Πληροφορίες που ίσως να μη ξέρουν οι πολίτες για το υπουργικό συμβούλιο μοιράστηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τους διαδικτυακούς του φίλους μέσω του νέου του βίντεο στο TikTok ενώ εξήγησε και τι ακριβώς σημαίνει και πώς λειτουργεί η Δημόσια Διαβούλευση.

Το βίντεο που δημοσίευσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρχίζει από το γραφείο του Πρωθυπουργού λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο κ. Μητσοτάκης είναι μαζί με τον «κύριο Άδωνι», όπως λέει, που δεν είναι άλλος από τον τον υπουργό Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αφιερώνει το βίντεο σε «πράγματα που ίσως να μην γνωρίζετε» για τις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου.

«Πριν μπούμε στο Υπουργικό Συμβούλιο όλοι οι υπουργοί κι εγώ φυσικά αφήνουμε τα κινητά μας έξω από την αίθουσα σε κάποιες ειδικές θήκες με τα ονόματά μας. Αφού τραβήξουν κάποια αρχικά πλάνα και τη δική μου εισαγωγική τοποθέτηση όλες οι κάμερες βγαίνουν απ’ την αίθουσα. Δεν επιτρέπεται κανείς μες το υπουργικό. Ούτε καν ο Peanut! Μέχρι το 2019 υπουργικά συμβούλια γινόντουσαν ελάχιστα ήταν τελείως διεκπεραιωτικά, κρατούσαν πολύ λίγο. Τώρα γίνονται κατά μέσο όρο ένα με δύο το μήνα και κρατούν κατ’ ελάχιστο 3 ώρες και συζητιούνται πολύ αναλυτικά όλα τα νομοσχέδια όπως τα προτείνουν τα συναρμόδια υπουργεία πριν αυτά βγουν στη Δημόσια Διαβούλευση» ακούγεται να λέει αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός εξηγεί τι είναι η Δημόσια Διαβούλευση. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει, κάθε νομοσχέδιο πριν πάει στη Βουλή ανεβαίνει στην πλατφόρμα OpenGov.gr έτσι ώστε όλοι οι πολίτες να μπορούν αν θέλουν να κάνουν τα σχόλια τους, τις παρατηρήσεις τους, τις επισημάνσεις τους και να υποδείξουν τι ενδεχομένως πρέπει να διορθωθεί.

«Και ναι, τα υπουργεία είναι υποχρεωμένα να αξιολογήσουν όλα τα σχόλια της Δημόσιας Διαβούλευσης. Συχνά, δε, τα σχόλια αυτά ενσωματώνονται στο τελικό σχέδιο νόμου όταν κατατίθεται στη Βουλή» επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο νέο του βίντεο στο Tik Tok.

@kyriakosmitsotakis_

Explainer: Υπουργικό Συμβούλιο

♬ original sound – Kyriakos Mitsotakis