Εφικτό χαρακτήρισε τον στόχο για μέσο μισθό στα 1500 ευρώ έως το τέλος της τετραετίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ανοικτή συζήτηση στο πλαίσιο της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μελών του ΣΕΒ, με τον πρόεδρο του Συνδέσμου, Δημήτρη Παπαλεξόπουλο.

Παράλληλα χαρακτήρισε τίμημα της προόδου της χώρας ότι «συζητάμε για έλλειψη εργατικών χεριών και όχι για ανεργία».

«Η χώρα μας είναι ήδη από τους παγκόσμιους πρωταγωνιστές στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Παράγουμε το 57% της ενέργειάς μας το πρώτο εξάμηνο του έτους από ΑΠΕ.ΟΙ μπαταρίες δεν θα μας λύσουν το πρόβλημα αλλά αυτή τη στιγμή στηρίζουμε μεγάλα έργα και μπορούμε να εισάγουμε και να εξάγουμε ενέργεια ανάλογα με την κατανάλωση που έχουμε»

«Τα δίκτυα έχουν μεγαλύτερη σημασία από την εγκατάσταση δυναμικού παραγωγής από ΑΠΕ. Αξιοποιούμε ευρωπαϊκούς πόρους για να στηρίζουμε την ελληνική βιομηχανία. Μειώσαμε την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας πέρυσι κατά 7% όταν η ευρώπη την μείωσε στο 3,5%. Η χώρα μας έχει δείξει μεγάλη προσαρμοστικότητα και έχουμε αξιοποιήσει τους ευρωπαϊκούς πόρους» είπε ακόμα.

Αναφορικά με το θέμα της κλιματικής κρίσης ο πρωθυπουργός είπε: «Η Ελλάδα είναι μικρός παραγωγός εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η προσαρμογή σε μια κλιματική κρίση καθίσταται υπερεπείγουσα προτεραιότητα. Πρέπει να δούμε τις προδιαγραφές των νέων υποδομών τόνισε ο πρωθυπουργός. Και πρόσθεσε ότι μετά τον Ιανό οι υποδομές που κατασκευάστηκαν κεντρικά από το κράτος άντεξαν. Αυτό δείχνει πως θα κινηθούμε από εδώ και στο εξής».

«Η ανάπτυξη πρέπει να έχει χαρακτηριστικά κοινωνικής δικαιοσύνης»

«Ο κύριος σκοπός της κυβέρνησής μας παραμένει η υψηλών ποιοτικών ρυθμών ανάπτυξη που θα ξεπερνά κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο» είπε ο πρωθυπουργός.

«Η ανάπτυξη δεν έχει μόνο αμιγώς δημοσιονομικά χαρακτηριστικά, τα οποία προσδιορίζονται από τα επίσημα στατιστικά, όπως αυτά προκύπτουν από την ΕΛΣΤΑΤ και την ευρωπαϊκή επιτροπή, πρέπει να είναι μια ανάπτυξη η οποία δημιουργεί ποιοτικές θέσεις εργασίας, μια ανάπτυξη που οδηγεί στη σύγκλιση των ελληνικών μισθών με τους ευρωπαϊκούς, μια ανάπτυξη που θα δίνει μεγάλη έμφαση στην έννοια της βιωσιμότητας και της πράσινης μετάβασης. Σε αυτό πρέπει να προστεθεί τώρα και με μεγαλύτερη έμφαση η έννοια της ανθεκτικότητας απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και επίσης η ανάπτυξη δεν μπορεί να αγνοεί τις κολοσσιαίες αλλαγές στον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης , την επόμενη φάση της ψηφιακής αναβάθμισης η οποία αλλάζει τα πάντα στο πως αντιλαμβανόμαστε τη σχέση μας με την τεχνολογία» ανέφερε.

«Και βέβαια μια ανάπτυξη η οποία πρέπει να έχει ουσιαστικά έμπρακτα χαρακτηριστικά κοινωνικής δικαιοσύνης, έτσι ώστε να μην διευρύνονται οι κοινωνικές ανισότητες, αλλά να μικραίνουν με βάση όλους τους δείκτες που χρησιμοποιούμε για να μετρήσουμε αυτό το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλες οι ανεπτυγμένες χώρες» ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι αυτό θα γίνει χωρίς να γίνουν τα λάθη του παρελθόντος.

Αναφερόμενος στο θέμα της ενέργειας είπε ότι χρειαζόμαστε περισσότερα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα υπογραμμίζοντας ότι αυτά από μόνα τους δεν φτάνουν εάν δεν αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της αποθήκευσης ενέργειας.

«Η χώρα μπορεί να γίνει εξαγωγέας ενέργειας μέσα στην επόμενη πενταετία» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του εργατικού δυναμικού των επιχειρήσεων, αφού υπογράμμισε ότι η ανεργία αποκλιμακώνεται με γρήγορους ρυθμούς, στάθηκε ιδιαίτερα στις πολιτικές συμπερίληψης.

Για την λειτουργία του κράτους ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το γεγονός ότι αυξάνονται οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων όχι οριζόντια και σε συνδυασμό με την αξιολόγηση είναι μια μεγάλη τομή στο δημόσιο τομέα.

«Έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε στη δικαιοσύνη, είναι κεντρικός μεταρρυθμιστικός βραχίονας για την επόμενη τετραετία» σημείωσε ο πρωθυπουργός.