Σταθερά προσανατολισμένη είναι η κυβέρνηση στη διαχείριση των δραματικών επιπτώσεων της φονικής κακοκαιρίας Daniel που «χτύπησε» αλύπητα τη χώρα, αφήνοντας πίσω της νεκρούς, άγνωστο αριθμό εγκλωβισμένων, εκατοντάδες απεγκλωβισμένους που έμειναν ανέστιοι καθώς είδαν τα σπίτια τους μέσα σε ελάχιστα λεπτά  να «βυθίζονται», ενώ οι καταστροφές σε βασικές υποδομές, οδικό δίκτυο και αγροτικές εκτάσεις στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας είναι ανυπολόγιστες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε την Παρασκευή τις πληγείσες περιοχές προκειμένου να ενημερωθεί και να δει από κοντά την έκταση των καταστροφών, ενώ ζήτησε τόσο από τους υπουργούς που συμμετέχουν στο συντονιστικό των επιχειρήσεων, όσο και από τους δημάρχους των περιοχών που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές να «τρέξουν» άμεσα τις διαδικασίες, προκειμένου οι πλημμυροπαθείς να στηριχθούν από την πολιτεία, να προχωρήσει γρήγορα η αποκατάσταση σε υδροδότηση, ηλεκτροδότηση και κεντρικές υποδομές.

Οι συσκέψεις στο κυβερνητικό επιτελείο είναι συνεχείς, καθώς τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς, η στάθμη του Πηνειού παραμένει πάνω από τα όρια της επικινδυνότητας και όπως έλεγε μετέχων στο συντονιστικό στη Λάρισα στο newsbeast.gr «η κατάσταση είναι δύσκολη, το νερό είναι πολύ και απαιτούνται ημέρες για να πλησιάσουμε την εκτόνωση. Τα προβλήματα μεταφέρονται σταδιακά βορειοδυτικά».

Έρχονται αλλαγές στο υπουργικό σχήμα

Και μπορεί τα φυσικά φαινόμενα να ήταν πρωτοφανή, προκαλώντας στην κυριολεξία βιβλικές καταστροφές, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ευθύνες σε πολιτικό επίπεδο, είτε αυτό μεταφράζεται σε περιφέρεια και δήμους, είτε και σε κυβερνητικά στελέχη.

Το θέμα έχει συζητηθεί σε ανώτατο επίπεδο και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newsbeast.gr αναμένονται αποφάσεις όχι εν μέσω της κρίσης αλλά σε δεύτερο χρόνο, δεδομένου ότι το κυβερνητικό σχήμα εμφανίζει σημάδια έλλειψης συντονισμού και οι επιδόσεις συγκεκριμένων υπουργών είναι κατώτερες των αναμενομένων.

Στο στόχαστρο έχει μπει ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μετά τη δήλωσή-φάουλ που έκανε για την υπόθεση με το θάνατο του 36χρονου στο blue horizon, ενώ συζητείται ένα νέο μοντέλο λειτουργίας του υπουργείου πολιτικής προστασίας και μένει να διαφανεί εάν θα παραμείνει στη θέση του για να το υπηρετήσει ο Βασίλης Κικίλιας.

Ωστόσο άφαντος είναι το τελευταίο διάστημα και παρά τις συνεχείς κρίσεις ο υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς.  Σε επίπεδο δομικών αλλαγών συζητείται η «μεταφορά» της Πυροσβεστικής από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στο Πολιτικής Προστασίας, καθώς και η συγκρότηση ειδικού σώματος εκτάκτων αναγκών, ενώ πιθανή είναι και η αναβίωση της Δασικής Υπηρεσίας.

Ο πρωθυπουργός πάντως έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους πως όλοι αξιολογούνται καθημερινά, δίνοντας το στίγμα ότι προχωρά σε ρήξεις όταν οι συνθήκες το υπαγορεύουν. Έτσι, θα πρέπει να θεωρείται θέμα χρόνου ο ανασχηματισμός με στοχευμένες αλλαγές, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει όχι το rotation αυτή τη φορά αλλά η είσοδος στο υπουργικό σχήμα και νέων προσώπων, προκειμένου να στηριχθεί η κυβέρνηση, η οποία μπορεί να βρίσκεται στους πρώτους δύσκολους μήνες της νέας θητείας της, ωστόσο οι έκτακτες κρίσεις τις οποίες καλείται να διαχειριστεί  απαιτούν πολιτικούς προϊσταμένους ειδικών αποστολών.