Τις έντονες επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην υγεία μας οι φωτιές ανέλυσε το πρωί της Τετάρτης (19/7) ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Στέλιος Λουκίδης. Όπως τόνισε η «ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη από τους καπνούς».

Μιλώντας στο Mega και την εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» με τον Νικήτα Κορωνάκη και η Στέλλα Στυλιανού ο Στέλιος Λουκίδης επεσήμανε: «Χθες το ΔΣ της Πνευμονολογικής Εταιρείας έβγαλε μία ανακοίνωση σχετικά με τις οδηγίες για την επαφή με τη φωτιά. Καταρχάς, για τους ανθρώπους με χρόνια καρδιοαναπνευστικά νοσήματα, κάθε αλλαγή του περιβάλλοντος μπορεί να είναι ένα αίτιο για να παροξύνει τη νόσο τους. Αυτό που πρέπει να κάνουν οι άνθρωποι είναι – επιγραμματικά – όχι άσκοπες μετακινήσεις, όταν και αν θα μετακινηθούν, βρίσκονται κοντά και εκτίθενται σε αυτές τις τοξικές δράσεις των μικροσωματιδίων που παράγονται, θα πρέπει να φορέσουν μία μάσκα υψηλής προστασίας, κατά προτίμηση FFP2, FFP3, κι όχι την απλή χειρουργική που δεν προστατεύει σε αυτές τις περιπτώσεις».

Τι πρέπει να κάνουμε για να προστατευτούμε

«Καταλαβαίνω ότι είναι πολύ δύσκολο ειδικά αυτές τις μέρες με την υψηλή θερμοκρασία αλλά οι ασθενείς με χρόνια καρδιοαναπνευστικά νοσήματα πρέπει να προστατευθούν. Επίσης, να παραμένουν σε κλιματιζόμενους χώρους και χωρίς αυτά να έρχεται σε επαφή το κλιματιστικό με τον εξωτερικό χώρο γιατί ουσιαστικά ανακυκλώνει τον αέρα και μπορεί να δημιουργήσει ένα δυσάρεστο περιβάλλον και εσωτερικά», συμπλήρωσε ο κ. Λουκίδης.

«Αυτό που πρέπει να σκεφτούν όλοι είναι ότι, κάποιος που θα εκτεθεί σε αυτές τις συνθήκες μπορεί να παρουσιάσει κάποια συμπτώματα τα οποία είναι κυρίως από το ανώτερο αναπνευστικό, χωρίς να λείπουν το αίσθημα της δυσφορίας ή ένας έντονος βήχας. Στην περίπτωση που εκδηλωθούν αυτά τα συμπτώματα, πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα από τον χώρο. Υπάρχουν εργαζόμενοι που εκτίθενται αυτή τη στιγμή σε αυτές τις συνθήκες και δε μπορούν να αποφύγουν αυτή την έκθεση. Να προσπαθήσουν να μεταφερθούν σε ένα πιο δροσερό μέρος και αν δουν ότι επιδεινώνεται η κατάσταση, να μεταφερθούν σε μία δομή υγείας», κατέληξε ο κ. Λουκίδης.