Αλλαγή σκυτάλης αναμένεται σύντομα στη διοίκηση του Ζαππείου Μεγάρου, καθώς η θητεία του τρέχοντος Δ.Σ. της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, που διαχειρίζεται ένα από τα σημαντικότερα τοπόσημα της Αθήνας, ολοκληρώθηκε, και εντός των επομένων ημερών ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης θα ορίσει τα νέα μέλη.

Η απερχόμενη πρόεδρος του Ζαππείου Μεγάρου, Χρυσάνθη (Χριστίνα) Βαγενά, με ανάρτησή της στο Facebook αναφέρει ότι «συνήθως οι αποχαιρετισμοί ενέχουν ένα ποσοστό θλίψης. Ο δικός μου αποχαιρετισμός από τη θέση της Προέδρου του Δ.Σ. του Ζαππείου Μεγάρου έχει μόνο χαρά και ικανοποίηση. Χαρά για τη συνεργασία μου με ανθρώπους που συνέβαλαν στην υλοποίηση δεκάδων δράσεων και ικανοποίηση για το θετικό αποτέλεσμα που είχαν οι δράσεις αυτές για το κληροδότημα του εθνικού μας ευεργέτη Ευαγγέλη Ζάππα.

Ως γνήσια Ηπειρώτισσα έκανα εθελοντικά αυτό που ένιωθα καθήκον: Να υπηρετήσω αμισθί το κληροδότημα του Ηπειρώτη Ζάππα και να το αφήσω στις ερχόμενες γενιές λίγο πιο “στέρεο” απ’ ό,τι το παρέλαβα.

Με αφορμή λοιπόν τη λήξη της θητείας μου στο Ζάππειο Μέγαρο, αποχαιρέτισα τα μέλη των δύο Διοικητικών Συμβουλίων, τους υπαλλήλους του, τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών και φίλους Ζαππείου, οι οποίοι μου απένειμαν τιμητική πλακέτα για την προσφορά μου.

Στα 5 χρόνια της θητείας μου τακτοποιήθηκαν αυθαίρετα κτίσματα του εστιατορίου Αίγλης περίπου 1.300 τ.μ., αυξάνοντας την περιουσία του Ζαππείου, ενώ επιτεύχθηκε εικοσαετής μίσθωσή του με συνολικό μίσθωμα άνω των 9,42 εκατ. ευρώ.

Μεγάλης σημασίας υπήρξε μεταξύ άλλων:

  • Η ανακατασκευή και επαναλειτουργία της επί χρόνια κλειστής παιδικής χαράς του Ζαππείου με χορηγία του Θανάση Μαρτίνου. Σημειώνω επίσης την αλλαγή της νυχτερινής εικόνας της περιοχής με τον φωτισμό 25 αγαλμάτων του κήπου του Ζαππείου, με τη χορηγία της Ελευθερίας Ντεκώ, η οποία επιπλέον υλοποίησε μελέτη φωτισμού του κτηρίου, συνολικής επιφάνειας 6.000τ.μ.
  • Αναβαθμίστηκαν και αναδείχτηκαν όλοι οι χώροι του Μεγάρου, με τεχνικές παρεμβάσεις και επισκευάστηκε το σύστημα αποχέτευσης και ύδρευσης, που εκκρεμούσε για δεκαετίες.
  • Πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία δύο εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Ημέρας Μνήμης των Εθνικών Ευεργετών, με την απονομή χρυσών μεταλλίων στον κ. Θανάση Μαρτίνο το 2019 και στην κυρία Μαριάννα Λάτση το 2023 καθώς και η αναβίωση των αγώνων «Τα Ολύμπια», που είχαν πραγματοποιηθεί για τελευταία φορά το 1889,με αγώνες πυγμαχίας, ξιφασκίας laser run ,και έκθεση προβολής και προώθησης προϊόντων της Ηπείρου.
  • Επιπλέον τα έσοδα από εκδηλώσεις αυξήθηκαν κατ’ έτος κατά 30%, και η πληρότητα των χώρων του Ζαππείου κατά 90%.
  • Τοποθετήθηκε νέο σύστημα επιτήρησης των χώρων, με 140 κάμερες νέας τεχνολογίας στον λόφο Αρδηττού και Άγρα καθώς και στον Κήπο του Ζαππείου, στην «Αίγλη», στην «Όαση» και στην παιδική χαρά.
  • Υπήρξε για πρώτη φορά διαχειριστική μελέτη, του κήπου του Ζαππείου και των λόφων Αρδηττού και Άγρα, ενώ υλοποιήθηκαν σημαντικές εργασίες συντήρησης, πυροπροστασίας και φύτευσης νέων δέντρων στην περιοχή.
  • Εκσυγχρονήθηκε πλήρως το τηλεφωνικό δίκτυο, εγκαταστάθηκε μηχανογραφικό σύστημα δημοσίου λογιστικού ΝΠΔΔ και ηλεκτρονικό πρωτόκολλο.
  • Συμμετείχα στη διαμόρφωση σχεδίου νόμου με επικαιροποίηση του μακρινού Α.Ν. 1920/1939 και στην ενοποίηση αυτού με τον οργανισμό του Ν.Π. σε ενιαίο κείμενο.
  • Άλλαξε το λογότυπο και η εταιρική ταυτότητα του Ζαππείου ενώ τα εμπορικά σήματα «ΑΙΓΛΗ ΖΑΠΠΕΙΟΥ» και «ΟΑΣΙΣ» καταχωρήθηκαν για πρώτη φορά στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.
  • Τέλος, για την ενεργειακή αναβάθμιση του Ζαππείου, ολοκληρώθηκε η υποβολή αίτησης για την ένταξη σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ για εμβληματικά κτήρια ύψους 8,7 εκ. ευρώ».

Και καταλήγει: «Με αυτό τον απολογισμό, αφήνω τη θέση της Προέδρου του Δ.Σ. και εύχομαι από καρδιάς στον επόμενο Πρόεδρο, να τύχει της εποικοδομητικής συνεργασίας με τα μέλη του Δ.Σ., τους εργαζόμενους και όλους τους φίλους του Ζαππείου Μεγάρου, που αγκάλιασαν με θέρμη τις πρωτοβουλίες μου για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του».