Για όσους δεν μπορούν να αποχωριστούν τη μουσική τους οδηγώντας μοτοσυκλέτα, αλλά δυσκολεύονται με τα ακουστικά στο κράνος και ίσως και με τα καλώδια, έχουμε καλά νέα. Σύντομα θα μπορούν να απολαύσουν το πάθος τους μέσω του Headway.

Πρόκειται για μια συσκευή που προσαρμόζεται στο εξωτερικό του κράνους με μια σταθερή βάση και έναν μαγνήτη. Η συσκευή επενεργεί στο κράνος, μετατρέποντάς το σε… ηχείο. Ένα ηχείο που μπορεί να φορεθεί και να αναπαράγει τη μουσική του αγαπημένου σας ηχο-gadget μέσω μιας ειδικής εφαρμογής (app).

Το Headway είναι τώρα έτοιμο να βγει στην αγορά από την ομώνυμη εταιρεία. Λειτουργεί εκμεταλλευόμενο το φαινόμενο της μεταγωγής δονήσεων και χρησιμοποιεί το κέλυφος του κράνους ως ηχείο. Με βάση την ίδια αρχή λειτουργεί και το BoomBox V3 της wowzer, μια συσκευή που μετατρέπει σχεδόν τα πάντα σε ηχείο.

Η Sophie Willborn, ιδρύτρια και CEO της Headway, ισχυρίζεται πως «το σύστημά μας μετατρέπει όλο το κράνος σε ένα ακουστικά δονούμενο σώμα με εξαιρετική ποιότητα ήχου». Όπως εξηγεί, το Headway γεννήθηκε από τη «συνεύρεση» της λατρείας της για τις μοτοσυκλέτες και τη μουσική.

Παλεύοντας με καλώδια και ακουστικά που δεν εφάρμοζαν ή ξεκούμπωναν διαρκώς, αποφάσισε να βρει μια καλύτερη λύση. Μια από τις ιδέες που δοκίμασε ήταν η εφαρμογή της ιδιότητας της επιφανειακής μεταγωγής η οποία αποδείχτηκε εξαιρετικά αποτελεσματική.

«Συγκλονίστηκα από την ποιότητα του ήχου φορώντας το κράνος», λέει. Δουλεύοντας υπό την αιγίδα της Berlin Startup Academy, ενός οργανισμού που υποστηρίζει τις νεοφυείς επιχειρήσεις, η Willborn κατασκεύασε πολλά πρωτότυπα και τον Σεπτέμβριου του 2013 άρχισε να τα δοκιμάζει.

Δημιούργησε μόνη της τις προδιαγραφές για τη σχεδίαση και τη λειτουργικότητα της συσκευής και έπειτα, σαν λογικό βήμα της εξελικτικής εργασίας, κατέληξε στις αρχές του 2014 σε μια ασύρματη έκδοση.

Η τελική μορφή αποτελείται από μια συσκευή που κατασκευάζεται μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης, η οποία επικοινωνεί ασύρματα με το smartphone του χρήστη μέσω Bluetooth. Τώρα η Willborn και η ομάδα της συγκεντρώνουν μέσω Ίντερνετ τα απαραίτητα κεφάλαια.

Crowdsourcing ή πληθοπορισμός ονομάζεται αυτός ο τρόπος εύρεσης επενδυτών και κεφαλαίων, ώστε να ξεκινήσουν την παραγωγή του Headway τον ερχόμενο Απρίλιο. Η εξέλιξη του τεχνολογικού σκέλους έγινε με χρήση ενός «επιχειρηματικού άγγελου» ή άτυπου επενδυτή.

Στη διάρκειά της εξελικτικής διαδικασίας αντιμετωπίστηκε ένας σωρός τεχνικών προκλήσεων: να βρεθούν τα καταλληλότερα υλικά κατασκευής, να προσδιοριστεί η αυτονομία της μπαταρίας, να καθοριστεί η προσαρμογή της συσκευής στο κράνος και οι δυνατότητες της εφαρμογής (app). Στη διαδικασία αυτή άλλαξε και το όνομα από Rockatoo σε Headway.

Έχοντας ξεπεράσει πλέον όλα αυτά τα προβλήματα και πριν ακόμη μπει στην παραγωγή, το Headway έχει βραβευτεί πολλάκις, ανάμεσά τους με το πρώτο βραβείο Idea Camp στο Betahaus Festival Hardware Pitch, μια συνάντηση χαρντγουεράδων στον Βερολίνο με παγκόσμια απήχηση.

Όταν ζητά κανείς από την Willborn να συγκρίνει το Headway με τα συμβατικά ακουστικά, απαντά με πάθος: «το Headway είναι σαν ένα πολυδιάστατο σύστημα ηχείων. Δονείται ολόκληρο στη συχνότητα των ήχων, οπότε η μουσική σε κυκλώνει από παντού. Το καλύτερο δε είναι τα μπάσα. Όταν η μουσική έχει δυνατά μπάσα, αισθάνεσαι όλο το κράνος να πάλλεται!»

Σημαντικό είναι ότι χωρίς τη χρήση ακουστικών για την ακρόαση μουσικής, δεν μειώνεται η πρόσληψη ήχων από το εξωτερικό περιβάλλον, επιτρέποντας στον μοτοσυκλετιστή να αντιλαμβάνεται καλύτερα τί συμβαίνει γύρω του.

Εφόσον η διαδικασία πληθοπορισμού επιτύχει, το Headway θα βγει στην αγορά κάπου στα μέσα του ’14, με εκτιμώμενη τιμή 270 ευρώ.