Το The Irregulars ή Οι άτακτοι της Οδού Μπέικερ, όπως θα είναι ο ελληνικός τίτλος, είναι ακόμα μια πρωτότυπη παραγωγή του Netflix που έρχεται στις οθόνες μας στις 26 Μαρτίου.

Η αλήθεια είναι πως σαν σειρά μου τράβηξε το ενδιαφέρον καθώς διαφημίστηκε αρκετά ως ένα παρακλάδι στην ιστορία του Sherlock Holmes που θα εξέταζε το υπερφυσικό. Πως αυτό εξελίχθηκε όμως στην πράξη πάμε να τα δούμε αναλυτικά μιας που είχαμε την ευκαιρία να δούμε την σειρά λίγες μέρες νωρίτερα.

Η σειρά μας πάει στην Αγγλία του 19ου αιώνα, κάπου στην λατρεμένη Baker Street όπου μια ομάδα φτωχών παιδιών ζουν σε ένα σοκάκι. Μια από τις πρωταγωνίστριες μας είναι η Jessie (Darci Shaw) η οποία βλέπει κάποια περίεργα όνειρα που κατά κάποιον τρόπο προβλέπουν μια μεγάλη υπερφυσική καταστροφή στο Λονδίνο. Η Jessie ζει με την αδερφή της Bea (Thaddea Graham).

Η Bea είναι πιο τσαμπουκαλού και ως μεγαλύτερη κατά κάποιο τρόπο είναι υπεύθυνη για τα υπόλοιπα παιδιά. Την ομάδα τους συμπληρώνουν δύο αγόρια ο Billy (Jojo Macari) και ο Spike (McKell David).

Οι δρόμοι τους θα διασταυρωθούν με ένα πριγκιπόπουλο τον Leopold (Harrison Osterfield) που προκειμένου να ξεφύγει από τα πιεστικά πρωτόκολλα του παλατιού θα ενταχθεί στην ομάδα των παιδιών που ζουν στον δρόμο και μαζί θα μπλέξουν σε απρόβλεπτες περιπέτειες.

Το χάρισμα της Jessie δεν περνάει απαρατήρητο καθώς ο John Watson (Royce Pierreson) θα αναθέσει κάποιες υποθέσεις στα παιδιά που φαίνεται να έχουν έναν ανεξήγητο υπερφυσικό χαρακτήρα. Άνθρωποι της πόλης αποκτούν δυνάμεις και προσπαθούν να κάνουν κακό για δικό τους συμφέρον.

Η σειρά ξεκινά με κάποιες αυτοτελής υποθέσεις ωστόσο αξιοποιεί τα πρώτα επεισόδια για να μας γνωρίσει τους χαρακτήρες της να δέσει την ομάδα και ταυτόχρονα να βάλει τις βάσεις για την βασική της πλοκή. Ο Sherlock Holmes και ο John Watson δεν είναι το βασικό σημείο της σειράς αλλά σίγουρα και αυτοί παίζουν τον ρόλο τους στην ιστορία και τις εξελίξεις που μερικές φορές καταφέρνουν να πιάσουν απροετοίμαστο τον θεατή.

Το πάντρεμα του υπερφυσικού σε έναν κόσμο όπως αυτός του Sherlock Holmes μπορώ να πω πως πετυχαίνει εξαιτίας του μυστηρίου που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον κατά την διάρκεια των επεισοδίων. Να πω ακόμα πως ο Sherlock σαν χαρακτήρας προσθέτει ερωτηματικά στην ιστορία της σειράς και όταν εμφανίζεται περισσότερες απορίες και ανατροπές έρχονται στην επιφάνεια.

Η σειρά απλώνει αρκετά την ιστορία της ανοίγοντας πολλά μέτωπα, ευτυχώς όμως δεν ξεφεύγει από τα χέρια του σεναριογράφου καθώς καταφέρνει να βρει την σωστή δομή και να περιπλέξει όμορφα όλες αυτές τις ιστορίες. Έτσι έχουμε μια ιστορία με αρκετό ενδιαφέρον που εστιάζει σωστά σε διάφορες καταστάσεις. Οι χαρακτήρες της σειράς έχουν πολύ όμορφη χημεία και δένουν πολύ καλά, μάλιστα οι ηθοποιοί παρά το νεαρό της ηλικίας τους παραμένουν πιστοί στους ρόλους τους και εκπέμπουν μια φρεσκάδα που απολαμβάνεις.

Όσων αφορά τους χαρακτήρες Watson και Holmes να πω πως τα πράγματα εδώ είναι λίγο παράξενα καθώς η σειρά τους παρουσιάζει πολύ διαφορετικά από οποιαδήποτε άλλη μεταφορά τους έχουμε δει.

Αυτό δεν ειναι απαραίτητα κακό καθώς πρόκειται για μια παραποιημένη ιστορία, ωστόσο ίσως ξενίσει ορισμένους Fans. Σκηνοθετικά η σειρά κερδίζει με όμορφα πανοραμικά πλάνα και μια καλή απόδοση του 19ου αιώνα. Τα κουστούμια είναι όμορφα και το ίδιο ισχύει και για τα εφέ της σειράς που έχουν κάποιες ατέλειες αλλά δεν είναι αρκετές ώστε να ενοχλήσουν. Αν κάτι έβαζα στα αρνητικά αυτό θα ήταν η μουσική. Καθώς η σειρά χρησιμοποιεί σύγχρονους ήχους που δεν ταιριάζουν τόσο με την εποχή που παρουσιάζει με αποτέλεσμα να ακούγεται κάπως περίεργο.

Η άποψη του lordoftheseries.gr

Μυστήριο, υπερφυσικό και ρομαντισμός είναι τα τρία στοιχεία που χαρακτηρίζουν την σειρά. Με ένα ακατέργαστο Cast που αποτυπώνει ωραία τους ρόλους του και πολύ καλή σκηνοθεσία σίγουρα τα 8 επεισόδια της περίπου μιας ώρας που συνθέτουν την 1η σεζόν της σειράς δεν είναι καθόλου βαρετά. Η ιστορία εξελίσσεται όμορφα και παράλληλα παρουσιάζει την Αγγλία του 19ου αιώνα με όμορφες αντιθέσεις ανάμεσα στις φτωχογειτονιές και τα ανάκτορα του τότε.

Το μυστήριο είναι ο βασικός παράγοντας καθώς δεν ξέρεις ούτε γιατί τα παιδιά συνδέονται με τον Sherlock, ούτε γιατί συμβαίνουν όλα αυτά και οι ιστορίες προσφέρουν ικανοποιητικές απαντήσεις στα ερωτήματα που γεννιούνται.

Η προσπάθεια εκσυγχρονισμού της σειράς με πιο σύγχρονες μελωδίες είναι κάτι που για εμένα δεν λειτούργησε. Τέλος να αναφέρω πως οι χαρακτήρες δεν αποτελούν και παράδειγμα πρωτότυπης γραφής αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι ενοχλητικοί ή κακό γραμμένοι. Για όσους θα μπείτε στην διαδικασία να δείτε την σειρά μόνο και μόνο για τον Sherlock να μην έχετε υψηλές προσδοκίες καθώς ναι μεν αποτελεί μεγάλο κομμάτι της σειράς αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι το κεντρικό της ενδιαφέρον. Η σειρά έχει ήδη ανανεωθεί για 2η σεζόν!