Ένα νέο κεφάλαιο στην κόντρα του με άλλους καλλιτέχνες άνοιξε ο Γιώργος Νταλάρας με τη συνέντευξή του στην εκπομπή «Χαμογέλα και πάλι», όπου θεωρήθηκε ότι αφήνει αιχμές τόσο για τον Κωνσταντίνο Αργυρό όσο και για τον Αντώνη Ρέμο.

Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Νταλάρας αναφερόμενος στον Αντώνη Ρέμο, με τον οποίο έχει συνεργαστεί στο παρελθόν, τόνισε πως «η καλή φωνή είναι πάντα καλή φωνή. Για σκέψου ότι το παιδί βγαίνει στη δουλειά σήμερα και λέει “Θέλω να γίνω σαν τον Ρέμο, σαν τον Αργυρό”. Δεν έχει το ίδιο στίγμα ο Καζαντζίδης και ο Μπιθικώτσης, με το στίγμα που ενδεχομένως θα αφήσει ο Ρέμος. Άλλος τραγουδιστής ο Ρέμος, άλλος ο Μπιθικώτσης».

Παράλληλα, ο Νταλάρας μίλησε με σκληρά λόγια και για τις διαφημίσεις στις οποίες συμμετέχουν οι νεότεροι καλλιτέχνες. «Έχουμε ανθρώπους στον χώρο της μουσικής, που εκμεταλλεύονται τη σχέση τους με το τραγούδι και κάνουν διαφημίσεις με μπιφτέκια και λουκάνικα. Δεν είναι καλό αυτό, είναι ντροπή σου, αδερφέ! Κάνε κάτι άλλο! Είναι στα όρια του “καραγκιοζιλικίου”» τόνισε χαρακτηριστικά «φωτογραφίζοντας» με τις δηλώσεις του αυτές τον Κωνσταντίνο Αργυρό, ο οποίος μόλις πρόσφατα συμμετείχε σε διαφήμιση γνωστής αλυσίδας fast food.

Αυτή, όμως, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γιώργος Νταλάρας, ένας από τους σπουδαιότερους του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού, έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με συναδέλφους του ή και γενικότερα με καλλιτέχνες.

Το παρελθόν Νταλάρα και Ρέμου

Το 2004 Γιώργος Νταλάρας και ο Αντώνης Ρέμος συνεργάστηκαν σε ένα σχήμα που προκάλεσε έκπληξη στο κοινό της νύχτας, σε γνωστή μουσική σκηνή της Αθήνας. Η συνεργασία έμοιαζε να κυλά αρμονικά, μέχρι την ξαφνική διακοπή της.

Πολλοί ήταν εκείνοι που σχολίαζαν ότι το σκηνικό έμοιαζε «αταίριαστο», κάτι που επισήμανε σε δηλώσεις του και ο Γιώργος Νταλάρας. «Όταν τραγουδούσε ο ένας, υπήρχε μια αυστηρότητα και όταν τραγουδούσε ο άλλος, πλάκωναν λουλούδια και τραπέζια».

Ο ίδιος, πάντως, σημείωνε για την επιλογή του να πάρει μέρος στο συγκεκριμένο σχήμα: «Μου είπαν τότε πολλοί ότι ο Ρέμος ήταν ο καλύτερος από τους νέους τραγουδιστές. Πιστεύω ότι είναι καλός τραγουδιστής. Αυτό που με έκανε και παρασύρθηκα περισσότερο από όλα είναι ότι ο Θεοδωράκης τον κάλεσε να τραγουδήσει. Και είπα ότι όλοι οι άνθρωποι, ανεξάρτητα από το πώς ξεκίνησαν, έχουν το δικαίωμα να διορθώσουν την πορεία τους. Δεν μου πέτυχε αυτό. Αυτό το πράγμα ήταν αταίριαστο».

