Στο κτίριο του Μεταξουργείου (Λεωνίδου και Μυλλέρου) ένα από τα παλαιότερα νεοκλασσικά της Αθήνας, ξεκινά από την ερχόμενη εβδομάδα η σταδιακή μεταστέγαση της Δημοτικής Πινακοθήκης.

Τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν την ερχόμενη Τετάρτη , 27 του μηνός, από το δήμαρχο Νικήτα Κακλαμάνη, με μια έκθεση 160 έργων από τις συλλογές νεοελληνικής ζωγραφικής της Δημοτικής Πινακοθήκης.

Το εύρος των συλλογών περιλαμβάνει έργα από τους ακαδημαϊκούς Γεώργιο Ιακωβίδη, Σπυρίδωνα Βικάτο και Γεώργιο Ροϊλό με ηθογραφικά θέματα, στα μέλη της ομάδας «Τέχνη» του 1917, με Οδυσσέα Φωκά, Λυκούργο Κογεβίνα, Όθωνα Περβολαράκη, Περικλή Βυζάντιο, Νικόλαο Οθωναίο και Θεόφραστο Τριανταφυλλίδη και από τους εκπροσώπους της γενιάς του ‘30 Φώτη Κόντογλου, Αγήνορα Αστεριάδη, Νίκο Χατζηκυριάκο – Γκίκα και Ορέστη Κανέλλη, στους ανανεωτές Κωνσταντίνο Παρθένη και Σπύρο Παπαλουκά, στους εξπρεσιονιστές Γιώργο Μπουζιάνη και Γιάννη Μηταράκη ή στην Αφαίρεση του Γιάννη Σπυρόπουλου.Αλλά και ,μεταγενέστερων όπως των Γιώργου Βακιρτζή, Μαρίας Σπέντζα, Στέλιου Βότση, Χρόνη Μπότσογλου, Όπυς Ζούνη, Αλέκου Φασιανού, Κίκου Λανίτη, Αλέξανδρου Αλιέα, Βάσως Κυριάκη, Χρήστου Θεοφίλη, Φιλιππίνας Λιβιτσάνου.

Στην έκθεση, πολλά από τα έργα της συλλογής εμφανίζονται για πρώτη φορά, όπως το έργο «Προπύλαια» του Ν. Χατζηκυριάκου – Γκίκα, η «Κόρη με Γατάκι» του Γιάννη Σπυρόπουλου, αλλά και ένα τελείως άγνωστο έργο της Σοφίας Λασκαρίδου, της πρώτης γυναίκας που έσπασε το άβατο της Σχολής Καλών Τεχνών.

Παράλληλα, παρουσιάζονται γλυπτά της Συλλογής, δημιουργίες των Ιάσονα Παπαδημητρίου, Μιχάλη Τόμπρου, Βάσου Καπάνταη, Σπύρου Καταπόδη, όσο και νεότερων καλλιτεχνών.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Νέλλη Κυριαζή, διευθύντρια της Πινακοθήκης και των Μουσείων του Δήμου Αθηναίων.