Η απώλεια θέσεων εργασίας δημοσιογράφων εξαιτίας της πρόωρης και συστηματικής διακοπής πρωινών τηλεοπτικών εκπομπών προκαλεί την έντονη αντίδραση και την ανησυχία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ.
Πριν ακόμη ολοκληρωθεί επίσημα η τρέχουσα τηλεοπτική περίοδος, τρία κανάλια έχουν ήδη προχωρήσει στην οριστική παύση συγκεκριμένων προγραμμάτων, τα οποία, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν πρόκειται να επανέλθουν στο πρόγραμμα της επόμενης σεζόν.
Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση της Ένωσης ζητά την άμεση ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών της πολιτείας, εκδίδοντας ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζει:
«Η ΕΣΗΕΑ καλεί τους εργοδότες να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας και ζητεί από την κυβέρνηση και το ΕΣΡ να εξετάσουν, εάν εφαρμόζεται ο νόμος σε σχέση με τις απαιτούμενες θέσεις εργασίας, οι οποίες προβλέπονται για τη λειτουργία των σταθμών».
Απαίτηση για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας
Οι πιέσεις προς την πλευρά των ιδιοκτητών των μέσων ενημέρωσης κλιμακώνονται, καθώς το συνδικαλιστικό όργανο των δημοσιογράφων θέτει εκ νέου το ζήτημα των εργασιακών δικαιωμάτων και των θεσμικών εγγυήσεων.
Θέλοντας να βάλει φρένο στην εργασιακή ανασφάλεια που δημιουργείται στους τηλεοπτικούς σταθμούς, η ΕΣΗΕΑ κλείνει την παρέμβασή της με ένα σαφές κάλεσμα προς την εργοδοσία:
«Παράλληλα, καλούμε για μια ακόμη φορά τους εργοδότες να προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις άμεσα, για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας».