14 Φεβρουαρίου, ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, ημέρα των ερωτευμένων. «Ο έρωτας μοιάζει με το μεθύσι: κάνει τους ανθρώπους θερμούς, εύθυμους και διαχυτικούς».

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αγάπη μάς επηρεάζει καθολικά. Πώς προκαλούνται αυτά τα συναισθήματα και πόσο ριζικά επηρεάζουν τη διάθεση και τη συμπεριφορά μας; Το HealthLine παρουσιάζει δεκαπέντε τρόπους που η αγάπη επηρεάζει το μυαλό και το σώμα σας.

#1. Ευφορία

Αυτή η παραζάλη, η ευφορία και ο ενθουσιασμός που νιώθεις όταν περνάς χρόνο με το άτομο που αγαπάς (ή όταν το βλέπεις απέναντι σου ή ακούς το όνομά του) οφείλεται στην ντοπαμίνη. Το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου σας βασίζεται σε αυτή τη σημαντική χημική ουσία για να ενισχύσει ευχάριστες συμπεριφορές, όπως όταν τρώτε, όταν ακούτε μουσική, όταν κάνετε σεξ, όταν βλέπετε τους ανθρώπους που αγαπάτε.

Το να σκέφτεστε απλώς το αγαπημένο σας πρόσωπο είναι αρκετό για να πυροδοτήσει την απελευθέρωση ντοπαμίνης, η οποία με τη σειρά της σας κάνει να αισθάνεστε ενθουσιασμένοι και πρόθυμοι να κάνετε ό,τι χρειάζεται για το δείτε. Στη συνέχεια όταν έχετε το αγαπημένο σας πρόσωπο απέναντι σας, ο εγκέφαλος σας «ανταμείβει» με περισσότερη ντοπαμίνη, την οποία βιώνετε ως ακόμη μεγαλύτερη ευχαρίστηση.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτός ο κύκλος παίζει σημαντικό ρόλο στη συμπεριφορά του ζευγαρώματος. Το να νιώθεις καλά όταν περνάς χρόνο με το άτομο που αγαπάς το κάνει πιο πιθανό να συνεχίσεις να το κάνεις. Από καθαρά βιολογική άποψη, αυτό είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα στη διαδικασία επιλογής ενός ιδανικού συντρόφου για αναπαραγωγή.

#2. Προσκόλληση και ασφάλεια

Η ντοπαμίνη δεν είναι η μόνη χημική ουσία στο γήπεδο της αγάπης. Τα επίπεδα ωκυτοκίνης αυξάνονται επίσης, ενισχύοντας τα συναισθήματα προσκόλλησης, ασφάλειας και εμπιστοσύνης.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πιθανότατα αισθάνεστε άνετα και χαλαροί με την παρέα ενός συντρόφου. Αυτά τα συναισθήματα μπορεί να φαίνονται ακόμη πιο δυνατά μετά το πρώτο άγγιγμα, το φιλί ή το σεξ. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της ωκυτοκίνης. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου πως συχνά την αποκαλούν ως την «ορμόνη της αγάπης». Η απελευθέρωση ωκυτοκίνης μπορεί να ενισχύσει τον δεσμό σας. Εν ολίγοις, όσο καλύτερα σας κάνει να νιώθετε ο σύντροφός σας, τόσο πιο κοντά του θα θέλετε να βρίσκεστε.

Διαβάστε ακόμη: Γιατί ο χρόνος περνάει γρήγορα δίπλα σε κάποιον που αγαπάμε

#3. Προθυμία για θυσίες

Οι περισσότεροι άνθρωποι συμφωνούν ότι η αγάπη περιλαμβάνει κάποιο βαθμό συμβιβασμού και θυσίας.

Οι θυσίες μπορεί να κυμαίνονται από μικρές -όπως το χρώμα στην κουζίνα- έως πολύ μεγάλες που μπορεί να αλλάξουν τη ζωή σας. Για παράδειγμα, μπορεί να μετακομίσετε σε άλλη χώρα για να είστε μαζί με τον σύντροφό σας.

Καθώς η αγάπη ανθίζει είστε πιο πρόθυμοι να κάνετε αυτές τις θυσίες. Πιστεύεται ότι αυτό συμβαίνει επειδή οι σύντροφοι τείνουν να συγχρονίζονται, εν μέρει χάρη στο πνευμονογαστρικό νεύρο, το οποίο ξεκινά από τον εγκέφαλο και παίζει ρόλο σε όλα, από τις εκφράσεις του προσώπου σας μέχρι τον ρυθμό της καρδιάς σας.

Αυτή η ευθυγράμμιση σας βοηθάει να αντιλαμβάνεστε πότε ο σύντροφός σας είναι λυπημένος ή στεναχωρημένος χωρίς να το εκφράσει. Δεδομένου ότι είναι φυσικό να θέλετε να αποτρέψετε κάποιον που αγαπάτε από τον πόνο, μπορείτε να επιλέξετε να κάνετε μια θυσία για αυτόν.

