Η τακτική σωματική άσκηση που αυξάνει τον καρδιακό παλμό και την αναπνοή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από κάθε αιτία έως και 40%, σύμφωνα με μια νέα μετα-ανάλυση 85 μελετών που αφορούσαν 7 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.
«Η σωματική δραστηριότητα ίσως να είναι ακόμα πιο σημαντική για τη μακροχρόνια υγεία απ’ ό,τι νομίζαμε μέχρι τώρα», δήλωσε στο CNN ο Gregore Mielke, ανώτερος λέκτορας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία.
Η ηλικία δεν φάνηκε να παίζει ρόλο, ακόμα και όσοι ξεκινούν τη γυμναστική σε μεγαλύτερη ηλικία μπορούν να αυξήσουν τη μακροζωία τους, σύμφωνα με τη Ruyi Yu, διδακτορική φοιτήτρια Δημόσιας Υγείας στο ίδιο πανεπιστήμιο.
Στην πραγματικότητα, μάλιστα, η θετική επίδραση της άσκησης ήταν συχνά μεγαλύτερη στους ηλικιωμένους, καθώς μπορεί να προσφέρει επιπλέον μείωση του κινδύνου κατά 10% με 15%, δεδομένου ότι συχνά αντιμετωπίζουν πολλαπλά προβλήματα υγείας.
«Αυτό δείχνει ότι ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσει κάποιος να είναι σωματικά δραστήριος — και η έναρξη σε οποιοδήποτε στάδιο της ενήλικης ζωής μπορεί ακόμα να οδηγήσει σε μακρύτερη και πιο υγιή ζωή», πρόσθεσε ο Mielke.
Ο Dr. Andrew Freeman, διευθυντής πρόληψης καρδιαγγειακών παθήσεων στο National Jewish Health στο Ντένβερ, μιλώντας επίσης στο CNN, χαρακτήρισε τη σωματική δραστηριότητα «μαγεία», παρότι δεν συμμετείχε στη μελέτη.
«Η άσκηση μειώνει πραγματικά τον κίνδυνο με τρόπο που δεν πετυχαίνουν τα φάρμακα. Είναι εντυπωσιακή. Λέω στους ασθενείς μου ότι η φυσική δραστηριότητα είναι το ελιξίριο της νεότητας».
Η άσκηση βοηθά, αλλά πόσος χρόνος χρειάζεται;
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports Medicine, θεωρείται η «πιο ολοκληρωμένη ανάλυση» που έχει διεξαχθεί ποτέ για τη σωματική δραστηριότητα από την πρώιμη ενήλικη ζωή και έπειτα.
«Αυτό που κάνει τη μελέτη μοναδική είναι ότι εξέτασε έρευνες που παρακολουθούσαν τη φυσική δραστηριότητα σε πολλαπλές χρονικές στιγμές», είπε ο Mielke. «Μπορέσαμε έτσι να δούμε τα μακροχρόνια μοτίβα – όπως το να παραμένεις δραστήριος, να ξεκινάς αργότερα ή να σταματάς – και πώς αυτά επηρεάζουν τον κίνδυνο θανάτου».
Η μετα-ανάλυση στηρίχθηκε στις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας: τουλάχιστον 150 με 300 λεπτά μέτριας έντασης αερόβιας άσκησης ή 75 με 150 λεπτά υψηλής έντασης ανά εβδομάδα (ή συνδυασμός).
Το μεγαλύτερο όφελος καταγράφηκε όσον αφορά τις καρδιακές παθήσεις, την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Σε σύγκριση με τα άτομα που έκαναν ελάχιστη ή καθόλου άσκηση, όσοι ασκούνταν περισσότερο είχαν 40% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις και 25% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο.
Το μεγαλύτερο όφελος για τη μακροζωία παρατηρήθηκε σε όσους ασκούνταν μέτρια για τουλάχιστον 300 λεπτά την εβδομάδα. «Περισσότερη άσκηση από αυτό το επίπεδο δεν φάνηκε να προσφέρει πρόσθετο όφελος», σημείωσε η Yu.
Ακόμα και οι άνθρωποι που ακολουθούσαν πιο καθιστική ζωή από όλους και ξεκίνησαν να ασκούνται τακτικά είδαν μείωση 22% στον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Ωστόσο, όσοι σταμάτησαν να ασκούνται φαίνεται πως έχασαν τα οφέλη, παρουσιάζοντας παρόμοιο κίνδυνο με όσους δεν είχαν ασκηθεί ποτέ. «Αυτό το εύρημα θέτει ένα κρίσιμο ερώτημα: παραμένουν τα οφέλη της παρελθούσας φυσικής δραστηριότητας αν σταματήσει κάποιος την άσκηση;» είπε η Yu. «Σίγουρα απαιτείται περισσότερη έρευνα.»
Το κλειδί είναι να ξεκινήσεις
Η επίτευξη των επίσημων στόχων είναι ιδανική, αλλά δεν είναι απαραίτητη για να έχεις όφελος, είπε ο Mielke. «Ακόμα και όσοι δεν έπιασαν τα προτεινόμενα επίπεδα — αλλά παρέμειναν σε κάποιο βαθμό δραστήριοι — είχαν χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σχέση με όσους ήταν τελείως αδρανείς». «Ενθαρρύνουμε τον κόσμο να κινηθεί με οποιονδήποτε τρόπο του ταιριάζει. Το σημαντικό είναι να κινείσαι και να βρίσκεις τρόπους να το απολαμβάνεις.»
Για όσους ξεκινούν τώρα, ο Dr. Freeman συνιστά να αρχίσουν σταδιακά — και πάντα με ένα πρόγραμμα γυμναστική που να έχει τη σύμφωνη γνώμη γιατρού και ειδικών. Ο στόχος είναι ένα γρήγορο περπάτημα για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα. Για να αυξηθεί η ένταση, προτείνονται και ασκήσεις με αντίσταση. Στο περπάτημα, στο ποδήλατο, στο τρέξιμο, προσθέστε βάρη, φορέστε σακίδια με βάρος και στο ποδήλατο επιλέξτε ανηφόρες. Κάντε ό,τι χρειάζεται ώστε να συνδυάζετε καρδιοαναπνευστική άσκηση με ενδυνάμωση.