Για δυο ημέρες εξαντλήσαμε κάθε δυνατότητα. Το ζητούμενο ήταν να σχηματισθεί κυβέρνηση σε αντιστοιχία με τη λαϊκή ετυμηγορία.

Αγωνιζόμαστε και θα εξακολουθήσουμε να αγωνιζόμαστε με κάθε μέσον, και στους θεσμούς και στην κοινωνία, για την αποδέσμευση της χώρας από μια αναποτελεσματική και ολοκληρωτικά καταστροφική πολιτική.

Αυτό υποστηρίζει σε σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα Real News, Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ για σχηματισμό κυβέρνησης μετά την ανάληψη της διερευνητικής εντολής, και στις επόμενες του κινήσεις. «Καταθέσαμε ένα πρόγραμμα 5 σημείων ως κοινή βάση συζήτησης, κατά τη διάρκεια της διερευνητικής μας εντολής», σημειώνει και προσθέτει: «Αφορούσε ζητήματα όπως το να ματαιωθούν οι περικοπές σε κατώτατους μισθούς και συντάξεις, να μην καταργηθούν οι συλλογικές συμβάσεις, να προχωρήσουμε σε λογιστικό επανέλεγχο του χρέους, να ασκήσει το Δημόσιο τα δικαιώματά του ως βασικός μέτοχος των τραπεζών και να αλλάξουμε το καλπονοθευτικό σύστημα που δίνει 50 έδρες δώρο στον πρώτο».

«Εμείς θα επιμείνουμε μέχρι τέλους για αριστερή διέξοδο», σχολιάζει ο κ. Τσίπρας. «Όταν έχουν υπογράψει στο Μνημόνιο ότι οι μισθοί πρέπει να εξισωθούν με τους μισθούς της Βουλγαρίας και όταν η επίσημη ανεργία είναι ήδη στο 21%, με πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να μην ξέρουν τι θα κάνουν τον άλλο μήνα, όσες διευρύνσεις από αριστερά ή δεξιά κι αν κάνουν, την ίδια τύχη θα έχουν], συμπληρώνει.

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι «κάθε λύση στα πλαίσια του μνημονίου είναι καταδικασμένη», ενώ σχετικά με την στάση του Φώτη Κουβέλη, λέει ότι ελπίζει να μείνει σταθερός «στη δέσμευσή του ότι δεν θα στηρίξει μια κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου». Όσο για το ΚΚΕ, αναφέρει ότι «την ώρα που η κοινωνία βράζει, το ΚΚΕ επιλέγει να επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ. Κάνουν ιστορικό λάθος. Έχει έρθει η ώρα που η Αριστερά καλείται να παρέμβει καθοριστικά στις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις».

Σε ερώτηση αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στην προεκλογική συνεργασία της Αριστεράς, απαντά ότι «με ακόμη μεγαλύτερη έμφαση, διότι αποδείχθηκε ότι εάν ήμασταν ενωμένοι τώρα, θα υπήρχε μια σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση της Αριστεράς… Χρειάζεται λοιπόν μια ισχυρή πλειοψηφία, αποφασισμένη να απαλλάξει τη χώρα από το μνημόνιο και ικανή να αντέξει την υπονόμευση και τα σαμποτάζ που θα ετοιμάζει ο αντίπαλος».

Αναφορικά με μια πιθανή συνεργασία με το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων ή τους Κατσέλη-Καστανίδη, επίσης ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι το κόμμα του είναι ανοιχτό σε κάθε συζήτηση με δυνάμεις της Αριστεράς.

Τέλος, σκληρή γλώσσα χρησιμοποιεί σχετικά με τις επιλογές του προέδρου της ΝΔ: «Ο κ. Σαμαράς έχει κάνει πρωτοφανείς πολιτικές μετατοπίσεις. Από φουλ αντιμνημονιακός, μετατράπηκε στον βασικό πυλώνα της κυβέρνησης Παπαδήμου… Η θέση του είναι πολύ δύσκολη γιατί το μνημόνιο βουλιάζει και μαζί βουλιάζουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις που επέλεξαν ή θα επιλέξουν να προσδεθούν σε αυτό».