Ανάμεσα στο θυμό για τη συμφωνία των ηγετών τους στις περικοπές με αντάλλαγμα τη διάσωση και στο φόβο για τις συνέπειες της παραβίασης αυτής της συμφωνίας οι Έλληνες προσέρχονται σήμερα στις κάλπες, γράφει το πρακτορείο Reuters.

Οι ψηφοφόροι βρίσκονται μπροστά σε μία αδύνατη επιλογή, όπως οι ίδιοι λένε- πολωμένοι ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ που απορρίπτει τη συμφωνία ΕΕ-ΔΝΤ που σώζει την Ελλάδα από τη χρεωκοπία και τη συντηρητική Νέα Δημοκρατία που την υποστηρίζει- η οποία μπορεί να κρίνει την παραμονή τους στην ευρωζώνη.

Πρόκειται για τη δεύτερη εκλογική διαδικασία μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου από τις οποίες δεν προέκυψε κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να βαθαίνει η κρίση στη νομισματική ένωση και να είναι αναγκαία η επιστροφή στις κάλπες.  

«Ψήφισα με βαριά καρδιά, για πρώτη φορά, κάποιον που δεν πιστεύω αλλά ελπίζω πως θα μας κρατήσει στην Ευρώπη», δήλωσε ο 70χρονος Ορέστης Μπάρκας μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος. «Είναι η τελευταία ευκαιρία για τη χώρα μας».

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι Έλληνες θέλουν να μείνουν στο ευρώ και η Νέα Δημοκρατία έχει τοποθετήσει τις εκλογές σε αυτό το πλαίσιο, σαν επιλογή ανάμεσα στο ευρώ και την επιστροφή στη δραχμή. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται πως μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία χωρίς να χρειάζεται η αποχώρηση από την ευρωζώνη.