Για «δείγμα υγείας» μίλησε ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης αναφερόμενος στις διαφωνίες που εκφράστηκαν εντός του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο Στέφανος Κασσελάκης χαρακτήρισε κάποιους από εκείνους που αποχώρησαν «αυλικούς των τραπεζών και των servicers».

«Είναι δείγμα υγείας που υπήρξε αντίδραση από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι κρινόμαστε για το ύφος και για το ήθος μας. Το τελευταίο που έχουμε να κάνουμε είναι να εμπλακούμε σε μια τέτοια τοξική και χυδαία αντιπαράθεση. Δεν θα κάνουμε τη χάρη στον κ. Κασσελάκη, θα απευθυνθούμε στην ελληνική κοινωνία με τις θέσεις μας για το πώς μπορούν τα πράγματα να πάνε αλλιώς. Προσβάλλουν και την Αριστερά και όλους τους προοδευτικούς πολίτες».

Απαντώντας σχετικά με τα χαμηλά ποσοστά που φαίνεται να καταγράφει στις πρώτες δημοσκοπήσεις η Νέα Αριστερά, ο Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας στο MEGA, ανέφερε πως: «Θέλουμε να κάνουμε βήματα σταθερά και στέρεα. Είναι δύσκολα τα πρώτα βήματα. Ειδικά όταν ξεκινάς μια προσπάθεια από την αρχή, βεβαίως επειδή δεν θέλουμε να περιοριστούμε μόνο στο κοινοβούλιο, είναι τα πρώτα βήματα για έναν πολιτικό φορέα που θα συνομιλεί και θα συνδιαμορφώνει με την κοινωνία.

Είμαστε υπομονετικοί. Έχουμε επίγνωση των δυσκολιών. Ξέρουμε ότι μπροστά μας έχουμε δρόμο αντοχής και όχι σπριντ. Τα πυροτεχνήματα ανάβουν εύκολα, κάνουν κρότο αλλά πέφτουν και διαλύονται γρήγορα. Εμείς δεν θέλουμε να είμαστε πυροτέχνημα, αλλά μια δύναμη που σταθερά θα χτίζει σχέσεις εμπιστοσύνης με τους Έλληνες πολίτες».

Παράλληλα, στρέφοντας τα βέλη του προς την κυβέρνηση, ανέφερε: «Η κυβέρνηση παρουσιάζει έναν προϋπολογισμό σαν να πηγαίνουν όλα στη χώρα τέλεια. Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση υπάρχει εναλλακτική; Είχαμε μείωση του πραγματικού μισθού την τελευταία τριετία με ρεκόρ κερδοφορίας για την εισηγμένες εταιρείες, άρα άνοιγμα της ψαλίδας, έχουμε τεράστια κλιματική κρίση όπως βιώσαμε στον Έβρο και τη Θεσσαλία, στην COP28 είχαμε μια ιστορική απόφαση για το τέλος των ορυκτών καυσίμων. Αυτά είναι τεράστια ζητήματα. Θέλουμε να δώσουμε στίγμα και ταυτότητα καθαρή. Δεν θέλουμε όμως να περιχαρακωθούμε. Να απευθυνθούμε στους πολίτες που ασφυκτιούν».

Τέλος απαντώντας πιο προσωπικά για το αν μετάνιωσε που δεν έθεσε υποψηφιότητα για τη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε: «Όχι δεν μετάνιωσα. Η απόφαση που πήραμε συλλογικά το καλοκαίρι… Εγώ από την πρώτη στιγμή υποστήριξα την υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου και το έκανα μέχρι το τέλος χωρίς παλινδρομήσεις. Ήταν απόφαση συνειδητή, πολιτικά σωστή και εξέφραζε συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο που τελικά ηττήθηκε. Το πρόσωπο που ήταν μπροστά έχει δώσει διαπιστευτήρια και για την μαχητικότητα και για το ήθος. Τώρα έχουμε μπει σε νέα φάση, προχωρούμε συλλογικά. Προεδρεύω της ΚΟ, αλλά το εγχείρημα αφορά τους 11 βουλευτές, όμως δεν αφορά τους 11, αφορά χιλιάδες ανθρώπους που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ ή εκείνους που απείχαν και θέλουν να βρουν έκφραση που να απαντήσει στις αγωνίες του σήμερα».