#4. Δεν ξεκολλάει από το μυαλό σας

Το άτομο που αγαπάτε δεν λέει να βγει από το μυαλό σας; Το σκέφτεστε τόσο συχνά που έχετε αρχίσει να το βλέπετε και στα όνειρά σας; Αυτό σχετίζεται εν μέρει με τον κύκλο της ντοπαμίνης που ανταμείβει αυτές τις θετικές σκέψεις, αλλά άλλες έρευνες αναφέρουν πως ενδεχομένως να προκύπτει και από την ενεργοποίηση ενός άλλου μέρους του εγκεφάλου σας: του πρόσθιου περιφερικού φλοιού.

Οι ειδικοί έχουν συνδέσει αυτήν την περιοχή του εγκεφάλου με ιδεοψυχαναγκαστικές συμπεριφορές, οι οποίες μπορούν να σας βοηθήσουν να εξηγήσετε γιατί η ένταση και η συχνότητα των σκέψεών σας μπορεί να φαίνεται πως έρπουν προς το επίπεδο μιας εμμονής.

Ωστόσο, όταν ερωτεύεστε για πρώτη φορά κάποιον, είναι φυσιολογικό να είναι το κύριο πράγμα στο μυαλό σας. Αυτό μπορεί να ενισχύσει την επιθυμία σας να περάσετε χρόνο μαζί του, αυξάνοντας πιθανώς τις πιθανότητές σας να χτίσετε με επιτυχία μια σχέση.

#5. Λιγότερο άγχος

Η διαρκής αγάπη συνδέεται σταθερά με χαμηλότερα επίπεδα στρες. Τα θετικά συναισθήματα που συνδέονται με την παραγωγή ωκυτοκίνης και ντοπαμίνης μπορεί να βοηθήσουν και στη βελτίωση της διάθεσής σας. Έρευνα από το 2010 δείχνει επίσης ότι οι άγαμοι άνθρωποι μπορεί να έχουν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, συγκριτικά με άτομα που βρίσκονται σε μια σταθερή σχέση.

Τι είναι ένας σύντροφος, αν όχι κάποιος στον οποίο μπορεί να βασιστεί κανείς, κάποιος που βρίσκεται στο πλευρό σας; Είναι λογικό λοιπόν ότι η υποστήριξη και η συντροφιά κάποιου που αγαπάτε μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε πιο εύκολα τα δύσκολα γεγονότα στη ζωή σας.

#6. Ζήλια

Ενώ οι άνθρωποι τείνουν να θεωρούν τη ζήλια ως κάτι κακό, είναι ένα φυσικό συναίσθημα που μπορεί να σας βοηθήσει να δώσετε περισσότερη προσοχή στις ανάγκες και τα συναισθήματά σας. Με άλλα λόγια, η ζήλια που προκαλείται από την αγάπη μπορεί να υποδηλώνει ότι έχετε μια ισχυρή δέσμευση με τον σύντροφό σας και δεν θέλετε να τον χάσετε.

Η ζήλια μπορεί πραγματικά να έχει θετικό αντίκτυπο στη σχέση σας προωθώντας το δέσιμο, αρκεί να τη χρησιμοποιήσετε με σύνεση. Όταν παρατηρήσετε συναισθήματα ζήλιας, υπενθυμίστε πρώτα στον εαυτό σας ότι είναι φυσιολογικά. Έπειτα, μοιραστείτε τα με τον σύντροφό σας αντί να μπείτε στη διαδικασία παρακολούθησης ή επιθετικών σχολίων για τη συμπεριφορά του.

#7. Ενισχυμένο πάθος

Ο έρωτας ενισχύει τη λαγνεία. Τι σας κάνει να θέλετε συνέχεια να κάνετε σεξ; Ένα άλλο σύνολο ορμονών έχει την ευθύνη για αυτό. Τα ανδρογόνα, μια ομάδα ορμονών που περιλαμβάνει την τεστοστερόνη, αυξάνουν την επιθυμία σας για σεξ με το άτομο που αγαπάτε. Το σεξ αυξάνει επίσης την παραγωγή αυτών των ορμονών, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε έναν κύκλο που ενισχύεται επίσης από την απελευθέρωση ωκυτοκίνης και ντοπαμίνης.

Το σεξ με τον σύντροφό σας είναι υπέροχο και αυξάνει την εγγύτητα, επομένως είναι απολύτως φυσιολογικό να θέλετε περισσότερο. Κανένα κακό σε αυτό. Εξάλλου το σεξ προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία.

#8. Βελτιωμένη σωματική υγεία

Η αγάπη, ιδιαίτερα η αγάπη που εξελίσσεται σε μια αφοσιωμένη σχέση, μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη συνολική υγεία. Μερικά από αυτά τα οφέλη περιλαμβάνουν:

  • μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
  • χαμηλή πίεση αίματος
  • βελτιωμένη υγεία του ανοσοποιητικού
  • ταχύτερη ανάρρωση από ασθένεια

#9. Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής

Μια ερωτική σχέση μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Έρευνα του 2011 εξέτασε το ποσοστό θνησιμότητας για τους ελεύθερους ανθρώπους με το ποσοστό θνησιμότητας για άτομα που ήταν παντρεμένα ή ζούσαν με συντρόφους. Οι συγγραφείς βρήκαν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι άγαμοι άνθρωποι είχαν πολύ υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου έως και 24%.

#10. Ανακούφιση από τον πόνο

Οι σκέψεις του αγαπημένου σας προσώπου μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεσή σας και ίσως ακόμη και να παρέχουν δύναμη και αντοχή όταν δεν αισθάνεστε καλά. Σε μελέτη του 2010, οι συμμετέχοντες ανέφεραν πως ένιωθαν λιγότερο πόνο κοιτώντας μια φωτογραφία του συντρόφου τους.

Η αγάπη έχει και αρνητικές επιπτώσεις

Η αγάπη δεν είναι πάντα τόσο υπέροχη. Η επίγνωση των λιγότερο θετικών επιδράσεων που έχει, ενδεχομένως να βοηθήσει κάποιους στην καλύτερη διαχείριση των «συμπτωμάτων».

#11. Σωματικά συμπτώματα

Πριν προσεγγίσετε το πρόσωπο με το επιθυμείτε μια σχέση, ενδεχομένως να έχετε άγχος. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης ο οργανισμός απελευθερώνει νορεπινεφρίνη και αδρεναλίνη, τις ίδιες ορμόνες δηλαδή που απελευθερώνει το σώμα σας όταν αντιμετωπίζετε κίνδυνο ή άλλες κρίσεις. Αυτές οι ορμόνες μπορούν να προκαλέσουν μια σειρά από σωματικά συμπτώματα, όπως αυτό το αίσθημα «πεταρίσματος» στο στομάχι σας. Μπορεί αρκετές φορές να περιγράφεται ως κάτι όμορφο και «γλυκό», μέχρι τη στιγμή που θα σας προκαλεί τάση για εμετό.

Νιώθετε ένταση και νευρικότητα. Η καρδιά σας αρχίζει χτυπάει πιο γρήγορα, οι παλάμες σας ιδρώνουν και το πρόσωπό σας κοκκινίζει. Μπορεί να νιώθετε και λίγο τρέμουλο. Χάνετε τα λόγια σας. Όλα αυτά σας προκαλούν περαιτέρω άγχος και σας κάνουν να αισθάνεστε άβολα.

#12. Χάνετε τον ύπνο και την όρεξή σας

Όταν οι σκέψεις σας επικεντρώνονται στην αγάπη, το φαγητό μπορεί να φαίνεται εντελώς ασήμαντο. Η ταχεία αλλαγή των επιπέδων των ορμονών σίγουρα επηρεάζουν την όρεξή σας και την ικανότητά σας για ύπνο.

#13. Κακή κρίση

Οι ερωτευμένοι κάνουν πολύ συχνά ανόητα πράγματα, ίσως και επικίνδυνα, για να εντυπωσιάσουν το πρόσωπο που τους ενδιαφέρει. Όταν είστε ερωτευμένος τμήματα του εγκεφάλου σας που σας βοηθούν να ανιχνεύσετε τον κίνδυνο (αμυγδαλή) και να λάβετε αποφάσεις (ο μετωπιαίος λοβός) περνούν σε προσωρινή χειμερία νάρκη, στερώντας σας αυτές τις βασικές δεξιότητες. Προσοχή, γιατί αυτή η έλλειψη κρίσης μπορεί επίσης να έχει πιο σοβαρές συνέπειες από απλώς μια ντροπιαστική στιγμή απόπειρας εντυπωσιασμού.

#14. Ο εθισμός του έρωτα

Υπάρχει πολλή συζήτηση για το αν οι άνθρωποι μπορούν να εθιστούν στην αγάπη. Εν ολίγοις, είναι πιθανό ένα άτομο να εγκλωβίζεται στο μοτίβο της ευφορικής φάσης της πρώιμης αγάπης ή να παρουσιάζει μια εξιδανικευμένη ρομαντική προσκόλληση.

Τα άτομα με τον λεγόμενο εθισμό στον έρωτα μπορεί επίσης να αισθάνονται την ανάγκη να αποχωρήσουν από μια σχέση όταν δεν αισθάνονται πλέον «ερωτευμένοι». Αν παρατηρήσετε αυτά τα σημάδια, ίσως είναι καιρός να κάνετε ένα σύντομο διάλειμμα από τον έρωτα και τα ραντεβού. Η συζήτηση με έναν θεραπευτή μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό το μοτίβο.

#15. Η χειρότερη φάση

Ενώ ο έρωτας μπορεί να σας κάνει να αισθάνεται υπέροχα, μπορεί επίσης να σας κάνει και δυστυχισμένους, ειδικά όταν δεν υπάρχει ανταπόκριση στα συναισθήματά σας. Ένας θεραπευτής μπορεί πάντα να προσφέρει υποστήριξη όταν η αγάπη σας στενοχωρεί περισσότερο παρά σας ανυψώνει.