Η Amit Bar και ο σύντροφός της Nir ήταν μεταξύ εκείνων που συμμετείχαν στο φεστιβάλ Tribe of Nova στο Re’im, όταν μαχητές της Χαμάς άνοιξαν πυρ, σκορπώντας τον θάνατο γύρω τους.

Η Amit δημοσίευσε μια φωτογραφία της με τον σύντροφό της στο Instagram. Είχαν ξαπλώσει μέσα σε κάτι θάμνους για να μην φαίνονται. Τη στιγμή εκείνη που δεν γνώριζαν ποια θα είναι η μοίρα τους, αποφάσισαν να τραβήξουν μια selfie για να θυμούνται όλοι την αγάπη τους σε περίπτωση που πέθαιναν. Επισφράγισαν τη στιγμή με ένα τρυφερό φιλί.

Αυτή η φωτογραφία έγινε viral και ισχυρό σύμβολο του πολέμου στο Ισραήλ και ενέπνευσε την Κατερίνα Διδασκάλου ώστε να την «ντύσει» με τη φωνή της απαγγέλοντας μερικούς στίχους από το ποίημα «Ειρήνη» του Γιάννη Ρίτσου.

«Σε έναν πόλεμο δεν υπάρχουν καλοί και κακοί, υπάρχουν πεθαμένοι και ζωντανοί». Αυτό θυμάμαι να λέει η γιαγιά μου που έζησε τον εμφύλιο στην πατρίδα μας. Και μια άλλη φράση που μου έμεινε μαθαίνοντας γαλλικά: “Quelle connrie la guerre” – το οποίο στα ελληνικά σημαίνει “Πόσο ανόητος είναι ο πόλεμος”» έγραψε στην ανάρτησή της και από κάτω πρόβαλλε τους στίχους του ποιήματος.

Πριν από λίγες ημέρες και συγκεκριμένα το πρωί της Τετάρτης 11 Οκτωβρίου, το διάσημο πλέον ζευγάρι μίλησε στην εκπομπή «Πάμε Δανάη».

«Ήταν πολύ τρομακτικό. Δεν μπορείς να πιστέψεις ότι ζεις μία τέτοια κατάσταση και ξέροντας πως ο καλύτερός μου φίλος βρίσκεται 20 μέτρα μακριά και δεν μπορώ να του φωνάξω, επειδή δεν πρέπει να κάνουμε φασαρία, γιατί δεν θέλουμε να γίνουμε στόχος στους τρομοκράτες» είπαν.

Για την χειρότερη εικόνα που αντίκρισε, η νεαρή κοπέλα είπε: «Νομίζω όταν ήμασταν ξαπλωμένοι στο έδαφος και μου είπε να μη μιλάω, επειδή τους έβλεπε στο αυτοκίνητο δύο μέτρα μακριά από μας, να περνούν με τα όπλα τους και να ψάχνουν κάποιους να πυροβολήσουν. Εκεί συνειδητοποιείς ότι αν κουνηθείς έστω και λίγο και σε δουν και δεν ξέρεις αν θα σε σκοτώσουν, αν θα σε απαγάγουν… Δεν ξέρεις τίποτα».