Από τη δική του πλευρά, ο Αντώνης Ρέμος σημείωνε: «Προσπάθησε να ενσωματωθεί, τώρα γιατί το έκανε είναι δικό του θέμα. Αλλά προσπάθησε σίγουρα να ενσωματωθεί και να βιώσει ένα κομμάτι της κοινωνίας, που το είχε ξεχάσει. Ίσως έχει ξεχάσει ότι ξεκίνησε από τα πολύ λαϊκά στρώματα της κοινωνίας. Αλλά δεν του βγήκε, γιατί δεν το πίστεψε πραγματικά. Ναι μεν έκανε την πιο μεγάλη προσπάθεια.. Εγώ τον εκτιμώ και θα τον εκτιμώ για μια ζωή».

Και κατέληγε: «Θεωρώ ότι έχει αδικήσει τον εαυτό του, γιατί ο τρόπος με τον οποίο έχει χειριστεί την καριέρα του τα τελευταία χρόνια είναι λανθασμένος. Όχι γιατί εκφράζει τη γνώμη του, αλλά κάποιες στιγμές ίσως δεν πρέπει να μιλάμε για κάποια πράγματα, για τα οποία ίσως να φταίμε και εμείς».

Η αντιπαράθεσή του με τον Τζίμη Πανούση

Η αντιπαράθεση του Γιώργου Νταλάρα με τον αείμνηστο Τζίμη Πανούση έμεινε στην ιστορία τόσο για τη σφοδρότητα όσο και για τα αρκετά επεισόδιά της. Το «τσεκούρι» του πολέμου δε «θάφτηκε» ποτέ, παρά μόνο με το θάνατο του «Τζιμάκου», όταν ο Γιώργος Νταλάρας σε δήλωσή του ανέφερε: «Έφυγε ένας νέος, ταλαντούχος άνθρωπος, βυθίζοντας στη θλίψη τα παιδιά του, την οικογένειά του. Ένας άνθρωπος που με τη σκέψη του, το χιούμορ του και την οξύτητά του λόγου του ήταν χρήσιμος στην κοινωνία, όπως όλοι οι πραγματικοί καλλιτέχνες. Οι αντιθέσεις που είχα μαζί του στο παρελθόν με κάνουν να λυπάμαι ακόμα πιο βαθιά. Μπροστά στη ζωή και στο θάνατο όλα γίνονται ασήμαντα, μηδαμινά. Καλό σου ταξίδι».

Το 1997, όμως, είχε σύρει τον Τζίμη Πανούση στα δικαστήρια για τη σάτιρα που έκανε στην παράστασή του, στην οποία εμφάνιζε την εικόνα του Γιώργου Νταλάρα με χρυσά νομίσματα να βγαίνουν από το στόμα. Επρόκειτο για μια εποχή που ο Γιώργος Νταλάρας πραγματοποιούσε σειρά φιλανθρωπικών συναυλιών, κάτι που ο Τζίμης Πανούσης… αμφισβητούσε.

Ο Νταλάρας του έκανε, αρχικά, ασφαλιστικά μέτρα και στη συνέχεια αγωγή, ζητώντας αποζημίωση 100 εκατομμυρίων δραχμών για ηθική βλάβη. Το δικαστήριο τον δικαίωσε, επιβάλλοντας στον Πανούση πρόστιμο 15.000.000 δραχμών. Ο Πανούσης απάντησε με έφεση το 1999, η οποία απορρίφθηκε.

Το 2000 το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών θεωρεί υπερβολική την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμησης και τη μετατρέπει σε απλή εξύβριση κατ’ εξακολούθηση, καταδικάζοντας τον Πανούση σε φυλάκιση πέντε μηνών με τριετή αναστολή. Την απόφαση επικύρωσε και το Τριμελές Εφετείο Αθηνών, το 2002.

Μιλώντας για την υπόθεση, ο Τζίμης Πανούσης είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Όχι, ένα πτώμα δεν το κλωτσάς. Τα’ χει πληρώσει αυτά που έκανε και θα τα πληρώσει ακόμα, δεν έχει νόημα πια. Δεν ασχολήθηκα προσωπικά με τον ίδιο, αυτό είναι το λάθος. Όταν κάνεις σάτιρα, δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα, έχει να κάνει με την υποκρισία.

