Μετά την ασπαρτάμη, και η αλόη βέρα φαίνεται πως έχει μπει στο μικροσκόπιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. «Η αλήθεια είναι πως δεν είναι η αλόη βέρα το καρκινογόνα ούτε το φυτό είναι μια ομάδα ουσιών που περιέχεται στον φλοιό. Αυτό το πράσινο, όχι το ζελέ», εξηγεί η αναπληρώτρια καθηγήτρια Κλινικής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ, Χρύσα Σαρδέλη.

«Το ζελέ έχει τις καλές ιδιότητες, καλλυντικές και επουλωτικές με αντιφλεγμονώδεις δράσεις. Η φλούδα του φυτού έχει, όμως, ανθρακινόντες που είναι ουσίες που περιλαμβάνονται στην ομάδα των πιθανά καρκινογόνων» συνέχισε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Φαρμακολογίας.

«Μην είμαστε σίγουροι, γιατί μπορεί στην προσπάθεια να βγάλουμε περισσότερα προϊόντα να χρησιμοποιούμε μέρη του φυτού που είναι πιο τοξικά. Μπορεί κάποιοι να βράζουν τις φλούδες», ήταν η απάντησή της στην ερώτηση αν χρησιμοποιείται ο φλοιός από την αλόη βέρα για τα προϊόντα που παράγονται από αυτή.

«Πρέπει κανείς να τη χρησιμοποιεί στην ελάχιστη ποσότητα και μόνο εξωτερικά. Η πόσιμη αλόη είναι αυτή που θα μας δημιουργήσει ίσως πρόβλημα» εξήγησε, για να συμπληρώσει ότι σε κάθε περίπτωση «δεν χρειάζεται ανησυχία γιατί είναι δοσοεξαρτομένα όλα αυτά».

Σύμφωνα με την ίδια, «η φλούδα του φυτού δεν πρέπει να χρησιμοποιείται, να πολτοποιείται, να τη βράζουμε, να τη βάζουμε επάνω μας» συνιστώντας σε όσους έχουν επιβάρυνση γενετική για καρκίνο να μη χρησιμοποιούν πόσιμη αλόη ενώ αντίθετα, όπως είπε, η επάλοιψη δεν έχει πρόβλημα.

«Αυτά τα προϊόντα δεν ελέγχονται με τον ίδιο τρόπο με τα φάρμακα» τόνισε.

Για την ασπαρτάμη ανέφερε ότι «υπάρχουν δεδομένα ότι ίσως είναι βλαπτική αλλά πρέπει να χρησιμοποιηθεί πολύ. Για παράδειγμα ένας άνθρωπος 70 κιλών πρέπει να καταναλώσει 2,8 κιλά καθαρής ασπαρτάμης καθημερινά για να υπάρχουν οι κίνδυνοι που έχουν καταγραφεί».

«Σίγουρα και η μακροχρόνια χρήση και σε μεγάλες ποσότητες είναι βλαπτική. Δεν έχει να κάνει με την ίδια την ασπρατάμα αλλά με κάποιους μεταβολήτες της. Είναι βέβαιο, πάντως, ότι δεν πρέπει να χρησιμοποείται από εγκύους, μικρά παιδιά, παχύσαρκους και όσους έχουν προδιάθεση για καρκίνο» κατέληξε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Φαρμακολογίας για την ασπαρτάμη.