιατί πηγαίνει καλά η οικονομία. Μπορείς να μειώνεις φόρους και να αυξάνεις τα έσοδα το αποδείξαμε στην πράξη, είπε.

Είπε ακόμα ότι είναι μύθος πως ο πόροι από το ταμείο ανάκαμψης πηγαίνουν μόνο σε μεγάλες εταιρίες. Όταν εξοπλίζουμε με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης τα σχολεία με διαδραστικούς πίνακες αλλά και φτιάχνουμε από την αρχή τα επείγοντα σε δεκάδες νοσοκομεία αυτά αφορούν τους λίγους ή τους πολίτες; Διερωτήθηκε. 

Ο προϋπολογισμός έχει στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 2,1% και αυτός είναι αδιαπραγμάτευτος

Δεν άφησε επίσης ασχολίαστο το γεγονός ότι κανείς πολιτικός αρχηγός δεν θεωρεί ότι έγινε κάτι καλό στην χώρα. Πάντως, η Ελλάδα του 2023 είναι καλύτερη από εκείνη του 2019, είπε και πρόσθεσε ότι την ίδια ρητορική ακούγαμε και πριν από τις πρόσφατες εθνικές εκλογές.

Η χώρα απώλεσε το ¼ του ΑΕΠ της τα χρόνια της κρίσης και καμία άλλη χώρα δεν υπέστη τέτοια οικονομική καταστροφή, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι κάποιες από τις αιτίες που μας οδήγησαν σε αυτή την καταστροφή ζουν και βασιλεύουν.

Συνέδεσε την ταχύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης, την αναβάθμιση των υπηρεσιών του κράτους με την τεχνητή νοημοσύνη στο gov.gr.

Όλα αυτά αποτελούν προϋποθέσεις για την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Ο στόχος του διπλασιασμού των ξένων επενδύσεων δεν θα επιτευχθεί χωρίς ασφάλεια δικαίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι ο προϋπολογισμός έχει στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 2,1% και αυτός είναι αδιαπραγμάτευτος.

Και αν θέλουμε να μιλάμε για την διαχρονική μείωση του δημοσίου χρέους πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι στον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος. Γι’ αυτό για κάθε εξαγγελία σας θα πρέπει να μας λέτε πόσο την κοστολογείτε.

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη του είπε ότι το ΕΚΑΣ για επιπλέον 300.000 συνταξιούχους θα κοστίσει 650 εκατομμύρια.

«Να μας πείτε από που θα τα βρείτε και ποιους θα φορολογήσετε», είπε ο Κυριακος Μητσοτακης.

«Δεν γίνεται να αναγνωρίζεται παντού ότι η Ελλάδα έχει πετύχει ένα μεγάλο επίτευγμα και μόνο εδώ να μην αναγνωρίζεται τίποτα από αυτή την θετική προσπάθεια και να τα βλέπουν όλα μαύρα και άραχλα», είπε απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε επίσης ότι στα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας πρέπει να κάνουμε πιο ουσιαστικό τον κοινοβουλευτισμό.

 Οι πολίτες νιώθουν τα προβλήματα αλλά αντλούν και πίστη και εμπιστοσύνη από τις προσπάθειες της πολιτείας. Ας δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στο μέλλον, είπε κλείνοντας ο πρωθυπουργός.

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή