Τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του COVID-19, έχουν δημοσιοποιηθεί πολλές έρευνες που κατέγραψαν ανησυχητικά επίπεδα μοναξιάς. «Πώς θα μπορούσα να νιώσω πιο ευτυχισμένος;», είναι η ερώτηση που κάνουν πολλοί.

Η Laurie Santos, που διδάσκει την «επιστήμη της ευημερίας», ένα από τα πιο δημοφιλή μαθήματα στο πανεπιστήμιο του Yale, και παρουσιάζει το «The Happiness Lab», ένα podcast που εμβαθύνει στην επιστήμη του τι κάνει τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους, αναφέρει πως η απάντηση στο παραπάνω κρίσιμο ερώτημα ενδεχομένως να είναι αρκετά απλή.

Το νούμερο ένα πράγμα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να νιώσουν πιο ευτυχισμένοι, κατά τη Laurie Santos, είναι να ενισχύσουν τις «κοινωνικές διασυνδέσεις» τους.

«Κάθε διαθέσιμη μελέτη για χαρούμενους ανθρώπους υποδηλώνει ότι οι ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι πιο κοινωνικοί, περνούν περισσότερο χρόνο με άλλους ανθρώπους και επενδύουν χρόνο στους φίλους και τα μέλη της οικογένειάς τους», υπογραμμίζει η Santos στο CNBC.

Για να διατηρήσετε τις κοινωνικές συνδέσεις στη ζωή σας, η Santos συνιστά να κάνετε τρία πράγματα:

  • Αφιερώστε χρόνο για να αναπτύξετε τις προσωπικές σχέσεις στη ζωή σας.
  • Να είστε ανοιχτοί να σχετιστείτε και με αγνώστους: «Υποθέτουμε κάπως ότι η σύνδεση με έναν ξένο θα είναι κάπως άβολη ή περίεργη. Αλλά στην πραγματικότητα τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η επαφή με άτομα που δεν γνωρίζουμε και η έναρξη νέων επαφών είναι καλύτερη απ’ ό,τι περιμένουμε».
  • Κάντε ουσιαστικότερες ερωτήσεις κατά τη διάρκεια των συζητήσεών σας για να διευρύνετε την κατανόησή σας για τους άλλους, να μάθετε τις αξίες τους και να δημιουργήσετε βαθύτερες συνδέσεις μαζί τους.