Αυτά θα είναι τα προσόντα που απαιτούνται για τα νέα μέλη του Δ.Σ. της ΕΡΤ

Η κυβέρνηση προχωρά την ερχόμενη Παρασκευή στην προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού


MEDIA
8:07
19/08/2019
Αυτά θα είναι τα προσόντα που απαιτούνται για τα νέα μέλη του Δ.Σ. της ΕΡΤ
7
loading

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία επιλογής των μελών του νέου διοικητικού συμβούλιο που θα εποπτεύει στην ΕΡΤ Α.Ε., αφού την τελευταία εργάσιμη ημέρα της τρέχουσας εβδομάδας, την Παρασκευή 23 Αυγούστου, αναμένεται να υπάρξει η επίσημη πρόσκληση ενδιαφέροντος.

Ως γνωστόν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει ήδη προτείνει για τη θέση του προέδρου της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης τον τέως διευθυντή του γραφείου Τύπου του κόμματος και δημοσιογράφο κ. Κωνσταντίνο Ζούλα, ενώ για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου προαλείφεται από το Μέγαρο Μαξίμου ο πολύπειρος τεχνοκράτης στον τομέα των μέσων ενημέρωσης κ. Γιώργος Γαμπρίτσιος.

Γιατί η κυβέρνηση όμως προτείνει αλλά δεν διορίζει τα συγκεκριμένα πρόσωπα στα νευραλγικά αυτά πόστα; Γιατί πολύ απλά βάσει της κείμενης νομοθεσίας δεν έχει το δικαίωμα αυτό. Η επιλογή θα γίνει ως εξής: Ο αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Υπουργός Επικρατείας (εν προκειμένω Υπουργός Επικρατείας είναι ο Γιώργος Γεραπετρίτης αλλά Υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για θέματα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης είναι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας) απευθύνει δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η οποία δημοσιοποιείται με κάθε πρόσφορο μέσο «και μετά την κατάθεση των δηλώσεων ενδιαφέροντος υποβάλλει εισήγηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η οποία διατυπώνει τη γνώμη της», όπως προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής των Ελλήνων. Οπότε την τελική απόφαση θα την πάρει το Κοινοβούλιο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ Α.Ε. είναι επταμελές και απαρτίζεται από:

α) τον Πρόεδρο,
β) τον Διευθύνοντα Σύμβουλο.
γ) τρία μέλη τα οποία λόγω των ειδικών γνώσεων και της πείρας τους μπορούν να συμβάλλουν στην εκπλήρωση του σκοπού της ΕΡΤ Α.Ε.
δ) δύο μέλη τα οποία εκπροσωπούν τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, εκ των οποίων το ένα έχει δημοσιογραφική ιδιότητα.

Τα πέντε πρώτα μέλη διορίζονται από την Επιτροπή της Βουλής αλλά τα δύο τελευταία από τους εργαζόμενους της εταιρείας με άμεση, μυστική και καθολική ψηφοφορία.

Τα απαραίτητα προσόντα

Σύμφωνα με τον νόμο 4324/2015 που ψηφίστηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος θα πρέπει να είναι κάτοχοι τίτλων σπουδών πανεπιστημιακής ή τεχνολογικής εκπαίδευσης της ημεδαπής ή ισότιμου της αλλοδαπής, «είτε πρόσωπα εγνωσμένου κύρους με αποδεδειγμένη διεθνή αναγνώριση του έργου τους».

Τα τρία ακόλουθα μέλη δεν είναι απαραίτητο να έχουν αποφοιτήσει από πανεπιστήμιο, αφού ο νομοθέτης προέβλεψε απλώς ότι θα πρέπει να είναι πρόσωπα που «λόγω των ειδικών γνώσεων και της πείρας τους, μπορούν να συμβάλλουν στην εκπλήρωση του σκοπού της ΕΡΤ Α.Ε.» (που κατά το Σύνταγμα είναι πρωτίστως η αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων καθώς και προϊόντων του λόγου και της τέχνης).

Όσον αφορά τέλος τα δύο εναπομείναντα μέλη απλώς αναφέρεται ότι πρέπει να είναι εργαζόμενοι της εταιρείας και το ένα εξ αυτών να φέρει τη δημοσιογραφική ιδιότητα. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.

Το υφιστάμενο εξαμελές διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ Α.Ε. που είχε οριστεί επί πρωθυπουργίας Αλέξη Τσίπρα, θα παραμείνει στη θέση του μέχρι τον διορισμό των αντικαταστατών του. Θυμίζουμε ότι πρόεδρός του είναι ο μουσικοσυνθέτης Χρήστος Λεοντής, διευθύνων σύμβουλος ο δικηγόρος και πρώην πρόεδρος της Ε.Π.Ο. Γιάννης Δρόσος και μέλη ο μουσικοσυνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο δημοσιογράφος Λευτέρης Αρβανίτης και η επικοινωνιολόγος Κατερίνα Τσατσαρώνη ενώ εκπρόσωπος των εργαζομένων είναι ο εικονολήπτης Αριστοτέλης Μεταξάς.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar Ρεθυμνιωτης

  Μα καλά , για πρόεδρο δεν διορισε τον Κ. Ζουλα , η μήπως κανω λαθος ; τι συνέβη λοιπόν ; μήπως μετά το κράξιμο από παντού άλλαξε ρότα ; το ποιο πιθανο . Μπαινει ομως και ένα άλλο ερώτημα . Ποιος η ποιοι θα αξιολογησουν τα προσόντα ολων αυτων , αφου δεν προσλαμβανονται μεσω ΑΣΕΠ ; Το ιδιο ακριβως ερωτημα μπαινει και για ολους τους αλους , γιατι διαβαζω για προσλήψεις εδώ κι εκεί με την ανακοίνωση των απαιτουμενων προσοντων . Για ολους γενικα λοιπον μπαινει το ιδιο ερωτημα εφ' όσον δεν γίνονται μέσω ΑΣΕΠ . Ποιοι θα αξιολογησουν τους καλυτερους βασει των βιογραφικών τους ; η μήπως λλη αυτη η διαδικασία είναι μια στάχτη στα μάτια ; θα φανεί από το αποτέλεσμα .

 2. avatar audioware

  Ετσι για να μην λένε οτι δεν προκήρυξε διαγωνισμό, όπως πάντα, οταν αλλάζει κυβέρνηση...

 3. avatar Στην ουσία

  Το μόνο απαραίτητο είναι, να είναι στη Νέα Δημοκρατία, να υμνούν το Μητσοτακέικο από το πρωί μέχρι το βράδυ και να αθωώνουν τους μιζαδόρους!

  1. avatar αυτα τα εκανε η ερτ

   επι τσιπρα....τα συριζοκαναλα της ερτ ηταν τα χρυσα λιβανιστηρια της υπογας του μπαξεβανου....καψωχοκεφαλα ολα τα μελη ...ακριδες ετρωγαν και επιναν......αρβανιτοκοτρωτσοι....γιανουλομπερζανια

 4. avatar Η κυβέρνηση … προτείνει

  αλλά και διορίζει! Πλειοψηφία γαρ!

  1. avatar 5 χρονια ναζιστικη υενεδ ειχαμε……

   πληρης ελεγχος και κατω απο τη γερμανικη μποτα του παπατζη

   1. avatar Και τώρα

    Νεοναζιστική!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει