Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου, έκανε πρεμιέρα το Das Rheingold του Barrie Kosky, με τις κριτικές να το εκθειάζουν. Η ηθοποιός και μοντέλο Rose Knox-Peebles ήταν κατενθουσιασμένη, καθώς ο ρόλος της ως Erda χειροκροτήθηκε από το κοινό και τους κριτικούς.

Ήταν η πρώτη φορά που το 82χρονο μοντέλο, το οποίο υποδύεται την κουρασμένη, ξερακιανή μάνα της γης που τα έχει δει όλα, που ξέρει τι υπήρξε, τι είναι και τι θα γίνει, έπαιζε σε όπερα. Ο σκηνοθέτης Barrie Kosky αποφάσισε να κρατήσει τον χαρακτήρα της στη σκηνή γυμνό, καθ’ όλη τη διάρκεια των δυόμισι ωρών της παράστασης, χωρίς διάλειμμα.

Οι κριτικές ήταν διθυραμβικές: Η ερμηνεία της Knox-Peebles ήταν «αξιοσημείωτη και γενναία» είπε ένας κριτικός. Ένας άλλος είπε ότι ερμήνευσε έναν δύσκολο ρόλο με «μεγάλη επιδεξιότητα». Ακόμα ένας άλλος είπε ότι ήταν «οπτικά εντυπωσιακή» και ότι η συνεχής παρουσία της στη σκηνή ήταν η «καλύτερη ερμηνευτική στιγμή», σύμφωνα με τον Guardian.

Καθώς διάβαζε τις κριτικές που εξυμνούσαν τον ρόλο της ως Erda, η Knox-Peebles έπιασε την αγαπημένη της εφημερίδα – τους Financial Times – για να δει τι είχαν γράψει για εκείνη. Όταν διάβασε το κείμενο, έπαθε σοκ. «Η κριτική όχι μόνο ήταν τρομερά σύντομη και επιφανειακή, αλλά με κατηγορούσε ότι με είχαν “φτιάξει για να φαίνομαι αρκετά τρομακτική”», είπε.

Η Knox-Peebles δεν αναστατώθηκε επειδή ο κριτικός Richard Fairman της είπε ότι έμοιαζε «τρομακτική», καθώς δεν την ένοιαζε τι σκέφτεται ο καθένας για την εμφάνισή της. Ωστόσο, αναστατώθηκε από αυτό που θεώρησε ως μια πρόχειρη και επιφανειακή προσέγγιση στο έργο.

«Ήμουν έξαλλη», είπε. «Δεν είχα “φτιαχτεί” για να μοιάζω τρομακτική. Έτσι έμοιαζα. Εγώ ήμουν. Στην πραγματικότητα δεν νομίζω ότι μοιάζω τρομακτική», πρόσθεσε. «Είμαι απόλυτα ευχαριστημένη με την εμφάνισή μου».

Η Knox-Peebles έστειλε επιστολή στην εφημερίδα, η οποία δημοσιεύτηκε. «Το “τρομακτικό” βλέμμα είναι όλο φυσικά δικό μου», έγραψε, υπογράφοντας την επιστολή της ως «Erda».

Τα υπέροχα λόγια της προς τον κριτικό όπερας

Η Knox-Peebles δήλωσε ότι είχε καλύτερα πράγματα να κάνει από το να ανησυχεί για έναν κριτικό που μπερδεύει τη σκηνή της όπερας με την πασαρέλα. «Η εμφάνισή μου ήταν προφανώς εντελώς άσχετη. Υποτίθεται ότι είμαι 4,9 δισ. ετών, οπότε δύσκολα θα έμοιαζα με κάποια όμορφη νεαρή», δήλωσε την Τετάρτη.

Και πρόσθεσε: «Περνάω υπέροχα. Παντρεύτηκα στα 18 μου και έκανα τέσσερα παιδιά. Δεν δούλεψα ποτέ μέχρι τα 20 μου χρόνια, όταν ξεκίνησα το μόντελινγκ, λίγο πολύ τυχαία. Έκτοτε, έχω εμφανιστεί στη Vogue, σε μουσικά βίντεο – χοροπηδάω όπως οποιοσδήποτε άλλος – και περνάω την καλύτερη στιγμή της ζωής μου.

Στα μάτια μου, το να γερνάς είναι ένα πλεονέκτημα. Μέχρι τώρα, δεν μου είχε τύχει καθόλου κάποια διαφορετική αντιμετώπιση λόγω της ηλικίας μου. Αν μη τι άλλο, η γήρανση είναι πλεονέκτημα: μου προσφέρουν θέσεις στο μετρό. Τι να μην μου αρέσει;»!