Και όλοι εμείς βλέπαμε αυτά τα αίσχη, που γίνονταν με τις φιλανθρωπίες, και δεν μιλάγαμε. Στην Αμερική το λένε: τόσα λεφτά θα πάρω, τόσα θα πάνε εκεί στο φιλανθρωπικό τάδε για φορολογικούς λόγους κλπ. Εδώ σου λέει “δωρεάν, αφιλοκερδώς”, και μετά του βρήκανε 96 σπίτια και τον κυνηγάει το ΣΔΟΕ. Αφιλοκερδώς πώς γίνεται αυτό;

Εγώ δουλεύω με εισιτήριο, αφιλοκερδώς δεν έχω παίξει ποτέ -μόνο για κρατούμενους, βγάζω χρήματα, γιατί δουλεύω με ποσοστά, αλλά δεν μπορώ να έχω αυτά τα σπίτια. Πώς βγαίνουν αυτά τα χρήματα, γιατί από τους δίσκους δεν βγαίνει τίποτα; Αλλά όταν χοντραίνει το παιχνίδι, λες τραγουδάω για την Κύπρο και τα έσοδα θα πάνε στους πρόσφυγες, όμως τελικά τα έξοδα πατσίζουν τα έσοδα…»

Νταλάρας κατά Καφετζόπουλου: «Με έβριζε, επειδή δεν πήγα σε μια εκπομπή»

Η θύελλα της κόντρας του Γιώργου Νταλάρα με τον Τζίμη Πανούση παρέσυρε στο διάβα της και τον… Αντώνη Καφετζόπουλο, ο οποίος είχε υπερασπιστεί τον δεύτερο στη δικαστική κόντρα, κάτι που ενόχλησε σφοδρότατα τον Νταλάρα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το 2005 για την παρουσίαση ενός δίσκου του, είχε καταφερθεί εναντίον του Αντώνη Καφετζόπουλου, λέγοντας: «Στο παρελθόν ο Aντώνης Kαφετζόπουλος με έβριζε, επειδή δεν πήγα σε μια σατιρική εκπομπή του και έπειτα πήγε να υπερασπιστεί τον Πανούση».

Άννα Βίσση: «Έχω μια προσωπική αντιπάθεια για τον Νταλάρα»

Σε άσχημο σημείο βρίσκονται εδώ και χρόνια οι σχέσεις του Γιώργου Νταλάρα και με την Άννα Βίσση. Η τραγουδίστρια, ερωτώμενη σχετικά το 2012, είχε σημειώσει: «Για τον Γιώργο Νταλάρα δεν μπορώ να σας απαντήσω και ξέρετε γιατί; Γιατί δεν τρέφω καλά συναισθήματα για τον Γιώργο Νταλάρα. Σε προσωπικό επίπεδο, όχι σε καλλιτεχνικό. Τον σέβομαι σαν καλλιτέχνη, αλλά έχω μια προσωπική αντιπάθεια, που δεν φοβάμαι να την πω – να, την λέω σε σας τώρα για πρώτη φορά- που δεν είμαι αντικειμενική. Συγγνώμη».

Λαζόπουλος κατά Νταλάρα: «Έχουν πάρα πολλοί νεύρα με τον Νταλάρα»

Για τον Γιώργο Νταλάρα είχε μιλήσει μέσα από την τότε εκπομπή του «Αλ Τσαντίρι» και ο Λάκης Λαζόπουλος, ο οποίος χαρακτήριζε τον τραγουδιστή «ψυχικό ερείπιο» και ανέφερε σχετικά: «Έχουν πάρα πολλοί νεύρα με τον Νταλάρα, όχι με τα τραγούδια του και την ερμηνεία του -είναι εξαιρετικός- αλλά με τον χαρακτήρα του. Η σχέση ενός ανθρώπου με το ταλέντο είναι η σχέση ενός ταχυδρόμου με το γράμμα που κουβαλάει. Μπορεί ένας καλός ταχυδρόμος να κουβαλάει μια κακή είδηση και μπορεί ένας καλός ταχυδρόμος να κουβαλάει μια καλή είδηση. Μακάρι ο καλός ταχυδρόμος να κουβαλάει καλό γράμμα. Μακάρι ο χαρακτήρας να δένει με το ταλέντο».