Με ψήγματα αισιοδοξίας -όπως είπε και ο Κ.Παπούλιας- προσήλθαν οι πολιτικοί αρχηγοί των τριών πρώτων κομμάτων στο προεδρικό μέγαρο σε μια τελευταία προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο κυβερνητικό αδιέξοδο.

Οι κ.Σαμαράς, Τσίπρας και Βενιζέλος δεν κατάφεραν στην διαδικασία των διερευνητικών εντολών να βρουν κοινούς τόπους παρά το ότι τελικά όλοι συμφώνησαν ότι η εντολή του Ελληνικού λαού ήταν η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου.

Τα ψήγματα πάντως αισιοδοξίας διαφάνηκαν ,στην δήλωση του Α.Σαμαρά ο οποίος πρότεινε κυβέρνηση συνεργασίας με ορίζοντα μέχρι το 2014 και τις ευρωεκλογές αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι μια κυβέρνηση και εξωκοινοβουλευτικών προσωπικοτήτων. Λίγο πριν ο Φ.Κουβέλης είχε προτείνει κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό και υπουργό οικονομικών από τον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας χαρακτηριστικά «εγώ δεν θέλω τίποτα».

Οι προτάσεις αυτές προσκρούουν μέχρι στιγμής στην άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχει σε κάποιου τύπου κυβέρνηση συνεργασίας. Έτσι αυτή τη στιγμή και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η Συνταγματική προβλεπόμενη διαδικασία -προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης τα κομματικά επιτελεία προετοιμάζονται για επαναληπτικές εκλογές.

Το αδιέξοδο άλλωστε κατέδειξαν και οι χθεσινές τηλεφωνικές επαφές του προέδρου της Δημοκρατίας με τους πολιτικούς αρχηγούς .Ας σημειωθεί ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο οι συνεννοήσεις αξιωματούχων του προεδρικού μεγάρου εστίασαν περισσότερο στον χρόνο εκλογών παρά στην διαδικασία συνεννόησης.

Η προεδρία της Δημοκρατίας διαμήνυσε σε όλους ότι αν τελικά αποτύχει η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης οι εκλογές πρέπει να επαναληφθούν το συντομότερο δυνατόν. Η πιθανότερη ημερομηνία κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι η 10η Ιουνίου άλλως η 17η Ιουνίου.