Σατιρίζουν τους πολιτικούς, ασκούν κριτική και δεν φοβούνται μηνύσεις και αγωγές. Γι’ αυτό και ξεχωρίζουν. Αυτοί είναι οι Θύμιος Καλαμούκης και Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης, από την «Ελληνοφρένεια».

Οι δυο τους μιλούν στο newsbeast.gr για τους Έλληνες πολιτικούς. Αναφέρουν ότι φανατικός ακροατής τους είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης ενώ παραδέχονται πως κάποιοι πολιτικοί ενοχλούνται, όταν δεν τους σατιρίζουν.

Πάντως, αυτό που τους διακρίνει είναι ότι δε φοβούνται να ασκήσουν κριτική στον ελληνικό λαό για τη στάση που κρατά απέναντι στα «καυτά» θέματα που αντιμετωπίζει. Μάλιστα, αποκαλύπτουν και ποιους ψηφίζουν ενώ με δόσεις χιούμορ σχολιάζουν τους πολιτικούς αρχηγούς του τόπου.

Ακολουθεί η συνέντευξή τους στο newsbeast.gr

-Έχετε δεχθεί πιέσεις από πολιτικούς για τη σάτιρα που τους ασκείτε;
Θ. Κ.: Καμία απολύτως. Ποτέ.

-Έχετε φανατικούς πολιτικούς ακροατές;
Θ. Κ.: Μας ακούει ο Άδωνις Γεωργιάδης κι άλλοι πολλοί, που μας έχουν πει ότι μας ακούν και θέλουν να τους σχολιάζουμε. Γιατί, όταν δεν τους σχολιάζουμε, κάνουν παράπονα.

-Το κοινό σας χωρίζεται σε δύο μέρη: Σε αυτούς που σας ακούν και σε αυτούς που τηλεφωνούν. Πώς σκιαγραφείτε τους ακροατές που επικοινωνούν μαζί σας;

Θ. Κ.: Όπως ακριβώς οι Έλληνες ψηφοφόροι. Αντιφάσεις, ψευδαισθήσεις, άλλα λόγια μπροστά, άλλα λόγια πίσω. Άλλα θέλουν να κάνουν, άλλα κάνουν. Ακριβώς το ίδιο δείγμα, η ίδια παλαβομάρα που υπάρχει στους ψηφοφόρους, υπάρχει στους ακροατές. Απλώς, οι δικοί μας φωνάζουν και εκτονώνονται στο τηλέφωνο. Οι υπόλοιποι δεν εκτονώνονται εκεί που πρέπει.

-Δηλαδή, πιστεύετε ότι ο Έλληνας δεν θα εκτονωθεί ποτέ στην κάλπη;

Θ. Κ.: Στην κάλπη δεν μπορεί να εκτονωθεί κανείς. Είναι κάτι σαν τον αυνανισμό, καλός είναι αλλά δε φτάνει μόνο αυτό.

Α. Μ.: Και δεν τον κρατάς για κάθε τέσσερα χρόνια. Τον κάνεις όποτε σου έρθει. Όποτε νιώσεις την ανάγκη, όχι όποτε σου επιβάλλουν την ανάγκη.

-Άρα;
Α. Μ.: Δεν περιμένουμε να βγάλει τίποτα καμία κάλπη.

Θ. Κ.: Καμία κάλπη δεν έβγαλε ποτέ κάτι σημαντικό. Ό,τι σημαντικό έχει γίνει, έχει γίνει έξω από την κάλπη και έξω από το παραβάν σε όλες τις υπόλοιπες διαδικασίες. Δε μπορεί να κρίνονται τα πάντα σε μία στιγμή, κάθε τέσσερα ή τρία χρόνια.

-Θα ψηφίσετε;
Α. Μ.: Βέβαια, πάντα ψηφίζουμε.

-Τι θα ψηφίσετε;
Α. Μ.: Γι’ αυτό μπαίνουμε στο παραβάν. Γιατί δε λέμε τι ψηφίζουμε. Αλλιώς, δε θα μπαίναμε στο παραβάν και θα εκδηλώναμε έξω τι πιστεύουμε.

Θ. Κ.: Ή Ποτάμι ή Σαμαρά, ένα από τα δύο. Θέλουμε κάτι αντισυστημικό και αντιμνημονιακό. Γι’ αυτό ψηφίζουμε Σαμαρά, επειδή έχει διώξει τα μνημόνια και Ποτάμι επειδή δε θέλει τα μνημόνια.

-Θα εξηγήσετε, φαντάζομαι, στο κοινό σας ότι κάνετε χιούμορ

Θ. Κ.: Ας μας εξηγήσουν αυτοί πρώτα τι ακριβώς κάνουν, και το χιούμορ που έχουν και επιλέγουν αυτά που επιλέγουν, για να είμαστε κι εμείς μετά συνεπείς.

Α.Μ.: Γιατί εμείς δεν πολυπιάνουμε το δικό τους χιούμορ.

