Η απόφαση για την οριζόντια φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών έχει ανοίξει άλλο ένα μέτωπο αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση. Το Μέγαρο Μαξίμου μιλά για μια απολύτως μετρημένη και ισορροπημένη παρέμβαση, η οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λογίζεται ως πρόσθετη φορολόγηση. Παράλληλα κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι τα χρήματα που θα μπουν στα δημόσια ταμεία δεν θα μείνουν εκεί αλλά θα επιστρέψουν στην κοινωνία για καλύτερη υγεία, περισσότερες δαπάνες για την παιδεία, αποτελεσματικότερη δημόσια ασφάλεια και άμυνα, μεγαλύτερη στήριξη στις νέες οικογένειες. Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα λιγότερο από το να υλοποιεί μια από τις βασικές της δεσμεύσεις, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Με το παραπάνω απαντούν στην ειρωνική τοποθέτηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη ο οποίος έγραψε: «Οι τίμιοι ελεύθεροι επαγγελματίες που βαφτίζονται συλλήβδην ‘φοροφυγάδες’ για να πληρώνουν παραπάνω φόρο 1444 ευρώ ανεξαρτήτως των εισοδημάτων τους, παρακαλώ να με ενημερώσουν όταν δουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη να επιστρέφει τους κόπους τους στην κοινωνία».

Όπως ήδη έχει γράψει το Νewsbeast, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην κάνει πίσω στην απόφασή της. Μάλιστα όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, θα ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις που θα προκύψουν από την δημόσια διαβούλευση αλλά η βασική του φιλοσοφία δεν θα αλλάξει. «Οι φορολογικές ανισότητες πρέπει να εξαλειφθούν αν θέλουμε να γίνουμε Ευρώπη», λένε χαρακτηριστικά.

Περιγράφοντας την συνέχεια, συνεργάτες του πρωθυπουργού τονίζουν ότι στόχος είναι οι ισορροπημένοι, λογικοί και σταθεροί φόροι. Ήδη, η κυβέρνηση υλοποιεί την προεκλογική της δέσμευση να καταργήσει το τέλος επιτηδεύματος και μάλιστα νωρίτερα αλλά παράλληλα αυξάνει τη φορολογική συμμόρφωση των Ελεύθερων Επαγγελματιών.

Σημειώνουν ακόμα ότι ουδείς σώφρων πολίτης θέλει να υπάρχουν «τρύπες» στο φορολογικό σύστημα που επιτρέπουν τη φοροδιαφυγή ή φοροαποφυγή.

Και καλούν την αξιωματική αντιπολίτευση να απαντήσει: επιθυμεί την υπάρχουσα κοινωνικά άδικη πραγματικότητα που καταγράφει περίπου 500.000 συμπολίτες μας οι οποίοι επιλέγουν το ελεύθερο επάγγελμα και δηλώνουν χαμηλότερο ετήσιο εισόδημα από αυτό των υπαλλήλων τους που λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό;

Θυμίζουν επίσης ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει μειώσει 50 φόρους, τέλη και εισφορές από το 2019 έως το 2023.

Απαντώντας σε εκείνους που ρωτούν γιατί δεν έγιναν όλα αυτά νωρίτερα κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι αυτό που επιδιώχθηκε αρχικά ήταν να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον πιο θετικό για την ανάπτυξη. Τώρα, λένε, είναι η κατάλληλη στιγμή να δοθεί πιο εντατικά η μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Το ζητούμενο πλέον είναι να εφαρμοστεί σωστά ο νόμος και να μην επικρατήσουν οι φωνές του λαϊκισμού που τώρα τελευταία ακούγονται και πάλι όλο και πιο έντονα.