Τριήμερο Εθνικό Πένθος κήρυξε η υπηρεσιακή κυβέρνηση λόγω του πολύνεκρου ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου. «Ο Πρωθυπουργός κήρυξε τριήμερο Εθνικό Πένθος από σήμερα Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023 21:00 ως το μεσάνυχτα της Παρασκευής 16 Ιουνίου 2023 για τα θύματα του σημερινού τραγικού ναυαγίου στα διεθνή ύδατα δυτικά της Ελλάδας, με τη σκέψη και σε όλα τα θύματα των αδίστακτων διακινητών που εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη δυστυχία» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Η κήρυξη του Εθνικού Πένθους επηρεάζει και το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών το οποίο ήταν προγραμματισμένο για αύριο Πέμπτη (15/06). Το ντιμπέιτ βρίσκεται στον «αέρα» και η οριστική απόφαση αναμένεται να παρθεί αύριο μετά την συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 11:00.

Επίσης, λόγω το τριήμερου Εθνικού Πένθους είναι πιθανή η αναβολή του 4ου τελικού της Basket League ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό ενώ δεν επηρεάζεται η διενέργεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά σημείωσε πως: «Αν λόγω του εθνικού πένθους τεθεί θέμα, είμαστε διατεθειμένοι να γίνει κάποια άλλη μέρα ίσως την Κυριακή, μετά τη λήξη του εθνικού πένθους».