Θ. Κ.: Γιατί εμείς δηλώνουμε ότι είμαστε σατιρική εκπομπή αλλά αυτοί δεν έχουν δηλώσει ότι είναι σατιρικός λαός. Οφείλουν αυτοί μια εξήγηση σε μας, σε όλους, στον εαυτό τους, στον καθρέφτη τους, οπουδήποτε.

-Με λίγα λόγια να μας κρίνετε τους πολιτικούς αρχηγούς. Ας αρχίσουμε από τον Σαμαρά
Θ. Κ.: Ελπίδες για το μέλλον του τόπου.
Α. Μ.: Εμείς μπροστά στο Σαμαρά βαράμε προσοχή.

 Βενιζέλος
Θ. Κ.: Ελπίδες για το μέλλον του τόπου

Τσίπρας
Θ. Κ.: Είναι πολύ επαναστάτης για τα γούστα μας
Καμμένος
Α. Μ.: Είναι (γέλια)
Θ. Κ.: Βάλτε και το «ψε» μπροστά

Θεοδωράκης
Θ. Κ.: Ο Μίκης; Ο Σταύρος; (γέλια)

Α. Μ.: Ελπίδα για μια πολιτική εκτός συμφερόντων

Θ.Κ.: Ένας καθαρός άνθρωπος πέρα από συμφέροντα. Αγνός επαγγελματίας και επιτυχημένος που παράτησε τη δουλειά του για το άγνωστο

Φώτης Κουβέλης
Θ. Κ.: Το άγνωστο

Α. Μ.: Αλλά κεντροαριστερός

Δημήτρης Κουτσούμπας
Θ. Κ.: Λαέ ακούμπα στις πλάτες του Κουτσούμπα

Βύρων Πολύδωρας
Α. Μ.: Στρατηγός άνεμος

Παναγιώτης Ψωμιάδης

Α. Μ.: Αθάνατος

-Ασκείτε έντονη κριτική στο λαό, όμως, σας ακούν και σας εμπιστεύονται

Θ. Κ.: Νομίζω, δε θα είχε νόημα αν δεν το κάναμε αυτό. Ασκούμε κριτική σε όλες τις εξουσίες, στην πολιτική καταρχήν, στην οικονομική, στην τηλεοπτική, στην καλλιτεχνική. Όμως, τους πολιτικούς τους εκλέγει ο λαός.

Α. Μ.: Επίσης, να δώσουμε και αποδείξεις ότι ο λαός έχει βίτσια μ’ αυτά που ψηφίζει και ανέχεται. Οπότε, μια κριτική είναι το λιγότερο.

Θ. Κ.: Μας αρέσουν οι βιτσιόζοι.

-Πόση ώρα προετοιμάζετε την ραδιοφωνική και πόση ώρα την τηλεοπτική σας εκπομπή;
Θ. Κ.: Την τηλεοπτική μια εβδομάδα, τη ραδιοφωνική μια μέρα. Κάθε μέρα από το πρωί ως το μεσημέρι στο ραδιόφωνο. Η τηλεοπτική δε σταματάει ποτέ, και Σάββατο και Κυριακή δουλεύουν οι μηχανισμοί.

-Σας έχουν γίνει μηνύσεις και αγωγές; Θα μας πείτε κάποιες ιστορίες;
Θ. Κ.: Τίποτα, τίποτα. Θέλουμε να κάνουμε εμείς σε πολλούς αλλά επειδή είμαστε υπεράνω, δε μας έχει κάνει κανείς τίποτα.

Α. Μ.: Και δεν είμαστε και δικομανείς.

-Όταν δημιουργήσατε το χαρακτήρα του τσολιά, είχατε δηλώσει ότι συμβολίζει το νεοέλληνα. Παραμένει σήμερα αυτός ο συμβολισμός;

Α. Μ.: Παραμένει με τα λάθη του και γίνεται update με το προφίλ του Έλληνα της κάθε εποχής.

-Πιστεύετε ότι ο Μπαλούρδος κρύβει το χαρακτήρα που θέλουν οι περισσότεροι Έλληνες;
Α. Μ.: Έχει κάτι από τους Έλληνες ο Μπαλούρδος, όπως έχει ο τσολιάς. Ο Μπαλούρδος έχει ένα κομμάτι από την αντίληψη του μέσου Έλληνα σήμερα, το 2014.

Θ. Κ.: Την απέραντη πίστη και αγάπη προς κάτι που είναι καταστροφικό αλλά δεν το βλέπει και ούτε το βιώνει έτσι. Το συμφέρον που έχει και κοιτάει μόνο τον εαυτό του, αδιαφορώντας για τους άλλους. Τον αυταρχισμό του όταν μπαίνει στη στολή. Αυτά είναι μερικά που θα ήθελαν όλοι οι Έλληνες να έχουν. Κι όταν τα έχουν, λειτουργούν έτσι ακριβώς όπως ο Μπαλούρδος όμως με λιγότερο μυαλό απ’ ότι ο Μπαλούρδος.

Μπορείτε να ακούτε την Ελληνοφρένεια καθημερινά στο ραδιόφωνο του Real από τις 13.00 έως τις 14.00 και μπορείτε να βλέπετε την εκπομπή τους κάθε Δευτέρα και Τρίτη από την τηλεόραση του Alpha στις 21.45.