Το «ντεμπούτο» του ως πρόεδρος κοινοβουλευτικής ομάδας, έκανε ο Αλέξης Χαρίτσης, εκπροσωπώντας τη «Νέα Αριστερά» στη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της; Βουλής.

Ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς τόνισε ότι η ομάδα του θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, ενώ σημείωσε ακόμα πως η ομάδα που αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ θα παλέψει «για τη δημιουργία μιας νέας προοδευτικής πλειοψηφίας που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία»

Ο Αλέξης Χαρίτσης ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στον Δεκέμβρη του 2008, τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και τις κινητοποιήσεις που ακολούθησαν: «Σήμερα είναι η πρώτη φορά που λαμβάνω τον λόγο ως Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς. Και θέλω να ξεκινήσω με μια αναφορά. Σήμερα συζητάμε ένα νομοσχέδιο που αφορά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Αφορά όμως ιδιαίτερα, τη γενιά της κρίσης.

Τους ανθρώπους που σαν σήμερα, 6 Δεκεμβρίου, είδαν την ενηλικίωσή τους να σφραγίζεται από την κρατική δολοφονία ενός 15χρονου παιδιού, του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, που το μόνο του έγκλημα ήταν ότι έκανε παρέα με τους φίλους του. 15 χρόνια μετά, οι νέοι και οι νέες που εκείνες τις μέρες του Δεκέμβρη πλημμύρισαν τους δρόμους ζητώντας δικαιοσύνη, είναι η γενιά των νέων εργαζόμενων που ζουν την πραγματικότητα της επισφάλειας, της καθημερινότητας με το μπλοκάκι, των σκληρών -συχνά εξοντωτικών- ωραρίων. Και το αίτημα παραμένει ίδιο: δικαιοσύνη».

Ακόμα σημείωσε: «Η Νέα Αριστερά δεν κρύβει τις προθέσεις της. Είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε ποια είναι η καλύτερη στρατηγική για δίκαιη και προοδευτική φορολογία. Αλλά ό,τι και να γίνει πρέπει να πιάσουμε με δίκαιο τρόπο όλη την πυραμίδα και όχι να λεηλατούμε το κάτω μέρος της, όπως κάνετε εσείς σήμερα. Και σίγουρα η στρατηγική δεν είναι να εφαρμόζουμε πολιτικές του παρελθόντος που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν. Απέναντι στον κοινωνικό αυτοματισμό, τον λαϊκισμό της δαιμονοποίησης των φόρων στους ισχυρούς και στον κυνισμό της οριζόντιας φορολόγησης των πολλών, αντιτάσσουμε την τεκμηριωμένη, στρατηγική ανάγκη για φορολογική και κοινωνική δικαιοσύνη.

Απέναντι στην αλαζονεία της κυβέρνησης, θα επιδιώξουμε την προγραμματική συνεννόηση των προοδευτικών πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων για μια ουσιαστική και πραγματική φορολογική μεταρρύθμιση. Δεσμευόμαστε όμως σε ένα πράγμα: δίκαιο φορολογικό σύστημα για μια δίκαιη και ισχυρή κοινωνία.

Όπως επίσης δεσμευόμαστε, ως Νέα Αριστερά, ότι θα είμαστε εδώ, μέσα στη Βουλή αλλά κυρίως μέσα στην κοινωνία για να παλέψουμε με τις ιδέες, το πρόγραμμά μας και τις προτάσεις μας απέναντι στην ηγεμονία της Δεξιάς και τις αντικοινωνικές της πολιτικές και για τη δημιουργία μιας νέας προοδευτικής πλειοψηφίας που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία».